Obiective turistice în România de vizitat în 2017. Biserici și mănăstiri

Cei care au început să-și facă planuri de vacanță trebuie să treacă pe listă și câteva obiective turistice în România de vizitat în 2017. În acest articol vă prezentăm câteva biserici și mănăstiri care, poate, pentru mulți dintre noi, sunt mai puțin cunoscute.

De asemenea, vă rugăm la secțiune de comentarii să propuneți și alte mănăstiri și biserici superbe pe care ar trebui să le vizităm în 2017. Iată, deci, câteva biserici și mănăstiri, obiective turistice în România de vizitat în 2017.

Biserica Rupestră Șinca Veche. Brașov. Este așezată la poalele Munților Făgăraș și Perșani și trebuie să fie cu siguranță pe lista de obiective turistice în România de vizitat în 2017. Mănăstirea rupestră nu a putut fi datată cu precizie, iar versiunea des întâlnită este că ar fi apărut în 1742, moment în care bisericile ortodoxe au fost interzise. Sunt și alte păreri că ar fi chiar mai veche.  A fost acoperită cu bârne peste care s-a așezat o folie care împiedică intrarea apei în grotă. Există și o clopotniță naturală, făcută tot în stâncă.

S-a slujit sub pământ Sfânta Liturghie vreme de un sfert de mileniu și masa sfântului altar a dăinuit până după 1970. Proscomidiarele se mai văd și astăzi. Încăperea din vecinătatea intrării a servit drept locuință găsindu-se în ea vatră și horn condus prin bolta de piatră amenajată în creasta dealului. Dimensiunile încăperii elimină presupunerea că vatra ar fi fost destinată numai să păstreze, în vremea slujbei, cărbunii aprinși pentru cădelniță.
DSCN5829
DSCN5833
IMG_5119

Biserica de lemn din Budești. Maramureș. Este un superb monument istoric de pe lista de obiective turistice în România de vizitat în 2017. A fost ridicată în 1643 și este închinată Sfântului Nicolae. Biserica păstrează cămașa de zale și coiful haiducului Pintea Viteazu alături de valoroase picturi și icoane pe sticlă și lemn. În biserică se păstrează, de asemenea, un mare număr de icoane pe lemn datând din sec. XVII-XVIII, și se pare chiar mai vechi, precum și o valoroasă colecție de icoane pe sticlă. În pictura din interior predomină culorile deschise, luminoase.

Biserica din Budești FOTO:Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons
Biserica din Budești                                     FOTO:Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons
Biserica din Budești FOTO:Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons
      Biserica din Budești                                                                                    FOTO:Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons

Biserica Fortificată Cincu. Brașov. A fost construită în secolul al XIII-lea de către coloniștii germani, după care a fost refăcută în prima jumătate a secolului al XVI-lea în stil gotic și mai apoi în secolul al XVIII-lea. Este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România și cu siguranță trebuie să fie pe lista de obiective turistice în România de vizitat în 2017.

Găzduiește o serie de colecții de mare valoare, printre care: colecția de covoare orientale din secolul al XVII-lea – XVIII-lea, colecții de embleme și vestigii ale diferitelor bresle și corporații sau colecții de fragmente murale, strane în stil gotic, epitafuri precum și un potir din secolul al XV-lea și un orologiu de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
IMG_0807_1

Mănăstirea Probota. Suceava. A fost contruită în 1530 și poartă hramul Sfântul Nicolae. Mănăstirea Probota a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei (1522-1677), aici aflându-se mormintele domnitorilor Petru Rareș și Ștefan Rareș și al doamnei Elena Rareș.

La exterior Biserica Sfântul Nicolae are formă de navă, iar pictura care datează din 1532, restaurată în 1844 și 1990, sub egida UNESCO, este impresionantă datorită manierei de execuție și programului iconografic.
copac

Biserica de lemn Rogoz. Maramureș. Face parte din patrimoniul UNESCO pentru elemente arhitecturale neîntâlnite la alte biserici din zonă, pictură valoroasă și foarte conservată, un management al obiectivului. Construcția este datată de tradiție în anul 1663, moment susținut de inscripția de la intrare care evocă invazia tătară din 1661.
Târgu Lapus Church, Maramures County
Târgu Lapus Church, Maramures County
Târgu Lapus Church, Maramures County

Mănăstirea Stipoc. Delta Dunării. Este în apropiere de Chilia și se ajunge la ea doar pe apă. Este singura mănăstire din Rezervația Delta Dunării și mai este cunoscută și ca Schitul „Sfântul Atanasie”. Lăcașul de cult nu are decât șase călugări, cu tot cu stareț. Lăcașul este alcătuit dintr-o bisericuță mică de lemn, construit în stil moldovenesc, câteva chilii și trapeza, locul în care se servește masa, o grădină, chiar și o mică seră.
K2AG3280
Mănăstirea Corbii de Piatră. Argeș. Biserica mănăstirii este săpată în stâncă. Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiția afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăți publice. Prima atestare documentară este la 23 iunie 1512, dar există informații conform cărora biserica a existat și înainte de această dată.

Manastirea Corbii de Piatra. Judetul Arges
Biserica Fortificată Banza. Sibiu. Există detalii care duc la ipoteza că aici a existat o biserică romanică, anterior bisericii actuale. Zidurile bisericii sunt sprijinite pe contraforturi. Bolta deasupra sălii și a corului este semicilindrică cu penetrații și rețea de nervuri din cărămidă, care se sprijină pe pilaștri interiori de-a lungul zidului. Corul are boltă în formă de cruce, iar pe 3 laturi ale sălii sunt balcoane baroce. A fost ridicată probabil în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, potrivit unei inscripții pe unul dintre clopote, scrisă cu majuscule gotice.

Biserica fortificată Bazna FOTO: Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons
Biserica fortificată Bazna                                             FOTO: Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole