Obiective turistice in Helsinki. 10 locuri de neratat in capitala Finlandei

Cu toate ca este un oras european, Helsinki are un adevarat aer nordic. Daca ajungeti vara in capitala Finlandei, va veti bucura de 19 ore de zi. Pe timpul iernii, intunericul noptii dureaza aici 18 ore. Este un oras aerisit, in care va puteti plimba prin muzee sau admira peisajul de vis din insulele Suomenlinna si Seurassari. Orice ati alege sa faceti in acest oras, in vacanta petrecuta aici, va veti intoarce cu amintiri placute.

Am creat si noi o lista cu obiectivele turistice de neratat din capitala Finlandei.

Suomenlinna

Fortareata Suomenlinna a fost construita in secolul al XVIII-lea si a ramas in picioare de-a lungul a trei epoci, a aparat Suedia, Rusia si Finlanda. Mai este cunoscuta si sub denumirea ”Gibraltarul Nordului”, iar in anul 1991 a fost inclusa pe lista Patrimoniului UNESCO. Puteti ajunge aici cu feribotul din Helsinki. Fortareata si peisajul mirific atrag sute de mii de vizitatori anual.

Fortareata Suomenlinna. Sursa foto: traveltailor.ro
Fortareata Suomenlinna. Sursa foto: traveltailor.ro

Seurassari

Insula Seurassari este destinatia preferata de localnici. Toata insula formeaza un mare muzeu in aer liber, la doar cativa kilometri de centrul orasului Helsinki. In acest paradis verde veti descoperi viata traditionala a finlandezilor, aici fiind expuse mai multe case specifice satului din nordul Europei. Muzeul nu este deschis iarna, in restul anotimpurilor putand fi vizitat de catre turisti. Realizarea acestui muzeu in aer liber a fost posibila datorita profesorului Axel Olai Heikel, ce i-a pus bazele in anul 1909.

Seurassari. Sursa foto: travellerstree.net
Seurassari. Sursa foto: travellerstree.net

Centrul de Stiinta Heureka

Locul perfect pentru aceia dintre d-voastra care au copii, dar un loc intresant si captivant si pentru cei mari. Centrul de Stiinta Heureka se afla in nordul orasului, langa aeroport. Cladirea a fost creata in anul 1989 si reuseste sa ii introduca pe cei mici, prin diverse metode educative, in lumea stiintei.

Heureka, Helsinki, Finlanda. Sursa foto: scandinaviantours.ee
Heureka, Helsinki, Finlanda. Sursa foto: scandinaviantours.ee

Stadionul Olimpic

Atunci cand ajungeti in Helsinki nu ratati Stadionul Olimpic. Cladirea fost construita in 1983 si a gazduit editia din ’52 a Jocurilor Olimpice. Pentru iubitorii sportului, trebuie sa stiti ca aici se afla si un muzeu. O alta atractie este turnul stadionului, de unde puteti admira orasul de la o inaltime de 72 de metri.  Stadionul este deschis zilnic, iar pretul unui bilet este de 5 euro. Detalii gasiti pe site-ul oficial.

Stadionul Olimpic din Helsinki. Sursa foto: traveltailor.ro
Stadionul Olimpic din Helsinki. Sursa foto: traveltailor.ro

Muzeul de Arta Ateneum

Muzeul de Arta Ateneum este un ateneu ce adaposteste si un muzeu al celor mai cunoscute lucrari de arta finlandeza, cu peste 20.000 de lucrari. Tot aici veti putea admira lucrari de Rembrandt si Van Gogh. Ateneul gazduieste in timpul anului si diverse evenimente culturale.

Muzeul de Arta Ateneum. Sursa foto: traveltailor.ro
Muzeul de Arta Ateneum. Sursa foto: traveltailor.ro

Biserica Temppeliaukion

In cartierul Toolo din Helsinki pare ca a venit Apocalipsa. Constructia ciudata, de peste 13 metri, ca un OZN, a fost construita in mijlocul unui cartier rezidential. Aceasta adaposteste o biserica luterana, care mai e cunoscuta si sub numele ”Biserica Rock”. Asta deoarece a fost construita in interiorul unei stanci, ceea ce ii ofera un aspect unic cu o acustica perfecta. Biserica Temppeliaukion poate fi vizitata gratuit, in afara zilelor cand aici au loc concerte.

Temppeliaukion. Sursa foto: MKFI/commons.wikimedia.org
Temppeliaukion. Sursa foto: MKFI/commons.wikimedia.org
Interior Biserica Temppeliaukion. Sursa foto: traveltailor.ro
Interior Biserica Temppeliaukion. Sursa foto: traveltailor.ro

Piata Senatului

Piata Senatului din Helsinki este unul dintre simbolurile orasului. Piata este pavata cu 400.000 de mii de pietre rosii. Care sunt punctele de atractie in acest loc? Catedrala luterana construita in stil neo-clasic ce troneaza in mijlocul pietei si care poate fi vazuta de la distanta. Cu o suprafata generoasa, de 7.000 de metri patrati, piata devine centrul diverselor evenimente desfasurate in capitala Finlandei. Tot aici puteti vizita Biblioteca Nationala, Palatul Guvernului si Universitatea.

Piata Senatului. Sursa foto: travellingboomer.com
Piata Senatului. Sursa foto: travellingboomer.com

Oraselul Porvoo

Chiar daca se afla la o ora distanta de Helsinki, nu puteam sa nu trecem pe lista acest minunat oras istoric, Porvoo. Centrul medieval dateaza din secolul al XIV-lea, iar casele rosii stau marturie acestui loc. In prezent ele sunt folosite ca spatii pentru depozitare ori sunt locuinte private. Orasul are un muzeu pe care il puteti vizita, in care un ghid va va purta intr-o calatorie istorica a locului finlandez.

Porvoo, Finlanda. Sursa foto: stromma.fi
Porvoo, Finlanda. Sursa foto: stromma.fi

Gradina Zoologica

Amenajata pe o suprafata de 22 de hectare, Gradina Zoologica este amplasata pe o stanca, putandu-se ajunge aici, pe timpul verii, cu feribotul. In restul anului accesul se face prin podul care leaga insula Korkeasaari de continent. Este cea mai mare gradina zoologica din tara, aceasta adapostiiind peste 200 de specii de animale, printre care nu veti intalni girafa, elefanti si hipopotami.

Gradina Zoologica din Helsinki. Sursa foto: euro-t-guide.com
Gradina Zoologica din Helsinki. Sursa foto: euro-t-guide.com

Katajonokka

In cartierul cu acelasi nume din Helsinki va puteti caza intr-unul dintre cele mai ciudate hoteluri din lume. In hotelul Katajonokka, care a functionat ca inchisoare, in perioada 1837-2002. Cladirea este strajuita de un zid de caramida rosie. In anul 2007 inchisoarea a fost renovata, iar acum functioneaza ca hotel. Tot in aceasta zona va puteti plimba pe docuri, admirand numeroasele ambarcatiuni sau va puteti relaxa in parcul de aici.

Katajanokka, Helsinki. Sursa foto: wikipedia.org
Katajanokka, Helsinki. Sursa foto: wikipedia.org

 

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole