Bukovel, stațiunea care a devenit magnet pentru turiștii români

În apropierea localității Poleanîțea, raionul Iaremcea, la poalele munților, la o altitudine de 920 de metri, se află stațiunea montană ucraineană Bukovel. În sezonul de iarnă, de la sfârșitul lunii noiembrie și până pe la mijlocul lunii aprilie, în ultimii ani, stațiunea e plină de turiști. Și nici vara Bukovel nu duce lipsă de oameni care vin să-și reîncarce bateriile.

Istoria stațiunii este una destul de recentă. Bazele proiectului Bukovel au fost puse în anul 2000. În 2001, pe versantul nordic al Muntelui Bokovel au început lucrările la primul telescaun, iar la sfârșitul lui 2002 era disponibilă o instalație de transport pe cablu de 1.000 de metri.

În 2003, la Bukovel veneau aproximativ 48.000 de turiști, iar numărul acestora a crescut de la an la an. Potrivit statisticilor, în 2011, 1,2 milioane de turiști au fost la Bukovel, dintre care între 8 și 10% erau străini. Anul trecut, în jur de 2 milioane de oameni au petrecut cel puțin o zi în Bukovel, considerată cea mai mare stațiune de schi din Europa de Est.

Foarte mulți români, mai ales din partea de nord a țării, aleg stațiunea Bukovel pentru a-și petrece vacanța. Reprezentanții stațiunii au observat interesul românilor și au decis să angajeze un român care să se ocupe de organizarea de evenimente și de promovare pentru țara noastră.

Și prețurile sunt destul de mici. Pe o rază de 10 kilometri sunt peste 100 de restaurante. Cu aproximativ 35 de lei primești o masă cu aperitiv, fel principal, dar și desert.

În stațiune sunt și români care lucrează. Nuțu Marina, de exemplu, imediat după ce a terminat facultate de economie a ajuns în Bukovel să administreze un hotel. A venit cu părinții, afaceriști în domeniul mobilei, în stațiune și s-a decis să facă un hotel. Acum îl pregătește și pe al doilea. În total, vor putea primi 400 de persoane.

„Aducem bucătari din partea nostră ce vorbesc română și dintre angajați avem vreo trei, patru ce vorbesc și română. Dacă avem mulţi români… la români le place mai mult să vorbească cu cineva în română”, a declarat Nuțu Marina, pentru Știrile Pro TV.

Cei care ajung în Bokovel iarna au la dispoziție 60 de kilometri de pârtie alimentați cu zăpadă artificială prin tunuri speciale atunci când nu ninge de ajuns. În total, sunt 63 de pârtii de schi de toate gradele de dificultate. Cei care nu știu să schieze pot urma cursurile unei școli speciale. Mai există un snowpark și un parc pentru ciclism.

În ceea ce privește cazare, în Bukovel dar și în jurul stațiunii, există mai multe hoteluri, vile și cabane care pot găzdui până la aproximativ 12.000 de turiști. Stațiunea din Ucraina a început să se dezvolte și ca un centru terapeutic și balneologic pentru persoanele cu probleme ale aparatului locomotor, tubul digestiv și căilor urinare.

Vara, se pot face în zonă plimbări cu bicicleta, călare sau cu ATV-uri. Există și zone în care se poate practica airsoft, rafting și se poate merge în drumeții pe munte pe mai multe trasee amenajate.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole