Cele mai frumoase peșteri din Munții Apuseni

Site-ul oficial al Comisiei Europene are la secțiunea „European Destinations of Excellence” (n.r. destinaii europene de excelență) câteva recomandări de peșteri din Munții Apuseni.

Parcul Natural Apuseni are peste 1.500 de peșteri spectaculoase. În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai frumoase peșteri din această zonă, considerate adevărate paradisuri subterane de către exploratori, dar și de turiștii care le-au vizitat.

Peștera din Valea Rea. Este cea mai mare peșteră din România integral în dolomite. Se află în Cornu Munților, la o altitudine de 1350 de metri. Specialiștii se referă la ea ca fiind cel mai mare muzeu speleomineralogic al României. Aici s-au descoperit peste 35 de minerale componente ale unor speleoteme.

Are o lungime de 20 de kilometri, iar speologii spun că este cea mai complexă peșteră din țara noastră. Are un sistem de galerii orizontale și aici se pot vedea puțuri și hornuri verticale, săli gigantice sau un curs de apă subteran care strabate canioane. Cristale de mărimi și culori diferite se pot vedea în unele locuri cât cuprinzi cu ochii.

Cercetătorii au stabilit că în această peșteră se găsește cea mai mare varietate a cristalizărilor de gips din țară. Aici este și Cascada Ventilatorului, cea mai mare cascadă subterană verticală din țară, cu o înălțime de 82 de metri și un diametru de 10 metri.

FOTO: Asociatia pentru Cercetarea si Protectia Mediului/acpm.ubm.ro
FOTO: Ionuț Bereș/Asociatia pentru Cercetarea si Protectia Mediului/acpm.ubm.ro

Peştera Piatra Altarului. Reprezintă unul dintre cele mai importante fenomene carstice din țara noastră. Este rezervația științifică, arie protejată din clasa A. Potrivit reprezentanților Parcului Natural Apuseni, „cristalele de calcit extrem de abundente şi variate, dar şi coloanele de dimensiuni impresionante sau discurile care constituie o raritate mondială, oferă acestei peșteri un peisaj feeric”. Dacă ajungeți să vizitați această peșteră nu trebuie să ratați „nuferii” din „Sala Paradisului”.

FOTO: Speologie.org
FOTO: Speologie.org

Peștera de sub Zgurăști. Și această peșteră intră în clasa A de protecție, datorită bogăției științifice. S-a format într-un versant abrupt din Munții Bihorului, în comuna Gârda de Sus din Alba. Are o adâncime de 79 de metri. Aici se regăsește și cel mai mare lac subteran din peșterile care au fost descoperite în România. Un volum total de peste 25.000 de metri cubi sunt în lacurile subterane Mare, Reck, Ascuns, Velenţa, Lung şi Styx.

Peștera Hodobana. Este un imens labirint subteran, care se întinde pe o distanță de peste 21 de kilometri. Se află pe teritoriul comunie Arieșeni, din Alba. Are 22.142 de metri de galerii topografiate, situate pe o extensie de numai 820 de metri, o adâncime de 181 m şi se află la o altitudine  de 950 m. Potrivit reprezentanților Parcului Național Apuseni, este cea mai ramificată peșteră din România și una dintre cele mai labirintice din lume.

Daca v-a plăcut acest articol, alăturați-vă mai jos, cu un Like, comunității de iubitori de drumeție de pe pagina noastră de Facebook:

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole