Cel mai mic oraș din România, „Perla Ardealului”, e magnet pentru turiștii străini

Are o populație de puțin peste 1.600 de locuitori, este considerat orașul cu cel mai mic număr de locuitori din România, însă e renumit în întreaga țară și începe să devină o destinație și pentru turiștii străini. Este vorba despre Băile Tușnad, așezare care s-a format ca stațiune în 1842. Acest lucru s-ar fi întâmplat după ce fiul unui cioban s-a vindecat cu ajutorul apelor minerale de aici. Stațiunea a fost distrusă în urma revoluției din 1848 și a fost reconstruită în 1852.

Anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică, stațiunea Băile Tușnad a fost vizitată de aproape 38.000 de turiști, dintre care peste 5.300 au fost străini, un număr dublu față de 2015.

Denumit „Perla Ardealului”, Tușandul este cu siguranță una dintre cele mai frumoase destinații balneare din țara noastră. Primele proiecte ale Băilor Tușnad i-au aparținut lui Bela Kukai. Se spune că apa de aici poate fi benefică în tratarea unor afecțiuni precum cele cardiovasculare, probleme ale sistemului nervos, afecțiuni digestive sau endocrine.

În apropiere mai puteți vedea Lacul Sfânta Ana, Lacul Tinovul Mohos, declarat rezervație naturală, pentru că adăpostește specii rare de plante, Biserica franciscană barocă din Șumuleu, care deține una dintre cele mai rare orgi din țară, cetatea țărănească fortificată Cârța sau Movila Tătarilor și castelul Contelui Lazăr.

Printre specialitățile culinare ale zonei se numără papricașul, gulașul, muscaua, pogăci, supă de varză albă cu smântână sau kurtoskalacs.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2016, stațiunile balneoclimaterice au atras peste 850.000 de turiști, români și străini. Dintre aceștia, 46.000 de vizitatori au fost din străinătate. Cei mai mulți au ales să meargă la Sovata.

Anul trecut, Guvernul anunța un masterplan pentru dezvoltarea turismului balnear. Sub coordonarea Autorității Naționale pentru Turism ar urma să se dezvolte un cluster balneo-turistic la nivel național, care să asigure și promovarea internațională. Prin acest cluster, stațiunile balneare vor fi ajutate să găsească finanțare și parteneri pentru a se dezvolta.

De asemenea, vor fi căutați „ambasdori” ai sectorului balnear românesc, precum sportivi, actori, muzicieni – „care să prezinte virtuţile curative ale resurselor naturale din România şi produsele oferite”.

Autorii proiectului propun și crearea unui grup de lucru „anti-ageing”, care va include medici, paramedici, actorii turistici ai staţiunii, primăriile şi alţi „prestatori cu relevanţă din staţiunile care propun sau vor să propună produse împotriva îmbătrânirii”.

Potrivit ANAT, în staţiunile balneare, unde în ultimii cinci ani au fost refăcute 34 de hoteluri și două au fost construite, turiștii sunt din ce în ce mai atrași de programele de relaxare, prevenție sau tratament diversificate oferite de hotelieri.

Sursa foto: Bestofromania.eu

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole