Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras

In pitoreasca Transilvanie, in judetul Alba, am gasit o Mica Roma: orasul Blaj. Arhitectura locului, monumentele culturale aduc aminte de perioada infloritoare a Imperiului Roman. Cautand prin arhive prafuite, aflam ca acest mic oras a fost un adevarat centru al educatiei si culturii romane. Pasii lui Eminescu, Aron Pumnul sau Timotei Cipariu(fondator al Academiei Romane) sunt ramasi pe strazile pietruite ale Blajului. 

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras. Sursa foto: ziarulunirea.ro

Oricum am numi, in prezent, orasul transilvanean, valoarea sa istorica si culturala ramane mostenire generatiilor ce vin. Blaj sau Mica Roma merita inclus in calatoriile voastre numa’ pentru urmatoarele locuri interesante:

Campia Libertatii

Daca vizitati orasul Blaj faceti o oprire indelungata pe Campia Libertatii. In istoria Romaniei acest loc a jucat un rol important, aici s-a tinut Marea Adunare Nationala in timpul Revolutiei de la 1848. Peste 40.000 de romani din Transilvania au strigat intr-un singur glas: ,,Noi vrem sa ne unim cu tara”. In memoria celor care au infaptuit aceasta, pe dealul din Blaj a fost ridicat un monument numit ,,Gloria”, ce infatiseaza personalitatile marcante de la acea vreme. In anul 1911, Aurel Vlaicu a zburat, tot aici, cu avionul proiectat de el insusi, iar avionul care aducea vestea reintrarii Romaniei in razboi a aterizat pe Campia Libertatii.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Campia Libertatii. Sursa foto: blajinfo.ro

Asadar, un loc cu multe file scrise in istoria Romaniei pe care ar fi pacat sa nu il vedeti.

Blaj. Mica Roma din Romania: Casa Timotei Cipariu

Stiati ca Timotei Cipariu este fondatorul Academiei Romane si ca tot acest transilvanean este considerat ,,parintele filologiei romane”? Cei care isi doresc sa afle mai multe amanunte din viata revolutionarului pasoptist o pot face zilnic intre orele 8-16 si nici nu trebuie sa plateasca taxa de intrare. Casa marelui carturar o veti afla in Piata 1848, cladire transformata, in prezent, in sediul Asociatiei ASTRA.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Casa Timotei Cipariu. Sursa foto: /viziteazablajul.ro

Lacul Chereteu

Pe drumul care duce spre Tarnaveni se afla Lacul Chereteu, palcul de apa al Blajului. Se pare ca malurile sale, stufarisul si apusul de soare reflectat in apa au fost sursa de inspiratie pentru poetul Mihai Eminescu. Malurile lacului au un pitoresc aparte, asa ca opriti-va, pret de cateva minute, pentru a admira peisajul.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Lacul Chereteu. Sursa foto: viziteazablajul.ro

Blaj. Mica Roma din Romania: Teiul lui Eminescu

Popositi si la umbra teiului lui Eminescu, atunci cand ajungeti Blaj. Localnicii spun ca, poetul vazand orasul, in semn de omagiu, acesta a exclamat: ,,Te salut din inima, mica Roma!” Poetul a vizitat orasul in anul 1866, la indemanul marelui sau profesor de limba si literatura romana Aron Pumnul.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Teiul lui Eminescu. Sursa foto: viziteazablajul.ro

Mica Roma se pare ca l-a cucerit pe tanarul poet, astfel incat ceea ce a intalnit aici a povestit multi ani la rand.

Stejarul lui Avram Iancu

Un alt personaj istoric, de aceasta data Avram Iancu, s-a odihnit la umbra stejarului din imagine. Stejarul batran, de peste 600 de ani, face parte dintr-o specie unica la noi in tara, masurand nu mai putin de 22,45 de metri inaltime. Cu o asa vechime, nu ne este greu sa ne inchipuim ca arborele a fost martor al marilor evenimente din aceasta regiune. Vis-a-vis se afla si parcul ce ii poarta numele, iar turistii straini pot gasi si un Centru de Informare si Promovare Turistica.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Stejarul lui Avram Iancu. Sursa foto: viziteazablajul.ro

Blaj. Mica Roma din Romania: Centrul Vechi

Un drum prin Piata 1848 tot veti face daca va plimbati prin Blaj. Acest loc deschis in mijlocul orasului era locul de comert pentru negustorii transilvaneni. De altfel, si activitatile publice, cele bisericesti sau evenimente scolare tot aici se desfasurau, datorita spatiului generos. Numele sau vine, desigur, de la adunarile populare care au avut loc la Blaj in 1848. Tot aici va puteti plimba si prin parcul ale caror alei au fost realizate dupa o acuarela a lui Ion Petcu (1880). Aleile micului parc au primit nume sugestive: Astra, Petru Pavel Aron, Mitropolit Vancea si Timotei Cipariu. Spunem ca merita sa va aventurati macar un weekend in aceasta parte a tarii, fie si doar pentru cele 1,4 hectare ce aduna monumente culturale.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Piata 1848. Sursa foto: primariablaj.ro

Biblioteca documentara,,Timotei Cipariu”

In curtea Castelului Mitropolitan se afla si Biblioteca ,,Timotei Cipariu”, construita in secolul al XVII-lea. Sub indrumarea episcopului Petru Pavel Aaron, cladirea a fost supusa si lucrarilor de renovare.Initial, aici a functionat Manastirea Bunavestire, apoi seminarul calugarilor, tipografia, turnatoria cu litere, legatoria si atelierul xilografilor.

Astazi, biblioteca adaposteste o sectie a Academiei Romane, cu valoroase exemplare.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras. Biblioteca. Sursa foto: viziteazablajul.ro

Catedrala Sfanta Treime

Lacasul de cult Sfanta Treime din Blaj este primul edificiu in stil baroc construit in tara noastra. Catedrala greco-catolica impresioneaza turistii prin marimea sa si prin ornamentele ce compun fatada. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1738, de catre episcopul de la acea vreme, Inocentiu Micu-Klein. De ce este importanta aceasta cladire? Aici a tinut discursul Simion Barnutiu in anul 1848, inainte de Marea Adunare de pe Campia Libertatii. Iconostasul acestei biserici, lucrat in lemn de tei, este cel mai mare si cel mai frumos din tara, asa ca sa stiti.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Catedrala Sfanta Treime. Sursa foto: ziarulunirea.ro

Castelul Arhiepiscopal

In Piata 1848, daca rataciti pe stradute veti gasi si cea mai veche cladire a orasului, monument istoric si de arhitectura, Castelul Arhiepiscopal. Constructia sa, cu ziduri masive, fatada simpla si scari de lemn incrucisate, apartine secolelor XIII-XIV. De-a lungul anilor, castelul a functionat ca sediu al episcopiei, apoi a fost transformat in scoala pentru invatatori, iar in prezent este resedinta Arhiepiscopului Major al Bisericii Romane Unite cu Roma Greco-Catolica.

Blaj. Mica Roma din Romania. Iata ce comori ascunde acest oras
Castelul Arhiepiscopal. Sursa foto: viziteazablajul.ro

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole