8 greseli pe care sa nu le faci pe munte. Cand respectati natura totul decurge conform planului

Vara, tot mai multi turisti se aventureaza pe traseele montane, tentati sa faca cele 8 greseli pe care noi le-am identificat. Daca va doriti o drumetie fara surprize neplacute si cu multe povesti haioase de spus la intoarcere, iata care sunt sfaturile noastre:

Muntii Ciucas. Trasee si atractii turistice in rezervatia naturala
Pe carari de munte prin Ciucas. Sursa foto: fotoiustin.ro

Pleci la drum fara harta

In orice loc necunoscut, chiar daca pe traseele montane exista marcaje, e bine sa aveti la voi o harta care sa va ajute la nevoie. Asigurati-va ca este cat mai detaliata, cum de altfel si o busola nu ar strica sa aveti la indemana.

8 greseli pe care sa nu le faci pe munte. Cand respectati natura totul decurge conform planului
Sursa foto: vinsieu.ro

8 greseli pe care sa nu le faci pe munte: Echipament neadecvat

Chiar daca v-ati hotarat pentru o drumetie de cateva ore prin padure sau vreti sa petreceti cateva zile la inaltime, echipati-va corespunzator. Primul gand, in fata articolelor sportive, va fi ca oricum toate sunt la fel. Insa, nu faceti rabat de la calitate, veti simti pe propria piele diferenta. Daca nu aveti incaltamintea adecvata va puteti accidenta foarte usor, la fel cum si fibrele hainelor fac diferenta pe timp de ploaie. Nu alegeti bumbacul( stim cat de confortabil este), la efort veti transpira si se va usca foarte greu. In schimb, fibrele tehnice sintetice sunt varianta ideala, in locul fibrelor naturale.

8 greseli pe care sa nu le faci pe munte. Cand respectati natura totul decurge conform planului
Sursa foto: turistmania.ro

Nu anunti unde te duci

Ati plecat in gasca, la munte si de abia asteptati sa petreceti o noapte in cort, sub lumina stelelor? Nimic mai frumos decat contopirea cu natura, dar tineti cont sa ramaneti in grup. Nu va indepartati prea mult sau daca o faceti, anuntati unde va duceti. Nu se stie niciodata ce puteti pati, iar strigatul de ajutor poate fi astupat de zgomotele cascadelor, distanta sa fie prea mare, etc.

8 greseli pe care sa nu le faci pe munte. Cand respectati natura totul decurge conform planului
Nu explorati muntele de unul singur. Sursa foto: blog.eximtur.ro

Turist solitar

Pana si alpinistii recomanda ca orice astfel de calatorie, sus in munti, sa se faca, macar in doi. Mai ales daca sunteti la prima drumetie, cereti ajutorul unui ghid local, care stie muntele si va stii pe ce trasee sa va duca. Intptdeauna respectati marcajele intalnite pe traseu, doar asa veti ajunge la destinatie!

Nu subestima muntele

Natura ne demonstreaza, in fiecare zi, cat de mici putem fi, dar parca uitam, in momentele cand ne simtim invincibili. Nu faceti pe vitejii la marigini de prapastii, nu incercati sa fotografiati animale salbatice de aproape si tineti cont de vreme. Acceptati ca, atunci cand ploua sau este ceata, drumul este dificil si cautati un refugiu, ca a doua zi sa porniti in siguranta la drum.

8 greseli pe care sa nu le faci pe munte: Pornire tarzie pe traseu

Pornirea dis de dimineata face diferenta si explicam si de ce. Pe timpul verii va veti bucura de racoarea muntelui cateva ore, timp in care veti avea energia necesara pentru a strabate potecile. Un alt motiv intemeiat pentru plecare de la primele ore ale diminetii este ca veti avea timp sa va instalati cortul si veti putea prepara cate ceva de-ale gurii la lumina naturala. Traseele nocturne sunt anevoioase, mai ales daca nu v-ati nascut ”omul muntelui”.

8 greseli pe care sa nu le faci pe munte. Cand respectati natura totul decurge conform planului
8 greseli pe care sa nu le faci pe munte. Cand respectati natura totul decurge conform planului: Lacul Capra. Sursa foto: mapio.net

Provizii insuficiente

Aer rece, urcusurile si coborasurile, efortul continuu va vor solicita cu siguranta si va vor consuma toata energia. Asa ca fiti cu bagare de seama ce alimente puneti in bagaj pentru a nu vi se altera pe drum. In primul rand luati apa cu voi suficienta si reaprovizionati-va din sursele sigure. Fructele uscate, fructele oleaginoase, batoanele energizante, proteice sau cu cereale sunt ideale pentru o masa usoara, dar plina de nutrienti.

Rucsac mult prea greu

Gandurile ,,poate imi trebuie” sau ,,hai sa o iau si pe asta”, renuntati la ele! In drumetiile montane doar lucrurile absolut necesare se pun in rucsac. Incercati sa impachetati totul eficient, ca sa ocupe cat mai putin spatiu. Altfel, un rucsac cu prea multe kilograme va fi dificil de transportat.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole