Bucura si Zanoaga. 5 curiozitati despre lacurile din Retezat

Muntii Retezat, aflati pe teritoriul judetului Hunedoara, declarati arie protejata, ascund fauna, flora si habitate unice in lume. Este mediul prielnic, neatins de om pentru gingasa floarea de colt, bujorul de munte si pentru mamiferele reprezentative ale Carpatilor, ursul carpatin si capra neagra. Asemuiti ca frumusete cu Masivul Piatra Craiului, Muntii Retezat sunt alcatuiti din creste alpine spectaculoase, cu o inaltime de peste 2000 de metri. 

Retezat. Sursa foto: Dorin Bofan/glasulhunedoarei.ro

Datorita biodiversitatii intalnite in Retezat, in anul 1935 a fost infiintat Parcul National Retezat, cu ajutorul fondatorului Gradinii Botanice din Cluj-Napoca, Alexandru Borza si a biologului Emil Racovita. ”Bijuteria Carpatilor”are peste 80 de lacuri glaciare printre care cel mai adanc din Romania, Lacul Zanoaga cu 29 de metri adancime si Lacul Bucura, cel mai vast lac glaciar, cu o suprafata de aproape 9 hectare.

Curiozitati despre lacurile din Retezat

Lacul Bucura

Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania. El se afla la o altitudine de 2.040 de metri, in caldarea Bucura, sub Varful Peleaga si Saua Bucurei, in Parcul National Retezat din Muntii Retezat. Cu o suprafata de aproape 9 hectare, Lacul Bucura are o adancime de 15,5 metri si este alimentat de 5 izvoare. Accesul catre Lacul Bucura se face din soseaua Hateg-Caransebes, dupa care, pe o distanta de aproximativ 14 kilometri, se urca pe un drum forestier. Veti intalni pe traseu, Cascada Fetele Voilesei, valea Lapusnicul Mare, Gura Bucurii, Lacul Lia si intr-un final, Lacul Bucura.

Lacul Bucura, Muntii Retezat. Sursa foto: descoperalocuri.ro

Lacul Zanoaga

Lacul Zanoaga din Muntii Retezat este cel mai adanc lac glaciar din tara noastra, cu o adancime de 29 de metri. In apropierea lui se intalneste si Lacul Zanoguta. Accesul pana la Zanoaga se face prin cateva trasee montane marcate precum, Gura Zlata-Lacul Zanoaga, Lacul Bucura-Lacul Zanoaga si Gura Apei-Lacul Bucura. De obicei, lacurile de circ, adica cu o forma circulara care se gasesc aproape de creasta montana, au suprafata mica si nu sunt adanci, lacul Zanoaga fiind exceptia de la regula, cu o adancime impresionanta.

Lacul Zanoaga. Sursa foto: bloguldecalatorii.ro

Astfel de caldari, morene si lacuri glaciare, formate in urma ultimelor doua glaciatiuni pleistocene (Riss si Wurm), mai pot fi intalnite si in Muntii Rodnei, Muntii Bucegi, Muntii Parang, Muntii Godeanu, Muntii Calimani, Muntii Fagaras, Muntii Iezer-Papusa si Muntii Tarcu si Muntii Parang.

Un traseu montan de incercat pe vreme buna in Muntii Retezat poate fi: Lacul Bucura – Lacul Agatat- Saua Judele-Lacul Zanoaga (1.997 de metri altitudine)- Refugiu Salvamont Zanoaga.

In anul 2009, in cadrul campaniei ”Cele 7 minuni naturale ale lumii”, Parcul National Retezat a fost declarat, de catre fundatia canadiana New Seven Wonders, unul dintre cele mai frumoase 10 monumente naturale ale lumii.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole