In lipsa timpului si a resurselor financiare, calatoriile culinare sunt solutia. Astazi, m-am gandit sa ne oprim in frumoasa Bucovina. Zona pitoreasca, recunoscuta pentru bucatele traditionale ce au in compozitie multa smantana, dar si pentru pastrarea cu sfintenie a retetelor.
Reteta 1 – Ciorba radauteana
O alternativa mai usoara la ciorba de burta, ciorba radauteana este satioasa si te incalzeste in zilele reci de toamna.
Ingrediente:
2 bucati piept de pui nedezosat sau piept de curcan
2 morcovi
2 radacini de patrunjel
1 radacina pastarnac
1 ardei gras
1 ceapa medie
500 grame smantana grasa
3 galbenusuri
3 linguri de faina
3 linguri de otet sau lamaie, dupa preferinte
3-4 catei de usturoi (optional)
sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
Intr-o oala de 3 litri se pun sa fiarba impreuna, apa, pieptul de pui si legumele curatate si taiate. Spuma formata se indeparteaza cu spumiera sau cu o lingura. Dupa aproximativ 1 ora ar trebui ca legumele si carnea sa fie fierte. Legumele se scot din oala si se arunca, iar carnea se desprinde de pe oase. Odata maruntita, carnea se pune in zeama si se lasa sa mai fiarba. In acest moment, galbenusurile se amesteca intr-un bol separat, cu smantana si faina la care adaugati, in fir subtire, doua polonice de ciorba.
Atentie, amestecati rapid pentru a nu se taia compozitia. Se adauga in restul de ciorba, se pune otetul (lamaia) si usturoiul dat prin razatoarea fina. Se mai lasa sa fiarba 5 minute, la foc mic si se potriveste de sare si piper, dupa gust.
Reteta 2 – Hribi cu smantana
Ciupercile de padure sunt o sursa excelenta de proteine. Gustul lor bogat, de pamant si cu aroma copacului pe langa care au crescut, se potriveste de minune cu smantana dulce si catifelata.
Ingrediente:
1 kilogram de hribi (ciuperci) de padure
1 pahar cu smantana
4 oua
1 lingura marar tocat
sare
100 de grame unt
Mod de preparare:
Hribii se curata de pamant, se spala (optional, deoarece exista pareri impartite, sunt bucatari-sefi care cred ca acest procedeu, precum si curatarea cojii, ar altera gustul) si se taie cuburi. Intre timp, adaugam unt intr-o tigaie si lasam ciupercile la calit, pana se inmoaie. Separat se bat ouale cu smantana, mararul si un strop de sare. La final se pun si hribii caliti si se amesteca.
Aceasta compozitie se da la cuptor pentru 10-15 minute, pana capata o frumoasa crusta aurie.
Reteta 3 – Coltunasi cu visine
Coltunasii sau chirostelele, asa cum li se spune in Bucovina, sunt un desert gustos, ieftin, dar care necesita putin mai mult timp pentru preparare.
Ingrediente:
400 de grame de faina
2 oua
150 mililitri apa
jumatate de lingurita de sare
250 de grame de visine fara samburi
zahar
smantana dupa plac
4-5 litri de apa
Mod de preparare:
Intr-un vas se pun faina, ouale si praful de sare si se framanta un aluat nu foarte tare. Aluatul se intinde pe masa de lucru, nu inainte de a presara faina si se taie patrate de aproximativ 9-10 centimetri. In fiecare patrat obtinut se pun cate 3-4 visine si jumatate de lingurita de zahar. Colturile opuse se lipesc bine intre ele si formam portofole inchise, precum la poale-n brau.
Intr-o oala se pun 4-5 litri de apa cu sare la fiert. Atunci cand apa incepe sa fiarba se adauga coltunasii. Acestia se lasa la fiert timp de 15-20 de minute, se scot cu o spatula si se lasa la scurs. Coltunasii se servesc cu smantana din abudenta si putin zahar.
Pofta buna!