Primul sat turistic din România poate primi din nou vizitatori

După mai bine de zece ani, localnicii din Șirnea vor avea din nou turiști. Pensiunile din satul care a fost declarat, încă de pe vremea comuniștilor, primul sat turistic din România, se vor redeschide.

Drumul către sat avea o porțiune de 5 kilometri atât de accidentată încât îi făcea pe turiști să facă cale întoarsă. Micuțul sat Șirnea din Brașov este o așezare de păstori de la poalele Munților Piatra Craiului.

În vremea comuniștilor, un profesor de biologie de la școala din sat, Nicolae Frunteș, a realizat un proiect de promovare turistică și nu s-a lăsat bătut până când nu i-a convins pe liderii Partidului Comunist că Șirnea este o atracție pe care merită să o vadă și străinii. Astfel, Șirnea a devenit primul sat turistic din România, la sfârșitul anilor `60.

Tot la Șirnea s-a inaugurat în decembrie 1968 prima pârtie de schi cu nocturnă din România. Are 600 de metri, iar localnicii spun că încă mai este funcțională. Nu este la fel de impresionantă ca cea din Poiana Brașov, însă are avantajul că este într-o zonă liniștită și nu este aglomerată.

Satul se laudă că a primit un suport al flăcării olimpice de la competiția din Munchen, din 1972. În fiecare an, Comitetul Olimpic Internațional acordă un trofeu unei țări, iar în unul dintre ani, România a primit acest trofeu datorită tradiției sportive din Șirnea.

Mai exact, de aproape 35 de ani, de ziua mondială a olimpismului, pe 23 iunie, la Șirnea se organizează întreceri sportive între copiii din județul Brașov. După ce copiii duc flacăra olimpică, ridică steagul tradițional al Olimpiadei și rostesc jurământul specific, se fac întreceri la probe de alergare, sărituri sau aruncare. În plus, se organizează și teste cultură generală, dar și o probă artistică.

De Sânziene, toată suflarea satului, în costume populare, sărbătorește culegând flori de pe dealuri. Acestea sunt apoi puse la icoane, iar tradiția spune că îi vor ajută să scape de boli.

La sfârșitul lui iunie este și sărbătoarea „Măsura Laptelui”. Tradiția spune că vitele și oile din sat sunt mulse și în funcție de cantitatea de lapte pe care o dau în ziua respectivă, proprietarii vor primi de-a lungul verii brânză de la ciobani care le iau în grijă. Seara, toată lumea se adună în jurul unui foc de tabără mare și se joacă țurca sau trasul frânghiei.

O altă tradiție importantă în Șirnea este Focul lui Sumedru, care are loc pe 25 octombrie. Se aprinde un rug funerar, iar tinerii strigă în cor „Hai la Focu` lu Sumedru!”. Apoi, femeile împart colaci, nuci și mere, iar cărbunii care rămân în urma focului sunt împrăștiați în grădini. Legenda spune că astfel va fi fertilizat pământul grădinilor și livezilor, pentru roade bogate în anul viitor.

Cazarea în Șirnea costă între 50 și 100 de lei pe noapte. Aici puteți vizita și Muzeul Etnografic din Șirnea, înființat de Radu Frunteș și dus mai departe de fiul său. Are șapte săli, iar turiștii pot vedea mai multe despre viața la țară. Printre cele mai valoroase obiecte se numără o carte de rugăciuni de la 1700, un abecedar vechi, tăblițe pe care scriau elevii la școală în trecut sau ustensile vechi de bucătărie pe care le foloseau țăranii din această zonă.

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

tabăra de fotografie de la Șirnea
tabăra de fotografie de la Șirnea

Articole similare

Comentarii

  1. Thank you.
    Your site is very helpful and informative. A lot has changed in the 33 years I lived abroad tho the beauty of our country is everlasing.
    I will be traveling there with my Canadian husband and am so excited to show him around but your site is helping me compile our itinerary.
    Thanks again.

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole