Spectaculoasa transformare a unei case vechi de 100 de ani în pensiune

Alex și Alina Filip au transformat o casă veche de 100 de ani într-o pensiune. Și nu orice pensiune, ci o adevărată bijuterie arhitecturală care te lasă cu gura căscată fie că ești un simplu turist ori chiar un arhitect sau specialist în design interior. Tot proiectul a fost gândit de cei doi tineri în detaliu, astfel încât Casa Filip să te teleporteze cu 100 de ani în urmă. Și au reușit.

Pe locul în care e acum pensiunea a fost construită o altă casă pe la jumătatea anilor 1800. Însă nu sunt informații exacte despre această construcție. Ce se știe sigur e că, în anul 1921, Paulov Mihei și Petrov Evdochia, un cuplu de ruși lipoveni din satul Sarichioi, au cumpărat terenul și au ridicat o casă din chirpici, lemn și stuf.

În 1977 casa a fost modernizată de cei trei băieți ai familiei. Ulterior, casa a ajuns moștenire la o nepoată, iar în 2018 a ajuns în proprietatea familiei Filip. Nu mai avea stuf, ci tablă și s-au făcut mai multe modificări. Tânăra familie Filip a vrut să o facă să arate ca acum aproape 100 de ani.

Așa arăta casa în 2018, înainte de a începe proiectul de restaurare. FOTO:casa-filip.ro

Cei doi tineri soți care s-au ocupat de proiect sunt Alex și Alina Filip. Alex s-a născut în Piatra Neamț și este specialist în IT. Printre altele, a fondat agenția de marketing digital în turism Eventur și e cofondator al Bucharest City App, devenită între timp cea mai utilizată aplicație de turiștii care vizitează Capitala. Alina a copilărit Sarichioi și a studiat la Facultatea de Geografie, unde l-a și întâlnit pe Alex. Alina a crescut în jurul părinților, care din 1999 au o fermă agricolă administrată de întreaga familie.

„Această casă de oaspeți a fost construită în primul rând pentru a găzdui rudele și prietenii apropiați ce vin des în vizită la noi. Este foarte probabil ca pe perioada verii cele trei apartamente ale noastre să devină insuficiente.

Motivul pentru care am ales să renovăm casa în acest stil tradițional a fost dorința noastră de a ajuta la conservarea stilului arhitectural lipovenesc, atât de unic și deosebit. În plus, am construit în curte un foișor cu scopul de a organiza câteva evenimente care vor promova și mai mult patrimoniul cultural al rușilor lipoveni, sperând totodată că tradițiile și obiceiurile acestei comunități fascinante să rămână vii și să se transmită din generații în generații.

Misiunea noastră este să garantăm oaspeților noștri experiențe unice și autentice, dar sub îndemnul practicării unui turism lent și responsabil. Ambiția noastră este să ținem porțile deschise aproape tot anul fiindcă suntem de părere că Dobrogea merită vizitată în orice anotimp”, spun cei doi tineri.

Alina și Alex și-au deschis casa oaspeților, s-au mutat în Sarichioi și acum se ocupă de turism. Toate lucrările au fost făcute cu meșteri din sat, doar pentru acoperiș a fost nevoie de meseriași specialiști în stuf, care au venit din Murighiol. Tâmplăria, de exemplu, a fost făcută de un tâmplar din Sarichioi și a muncit la ea aproape un an de zile. Rezultatul este unul spectaculos. Toate elementele de tâmplărie sunt făcute după modelele tradiționale lipovenești.

FOTO: casa-filip.ro
FOTO: casa-filip.ro
FOTO: casa-filip.ro
FOTO: casa-filip.ro
FOTO: casa-filip.ro

Articole similare

Comentarii

Cele mai citite articole