Patru drumuri superbe din România pe care trebuie să mergi în vara aceasta

Intr-un top al acelor drumuri superbe din România, va prezentam incepând inca de săptămâna trecută, Transfăgărășan, între Bâlea Cascadă și Piscul Negru, cea mai expusă zonă a drumului la zăpadă, este deschis. Față de alți ani este deschis cu două săptămâni mai repede.

Transfăgărașanul apare des în topul celor mai frumoase drumuri din lume pe care să le parcurgi cu mașina. Jeremy Clarkson, fost realizator al emisiunii Top Gear, cel mai urmărit show despre automobile din lume, a spus despre Transfăgărășan că „este cel mai frumos drum din lume”.

Drumul a fost parcurs în 2009 de cei trei realizatori ai emisiunii, care au filmat un episod în România. Atunci au fost ales trei mașini de lux: Aston Martin DBS V12 Volante, Ferrari California și un Lamborghini Gallardo Spyder.

Transfăgărașanul  începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara. Are o lungime de 151 de kilometri și traversează Munții Făgăraș.

Ajunge la altitudinea de 2042 de metri, cea mai înaltă șosea din România fiind Transalpina, din munții Parâng, care ajunge până la 2145 de metri.

Transfăgărașnul a fost construit între 1970 și 1974. Se susținea atunci „deschiderea bazinelor forestiere din masivul Făgăraș, folosirea mai rațională a pășunilor alpine și realizarea unui centru turistic montan în zona Lacului Bâlea”.

Drumul s-a realizat cu eforturi materiale considerabile și cu prețul unor vieți de soldați și muncitori care au contribuit la construcția lui, bilanțul oficial fiind de 40 de morți.

În 1974, după ce s-a finalizat drumul, s-au inaugurat și două monumente închinate militarilor care au contribuit inclusiv cu viața lor la construirea Transfăgărășanului. Oficial, zona montană înaltă este deschisă circulației rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie până în 1 noiembrie, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă.

Și Transalpina este deschisă. Vorbim de cea mai înaltă șosea din România, având cel mai înalt punct în Pasul Urdele (la 2.145 de metri). Drumul face legătura între orașele Novaci din Județul Gorj și Sebeș, din județul Alba. Trece la mică distanță de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m).

Un alt drum interesant este Trans Semenic. Traversează masivul Semenic de la est la vest, are 36 de kilometri și leagă localitățile Văliug și Slatina – Timiș, ambele din județul Caraș Severin. Este o ocazie pentru turiști să admire frumusețile Banatului montan.

Pentru a intra pe Trans Semenic se poate merge fie pe varianta veche, de la Reşiţa la Văliug, fie pe varianta nouă, pornind de la drumul naţional 6. Venind dinspre Caransebes, în localitatea Slatina Timiş viraţi la dreapta către centrul localităţii şi de acolo continuaţi drept înainte, pe lângă căminul cultural.

Un alt drum superb este Trans Rarăul. Traseul șoselei, cu o lungime de 28 de kilometri, pornește din Pojorâta, ajunge în apropierea Cabanei Rarău, la altitudine de 1.400 de metri, de unde continuă spre Chiril trecând pe lângă Schitul Rarău. De pe Transrarău este acces facil spre monumentul natural Pietrele Doamnei.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole