Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu

Lacul Sfanta Ana are o apa cu o puritate apropiata de cea a apei distilate, cu doar 0,0029 ml minerale. Nu doar aceasta constatare stiintifica face acest loc unul unic in Romania. Lacul din Harghita este singurul lac vulcanic de pe teritoriul tarii noastre. Cu peisaje incredibile, rezervatii mlastinoase nemaintalnite pe plaiurile mioritice si o suprafata de 19,5 hectare, lacul este destinatia ideala pentru o iesire in natura.

Lacul Sfanta Ana – localizare

Judetul Harghita este renumit pentru statiunea balneara Baile Tusnad, care beneficiaza de apele curative a peste 40 de izvoare. Insa, Harghita este cautata de turisti si pentru Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania.

Lacul Sfanta Ana. Sursa foto: descoperalocuri.ro

Daca v-ati cazat in Baile Tusnad, ca sa ajungeti la Sfanta Ana veti parcurge aproximativ 30 de kilometri. Rezervati-va cel putin o zi de drumetii, admirat, facut fotografii in aceasta zona. Natura este uluitoare, zona fiind renumita pentru frumusetile sale!

Lacul Sfanta Ana. Sursa foto: balvanyosresort.ro
Lacul Sfanta Ana. Sursa foto: balvanyosresort.ro

Lacul Sfanta Ana s-a format in urma cu 42.000 de ani, in Masivul Ciomatu, la o altitudine de 946 de metri. Vazut din aer, lacul este aproape circular, asemuit cu o paleta de pictura si se intinde pe o suprafata de 19,50 de hectare.

Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu
Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu. Sursa foto: ampress.ro

Daca v-ati decis sa luati la pas imprejurimile, este recomandat ca excursiile sa se faca in grupuri mari sau cu un ghid local. Zona este populata de ursi, iar in apropiere se afla Rezervatia Tinovul Mohos, un teren mlastinos, acoperit cu ochiuri de apa si plante carnivore.

Oglinda albastra din Masivul Ciomatu

Apa de un albastru clar, atat de curata si limpede precum apa distiliata, are o adancime maxima de 7 metri. Ceea ce permite turistilor, ca in anotimpurile calde, sa se plimbe cu barca pe luciul albastru din Masivul Ciomatu. Neavand izvoare, lacul isi completeaza apele doar din precipitatii.

Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu
Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu. Sursa foto: traveltailor.ro
Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu
Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu. Sursa foto: peterlengyelwordpress.com

Stiati ca aici puteti afla cum va fi vremea printr-o metoda arhaica? Previziunile meteo nu mai sunt de niciun folos in preajma Lacului Sfanta Ana. Turistii isi vor da seama daca vor avea o zi perfecta sau daca distractia le va fi umbrita de ploi. Adormitul masiv vulcanic are doua fisuri prin care ies emanatii piscatoare la nas, asta se intampla inainte de furtuna. Daca emanatiile nu au niciun miros, ziua va fi frumoasa.

Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu
Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu: Capela Sf.Ana. Sursa foto: Csanády/Wikipedia.org

Lacul Sfanta Ana este destinatia turistica perfecta in orice anotimp, mai ales pentru cei care isi doresc cateva zile libere in aer curat, in linistea padurii sau un picnic reusit la malul apei cristaline.

Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu
Lacul Sfanta Ana. Oglinda albastra din Masivul Ciomatu: Tinovul Mohos. Sursa foto: inromaniasepoate.blogspot.ro

Nu departe de acest lac se afla o alta atractie, unica in tara, Rezervatia Tinovul Mohos sau Lacul cu muschi. O zona mlastinoasa, cu ochiuri de apa si plante carnivore, unde accesul turistilor este indicat doar cu un ghid. Aleile au fost amenajate cu butuci de lemn, pentru a explora in siguranta imprejurimile, aici existand riscul de a fi inghitit de mlastina.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole