5 locuri din Cluj-Napoca care asteapta sa fie descoperite

Turist in orasul tau? De ce nu? Mie imi surade ideea de a descoperi, la pas, orasul in care te-ai nascut, ai crescut, ai studiat, muncesti sau oras care te-a adoptat.

Marile orase au farmecul lor bine pastrat de cladirile vechi, impozante, de aerul boem care pluteste in jur si de strazile inguste, pavate cu piatra cubica.

Poate si din lipsa timpului sau a resurselor financiare incercam, pe cat putem, sa avem acces la acele evenimente, muzee, cafenele, locuri ce se afla in imediata aproximitate a locuintei si nu mai departe. Dar nu trebuie sa ajungem pe cealalta parte a continentului sau a globului pamantesc pentru ne desfata privirea cu imagini desprinse din atlasele geografice.

Astazi, pe harta turistica a Romaniei, bifam orasul de pe valea raului Somesul Mic, Cluj-Napoca. In continuare sunt prezentate 5 locuri care de abia asteapta sa fie descoperite.

1.Strada in oglinda

Pe numele oficial, strada Iuliu Maniu este simbol al orasului Cluj-Napoca si un obiectiv unic, cel putin in Transilvania.

Situata intre Palatul Bánffy și casa Wolphard–Kakas, strada ce iese in Piata Unirii a primit numele de strada in oglinda datorita celor doua cladiri aproape identice existente aici.

De constructia celor doua cladiri se leaga numele arhitectului Ignác Alpár, lucrari care au fost finalizate la sfarsitul secolului XIX. Cel care a inspirat la constructia in acest stil este Georges-Eugène Haussmann, urbanistul care a restructurat Parisul.

Strada in oglinda. Sursa foto: Lucian Nuta, Catalin Ilea, Vlad Berte si Mihail Onaca. /cluj.com

Si pe Bulevardul Magheru, din capitala, intalnim astfel de cladiri cu arhitectura haussmanniana, precum si in toata Europa.

2. Muzeul Farmaciei

Praf de mumie, retete afrodisiace, ginseng, toate acestea erau prescrise, cu secole in urma, de cei mai renumiti spiteri ai vremii, pe retetele clujenilor.

Muzeul are o istorie aparate, aici a functionat prima farmacie publica din oras, deschisa la 1573, cladire mostenita de catre familia Hintz.

Muzeul Farmaciei. Sursa foto: Radu Neag si Lucian Nuta/cluj.com

Daca v-am starnit curiozitatea, puteti admira potiunile expuse aici, in fiecare zi a saptamanii, in intervalul orar 10:00-16:00, in afara de ziua de joi.

3.Cetatuia Cluj

Fortificatia habsburgica a fost construita, intre anii 1715-1735, cu rol de aparare si control asupra orasului. Numita si Cetatea Norilor, cetatuia a fost folosita ca inchisoare in perioada Revolutiei de la 1848.

In trecut, pe dealul unde se afla Cetatuia Cluj erau amplasate cele mai sarace zone ale orasului, acele mahalale cu bordeluri si case mizere.

Cetatuia Cluj. Sursa foto: cluj.com

Astazi, din vechea cetate s-au mai pastrat portile de acces din zona sud-est si nord, cateva cladiri mai sunt, inca, in picioare, de altfel si reduta transformata astazi in Turnul Parasutistilor.

4. Canalul Morii

In opinia clujenilor strada Andrei Saguna este una dintre cele mai frumoase strazi cu care se poate lauda orasul. Cu o lungime de 7,2 kilometri, Canalul Morii a fost construit pentru a a asigura igiena in oras, dar si ca principala sursa de apa pentru morile de aici.

Canalul Morii. Sursa foto: cluj.com

Este un loc pe care nu aveti cum sa il ratati deoarece canalul traverseaza centrului orasului.

5.Fabrica de Pensule

Ce spuneti de un obiectiv turistic neobisnuit, dar care e musai sa il bifati?

L-am gasit in Fabrica de Pensule, un centru cultural ce gazduieste, pe o suprafata de peste 2500 de metri patrati, artisti, ateliere, galerii de arta si organizatii active in artele frumoase: teatru, muzica, dans contemporan, arte vizuale si artă în spațiul public.

Fabrica de Pensule. Sursa foto: Fabrica de pensule

Expozitiile pot fi vizitate gratuit, de luni pana vineri, intre orele 16:00-20:00, iar pentru grupuri se fac rezervari. Mai multe informatii gasiti aici.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole