Iarnă de aprilie. A nins ca în povești în Munții Apuseni – VIDEO

La mijlocul lunii aprilie, in Arieșeni, Munții Apuseni, ninge ca in plină iarnă. Marți dimineața, în Săptămâna Mare, comuna Arieșeni a fost îmbrăcată de o haină albă de zăpadă. Mai mult, în zonele de munte persistă codul galben de vânt, precipitații și ninsori.

Ninge ca în povești în Săptămâna Mare

Este o zonă frecventată vara, pentru traseele montane si vizitarea punctelor turistice, dar și iarna pentru practicarea sporturilor specifice sezonului rece. Cel mai apropiat vârf de stațiunea turistică Arieșeni este Vârful Bihor, aflat la 900 de metri diferență de nivel de comună. Vârful are o înălțime de 1849 de metri și oferă un peisaj mirific al lanțului muntos Apuseni și a Văii Arieșului în județul Alba.

Însă Arieșeni adăpostește sute de turiști în fiecare an pentru că este o zonă cu un potențial turistic imens. Munții Apuseni sunt o zonă deosebită, care merită explorată cu întreaga familie, în aproape orice anotimp.

O priveliște extraordinară în această zonă sunt Cheile Arieșului, cele mai spectaculoase chei ale râului Arieș. Pereții stâncoși sunt foarte impresionanți, ascund multe grote și minunate peisaje spre Valea Arieșului. Le puteți admira, atunci când turismul se va relua după criza coronavirusului, de la gura Peșterii Huda, o peșteră interesantă, fără formațiuni.

Plimbări de o zi prin zona comunei Arieșeni

Pentru o lecție de istorie și o plimbare în natură, la aproximativ 50 de km de comuna Arieșeni se găsește Casa Memorială Avram Iancu. Casa se află în mijlocul naturii și oferă o imagine de acum 200 de ani, de la construcția sa din grinzi masive de brad si acoperiș țuguiat foarte înalt.

În apropierea Casei Memoriale Avram Iancu puteți vizita o cheie sălbatică superbă, Cheile Văii Morii. Vârful Găina poate fi urcat rapid din acest punct pentru a vă bucura de cea mai spectaculoasă priveliște spre Apuseni.

Nu ratați Cascada Vârciorog, o cădere de apă extraordinară de 15 metri, aflată la 5 km de centrul comunei Arieșeni. Iar dacă sunteți aventurieri, mergeți de la cascadă către Vârful Piatra Grăitoare, pe un traseu minunat, însă nemarcat. Se urcă pe drumul abrupt din spatele cascadei, se trece printr-o pădure de brad și molid până la golul alpin, apoi se urcă pe creastă până în vârf. Nu veți regreta mica aventură.

Un alt loc spectaculos din această zonp superbă a țării veți găsi un deal foarte rar, numit Dealul cu melci. Aici veți vedea melci pietrificați, de forme si mărimi diferite. Cu mult timp în urmă, pe locul unde astăzi sunt Apusenii se găsea o mare întinsă numită Tetis. Astfel, unul dintre marile bancuri de melci s-a pietrifiat și oferă o imagine deosebită.

Natura spectaculoasă într-o zonă superbă a țării

Pestea dealul cu melci, la aproximativ 500 de metri veți da peste o altă cascadă din zonă. Este vorba de cascada Vidra sau Pisoaia, cu o cădere impresionantă de 18 metri înălțime.

Groapa Ruginoasa este ravenă uriașă incredibilă de 500 de metri lungime și 100 de metri adâncime. Oferă o imagine nemaivăzută, ca o rană vie în munte.

Tradițiile și cultura sunt foarte importante pentru români, iar o scurtă plimbare în natură cu familia trebuie să cuprindă și dorința de culturalizare. Veți găsi în comuna Arieșeni Muzeul Patrahaitești, unde se află expuse obiecte specifice Țării Moților. În apropiere se află Vârful Curcubata Mare, de unde aveți o extraordinară panoramă către Țara Moților, cu case răspândite în văi, poienițe până pe creasta muntelui.

Zona este împânzită de peșteri, așadar, nu trebuie să ratați vizitarea lor. Astfel, găsiți în zonă numeroase peșteri spectaculoase, precum Peștera Cetățile Ponorului, Peștera Coiba Mare, Peștera Cetățile Radesei, Peștera Drăcoaia, Peștera Poarta lui Ionele.

Zona Munților Apuseni este o zonă cu numeroase fenomene carstice – ghețari care se găsesc până în mijlocul verii, cu peșteri deosebit împodobite și cu intrări imense, numeorase chei sălbatice, dar și vârfuri ce descoperă peisaje parcă rupte din basme. Cu siguranță, este una dintre cele mai bogate părți ale țării.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole