Nu este asa ca va abtineti cu greu de la gustoasele preparate culinare din Italia? De la specialitati regionale pana la delicatese sezoniere, veti avea nevoie de mai multe vieti pentru a va infrupta din mancarurile, deserturile si bauturile acestei tari. Nu va panicati! Avem o mica lista, cu 10 preparate culinare care va vor face sa exclamati: mamma mia! Luate impreune, ele, cumva, rezuma sufletul fostului Imperiu Roman.
Pizza
Nicio vacanta in Italia fara carbohidrati, in special pizza! Cui nu ii place deliciosul aluat imbracat in sos de rosii, aromat cu busuioc, mozzarella, parmezan si alte bunatati? In functie de regiunea in care va petreceti vacanta cereti chelnerilor sa va aduca specialitatea casei, asa va veti bucura de aroma si savoarea unui produs local 100%.
10 preparate culinare din Italia: Lasagna
Ramanem in zona carbohidratilor si ne gandim la aromata lasagna, ce nu lipseste de pe mesele italienilor. De ce? Acest preparat, ce pare ca este originar din Napoli, este unul clasic, foi de paste unse din belsug cu branza, carne, legume si sosuri bechamel sau ragu. Daca vreti sa incercati si o altfel de lasagna, incercati-o pe cea vegetariana.
Gelato
Niciun concediu sub soarele Italiei, fie ca e Roma, Milano sau Coasta Amalfitana fara imbietoarea gelato! Inghetata clasica italieneasca este artizanala, are mai putina grasime, se face doar din ingrediente locale, fara adaugare de apa sau arome. Totul este 100% natural, mestesugit cu maiestrie de localnici pentru a obtine un produs recunoscut pe mapamond.
10 preparate culinare din Italia: Osso buco alla Milanese
Carnivorii vor avea papilele gustative multumite si intr-o vacanta in Italia. Osso buco alla Milanese este inclus in meniurile tuturor restaurantelor. Acest preparat nu este altceva decat carne de manzat(rasol), fiert la foc mic, imbogatit cu gustul vinului si legume. Un festin care se sfarseste intotdeauna cu farfuria goala!
Risotto
Orezul este, pare-se, un fel de sfanta trinitatea pe taramul fostului Imperiu Roman. Nu va ganditi la pilaful romanesc, ca nu are nicio legatura, cu orezul cremos, cu un gust bogat de parmezan si unt al acestui fel de mancare. Felurile de mancare ce contin orez se intalnesc adesea in nordul Italiei, iar soiurile cele mai apreciate, Arborio si Carneroli sunt transformate in mancaruri delicioase. Secretul? Fie ca puneti legume, branzeturi, sepie sau fructe de mare asigurati-va ca mestecati incontinuu, asa se obtine cel mai cremos risotto.
10 preparate culinare din Italia: Tiramisu
Un desert usor si racoros cu aroma puternica de cafea, cu crema fina de mascarpone si oua pe care nu aveti cum sa il ratati in patria care l-a inventat. Tiramisu este unul dintre deserturile cele mai apreciate si cunoscute.
Ribolitta
Sau ,,mancarea saracului”, ribolitta a fost inventata de servitori care adunau resturile de la mesele stapanilor pentru a face un fel de mancare. Insa, acest fapt nu o impiedica sa fie vedeta in farfurie, in special in Toscana. O supa de paine, legume si fasole care va va trezi nostalgii.
10 preparate culinare din Italia: Bottarga
Sau ,,caviarul sicilian”. Delicatesa nu este altceva decat o pasta de icre, afumata si sarata, de culoarea chihlimbarului, care poate fi este rasa peste paste, poate fi pusa in supa si face deliciul meselor italienilor. Bottarga este unul dintre cele mai scumpe produse alimentare din Italia, adesea comparata cu trufele sau caviarul.
Saltimbocca
S-ar traduce prin fasii de carne de vita sau pui acoperite cu prosciutto si ierburi aromatice trase la tigaie. O ispita caruia cu greu ii rezisti! Iar d evizitati Roma, Florenta sau orice alt oras al Italiei intrebati de scolile de gatit, puteti face chiar dumneavoastra o reteta traditionala cu care s ava impresionati prietenii la intoarcerea in tara.
Cafeaua
Celor carora le vine greu sa reziste in fata unei cesti aburinde cu licoarea negriciosa si aromata au de trecut proba gustului in orice cafenea a Italiei. Numeroasele sortimente si gustul desavarsit nu se compara cu ceea ce ati baut pana acum. Sa stiti ca exista diferente intre regiuni. Daca in Trieste, de exemplu, espresso este apreciat cu multa frisca, in Napoli, cafeaua este puternica si putina.