Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in Lunca Muresului si Crisului Alb

Facem un popas si azi in Romania si, iata-ne, cautand obiective turistice in Arad! Judetul, caci am vrut sa acoperim o buna parte, isi spune povestea la fel ca celelalte, iar calatorii stiu bine locurile autentice pe care le revad de fiecare data cu placere. Fiind si noi impresionati de ce are de oferit aceasta zona, ne-am decis sa va povestim despre 10 locuri de stationat in Lunca Muresului si Crisului Alb.

Muntii Codru-Moma

In cautarea potecilor de munte? Muntii Codru-Moma, ce se regasesc pe teritoriul judetului Arad, sunt ideali pentru o plimbare plina de aventura. Paza buna trece primejdia rea! Luati-va masuri de precautie, fiindca in padurile umbroase veti da nas in nas cu ursul brun, rasul sau lupul cenusiu. Si, fiind specii pe cale de disparitie, zona este declarata arie protejata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb
Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Muntii Codru-Moma. Sursa foto: romanianturism.com

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Cetatea Soimos

Altadata centru important de aparare, Cetatea Soimus a fost construita la sfarsitul secolului al XIII-lea. Aici si-a gasit refugiu chiar si Iancu de Hunedoara si alti voievozi. In zilele noastre doar umbra fortificatiei mai exista, fiind intr-o stare avansata de degradare.

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb
Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: cetatea vazuta dinspre sud-vest. Sursa foto: provinciacrisana.wordpress.com

Plaja Ghioroc

”Litoralul Vestului” atrage din ce in ce mai multi turisti. Si are si de ce! Plaja are nisipul fin, apa Lacului Ghioroc este numai buna de imbaiat, iar preturile sunt mult mai mici decat la Marea Neagra. Plaja Ghioroc ocupa o suprafata de 10 hectare, la poalele Muntilor Zarandului, iar peisajul este unul de fotografiat.

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb
Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Plaja Ghioroc. Sursa foto: stiri.magazinuldecase.ro

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Parcul Natural Lunca Muresului

Aproape 18.000 de hectare sunt folositoare ecosistemului din Lunca Muresului. Peste 200 de specii de pasari cuibaresc aici si peste 1000 de plante cresc in apa Muresului. Parcul Natural Lunca Muresului este una dintre cele 4 zone din tara incluse pe lista Ramsar( Zonele Umede de Importanta Nationala). Multi turisti se bucura la pas de minunatiile naturii, eventual cu aparatul foto atarnat la gat. Insa, cei dornici de o plimbare pe apa o pot face cu barca, canoe sau caiacul si daca apa va sperie puteti alege bicicleta.

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb
Sursa foto: blog.hotelguru.ro

Turnul de Apa

Turnul de Apa dateaza de la prima executie a alimentarii cu apa a orasului Arad. Asa s-a intamplat in anul 1895, iar cladire a fost construita de catre firma britanica Shone si Ault. Constructia din piatra si caramida poate ingloba 300 de metri cubi, iar turnul care a dat apa localnicilor pana in 1956 atinge inaltimea de 34 de metri. Dupa anii ’90, Turnul de Apa gazduieste expozitii de arta, asa ca merita sa faceti un drum pe strada Piotr Ilici Ceaikovski si sa va opriti la numarul 11.

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb
Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Turnul de Apa. Sursa foto: DescoperimRomania.ro

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Castelul Regal de la Savarsin

La o distanta de 87 de kilometri de orasul Arad se afla satul Savarsin. Asezat la poalele Muntilor Metaliferi, asezarea rurala este cadrul preferat al familiei regale a Romaniei. Sarbatorile le-au petrecut mai totdeauna la Savarsin, iar membrii regali se implica activ in viata culturala a localnicilor.

Castelul Regal de la Savarsin
Castelul Regal de la Savarsin. Sursa foto: wikipedia.org/Radufan

Castelul regal a fost redat si publicului larg. Asa ca nu pierdeti ocazia sa admirati ceea ce Regina mama Elena a reusit cu amenajeze cu atata talent. Castelul ridicat de un faimos nobil pe nume Forray, este inconjurat de multa verdeata, aici regasindu-se un mare parc dendrologic in care va puttei plimba.

Statiunea Moneasa

Daca va petreceti vacanta in judetul Arad, profitati de zilele libere si cautati cazare pentru cateva zile si in statiunea Moneasa. Documentele istorice arata ca aceasta asezare exista inca din anul 1597, iar proprietatile izvoarelor termale erau cunoscute de catre localnici. Profitati din plin de apele terapeutice, va veti intoarce mult mai relaxati.

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb
Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Lacul Linistit, Moneasa. Sursa foto: vestic.ro

Doua dintre unitatile de cazare care au baza de tratament si puteti urma indicatiile specialistilor sunt: Hotel Moneasa sau Codru Moma. Daca soarele e sus pe cer, puteti da startul vizitelor Pesterii Liliecilor, platoului carstic Tinoasa, lacului cu nuferi sau cascadei Boroaia.

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Muzeul Cofetariei Ioan Gui

Sunteti pasionati de dulciuri si ati vrea sa aflati cum se faceau odinoara retetele 100% romanesti? In orasul Arad puteti face o calatorie in lumea dulce la Muzeul Cofetariei ”Ioan Gui”. Cel care a avut aceasta idee inedita este si el pasionat de ciocolata, zahar mult si frisca. Asa ca s-a lasat inspirat de povestilor maestrilor cofetari aradeni, preferati la curtea imperiala din Viena, si a pus bazele singurului muzeu de acest fel din tara.

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb
Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Muzeul Cofetariei. Sursa foto: cniptarad.ro

A cautat in lung si-n lat ustensile din perioada interbelica pentru preparea dulciurilor fine. In prezent, colectia sa aduna peste 500 de obiecte: forme pentru bomboane de ciocolata, o masina pentru macinarea macului, veche de un secol, o masinarie care amesteca frisca si alta care te ajuta sa obtii ciocolata.

Adresa: Str. Nicolaus Lenau nr.3, Arad, nr. telefon: 0257.278.371.                            Program de vizitare: Luni-Vineri: 10:00 – 18:00 Sambata: 11:00 – 16:00

Cetatea Aradului

Nu doar Alba-Iulia se mandreste cu Cetatea Alba-Carolina icu forma sa stelara si stil arhitectural de tip Vauban. Aradul are si el construita o fortificatie asemanatoare, doar cu sase bastioane. Ce este spectaculos, santul ce inconjoara constructia a fost umplut cu apa din Mures. Arhitectul Filip Ferdinand Harsch, la initiativa Mariei Terezia, a facut posibila constructia acestei dovezi de inginerie. Cetatea a cazut sub asediu doar 9 luni, in timpul Revolutiei de la 1848-1849, iar anii ce au urmat a fost folosita ca inchisoare militara.

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb
Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Cetatea Aradului. Sursa fotoaradhotspots.ro

Obiective turistice in Arad. 10 locuri de stationat in lunca Muresului si Crisului Alb: Manastirea Hodos-Bodrog

Pe locul 10, insa intr-o ordine aleatorie, am pus Manastirea Hodos-Bodrog. Potrivit documentelor istorice aceasta este cea mai veche manastire ortodoxa din tara noastra. Daca vreti sa popositi, pret de cateva minute, lacasul de cult se afla in comuna Zadareni.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole