The Guardian pune Băile Herculane în topul destinațiilor ieftine de vacanțe spa

Jurnaliștii de la The Guardian au făcut un top al celor mai accesibile vacanțe spa din estul Europei. Printre recomandări se află și Băile Herculane.

The Guardian scrie că romanii sunt cei care au pus „apele care dau viață” ale Băilor Herculane pe hartă. „Cele 15 izvoare termale, numite după zeități, inclusiv Diana și Neptun, au fost iubite și de habsburgi, care le-au adăugat superbe căsuțe rococo.

Sovieticii adorau și apele bogate în sulf și au adăugat blocuri uriașe din ciment, care în prezent acoperă mare parte din capacitatea de cazare a stațiunii”, scriu jurnaliștii de la The Guardian.

Aceștia mai spun despre Grand Hotel Minerva din Băile Herculane că „oferă un suflu elegant la un preț avantajos”. „Boli neurologice, ale coloanei vertebrale, inflamatorii pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu ozon, magnetoterapiei, al băilor din plante, iar oaspeții cu pachete turistice au acces complementar la băile termale și saună”, mai adaugă The Gurdian în capitolul dedicat Băilor Herculane.

Împăratul Franz Josef spunea despre stațiunea Băile Herculane că este „Perla Europei”. Între timp și-a pierdut din strălucire, iar procurorii au început o amplă anchetă pentru devalizare. Anchetatorii au făcut chiar și rețineri și vorbesc despre un prejudiciu de aproximativ 123 de milioane de lei.

Băile Herculane au o istorie de aproape două milenii și începe din vremea romanilor, care au introdus cultul balnear preluat de la greci. Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi.

Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii precum apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.

Istoria modernă începe în 1718, în cadrul Imperiului austriac. Au fost reconstruite și modernizate căile de acces, grănicierii bănățeni construind majoritatea edificiilor din stațiune, cu influențele barocului austriac.

În topul The Guardian au mai fost incluse și alte stațiuni:

Cieplice, Polonia

Karlova Studánka, Cehia

Truskavets, Ucraina

Bükfürdő, Ungaria

Banjisht, Macedonia de Nord

Span Dudince, Slovacia

Istarske Toplice, Croația

Atomska Banja, Serbia

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole