TOP 5. Cele mai mici țări din lume

Primele două cele mai mici țări din lume sunt și printre cele mai vizitate. În acest articol vă facem un TOP 5 si câte o scurtă prezentare pentru fiecare dintre primele cele mai mici țări din lume, în funcție de suprafață. De asemenea, precizăm și că am ales doar țări independente, nu și teritorii care sunt, de fapt, sub administrarea altor state.

TOP 5 – Vatican. A apărut în 1929 și este singurul stat din lume care are tot teritoriul în patrimoniul mondial UNESCO. Vaticanul, condus de Papa, are o suprafață de doar 0,44 kilometri pătrați și 1.000 de locuitori. Însă, niciunul dintre locuitorii Vaticanului nu s-a născut aici.

Chiar dacă este atât de mică, Vaticanul are propria bancă, observator astronomic, un steag și imn național, poate elibera pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare. Nu are armată, iar de securitate se ocupă „Garda Elvețiană”, ai cărei membri sunt aleși pe bază de voluntariat din Elveția.

TOP 5 – Monaco. Este pe locul al doilea dintre cele mai mici țări din lume. Are o suprafață de peste patru ori mai mare decât Vaticanul, însă e vorba de doar 2 kilometri pătrați. Iese în evidență nu doar prin serviciile de lux pe care le oferă turiștilor, ci și prin numărul mare de milionari și miliardari pe care îl are acest mic stat. De altfel, este țara cu cei mai mulți bogați din lume. Statul de pe Riviera franceză este dominată de cazinouri, yachturi de lux și vedete care și-au stabilit reședința aici. Are 36.000 de locuitori.

TOP 5 – Nauru, Australia. Este pe locul al treilea în topul celor mai mici țări din lume. Nu are capitală. Este recunoscută la nivel mondial și pentru resursele sale de fosfor, însă pe care le-a epuizat, iar din această cauză mulți oameni au rămas fără un loc de muncă. Are aproximativ 10.000 de locuitori. Din păcate, locuitorii acestei mici insule au ajuns și în atenția medicilor din cauza numărului mare de obezi și de bolnavi de diabet zaharat.

San Marino. Se întinde pe 61,2 kilometri pătrați și are o populație de puțin peste 31.000 de locuitori. Capitala este în orașul cu același nume. Limba oficială este italiană, ceea ce a făcut să aibă relații foarte strânse cu Italia atât culturale, cât și financiare. Economia țării se bazează în principal pe finanțe, industrie, servicii și turism. Este printre cele mai bogate țări din lume în termeni de PIB (pe cap de locuitor), cu o cifră comparabilă cu cele ale celor mai dezvoltate regiuni europene.

Liechtenstein. Este un microstat gemanofon care învecinează cu Elveția la vest și la sud și cu Austria la este și la nord. Suprafața sa este 160 de kilometri pătrați și are o populație de 37.000 de locuitori. Statul este împărțit în 11 comune, iar capitala este la Vaduz. Este o țară alpină, predominant muntoasă, fiind preferată de turiști pentru sporturile de iarnă.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole