O regiune din Italia oferă bani celor care se mută acolo. Care e principala condiție

Publicat de

Categorii articol

Distribuie articolul

- Publicitate -

Reprezentanții unei regiuni subpopulate din sudul Italiei oferă câte 700 de euro pe lună, timp de trei ani, celor care se mută acolo. Donato Toma, președintele regiunii Molise, a declarat pentru The Guardian, că există și o condiție. Cei care doresc să intre în program trebuie să aleagă unul dintre localitățile subpopulate, cu mai puțin de 2.000 de locuitori, și să-și deschidă o afacere.

„Vrem ca oamenii să investească aici. Să deschidă orice fel de afacere – o brutărie, un restaurant, orice. Este un mod de a da un nou suflu oraşelor noastre şi de a le mări în acelaşi timp şi populaţie”, a declarat Donato Toma.

Președintele regiunii a mai spus și că fiecare dintre satele și orășelele cu locuitori puțini vor primi finanțarea pentru lucrări de infrastructură și pentru promovarea activităților culturale.

Toma a mai spus că nu e un proiect pentru creșterea populației, ci o modalitate prin care dorește ca oamenii să rămână în micile lor sate și orașe. Potrivit datelor Institutului de Statistică din Italia, Molise are o populație de 305.000 de oameni, iar în ultimii ani e una dintre regiunile care a pierdut cei mai mulți rezidenția. Din 2014 și până acum, 9.000 de persoane au plecat spre alte zone.

- Publicitate -

De asemenea, numai în 2018, peste 2.800 de locuitori ai zonei au murit sau s-au mutat într-o altă regiune. În niciunul dintre cele nouă mici orașe nu s-a înregistrat nicio naștere.

Pentru prima dată în 90 de ani, numărul cetățenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane. Între 2014 și 2018, potrivit statisticilor, numărul italienilor rezidenți a scăzut cu 677.000.

Potrivit experților, unul dintre factorii demografici este reprezentat de scăderea numărului de nașteri, care a ajuns la un minim istoric de la unificarea Italiei, în 1866. De asemea, o altă cauză este că o parte din italieni au părăsit țara în căutarea unor oportunități mai bune.

O statistică ONU arată că Italia este pe locul al doilea după Japonia în ceea ce privește gradul de îmbătrânire a populației.

Mai mulți primari au venit cu tot felul de „oferte” pentru a-și crește numărul de locuitori. De exemplu, edilul din Sutera, provincia Caltanisetta, Sicilia, a deschis porțile caselor părăsite pentru cei care caută azil din Libia. Oficialii din Sambuca au scos la vânzare pentru 1 euro casele abandonate pentru cei care sunt dispuși să se mute și se angajează să le renoveze.

FOTO: Microtubules /Wikipedia Commons

- Publicitate -

Publicat de

Distribuie articolul