Bansko – moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin

0
1415
Bansko - moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin
Bansko - moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin. Sursa foto: suitcasemag.com

Bansko este una dintre cele mai moderne statiuni de schi din Europa. Situat aproape de Romania, la aproximativ 600 de kilometri distanta, orasul Bansko este optiunea ideala pentru vacanta. Statiunea ofera facilitati excelente de cazare, partii de schi si snowboard, precum si o arhitectura unica a orasului.

Bansko - moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin
Bansko – moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin. Sursa foto: https://luckybansko.ro

Vacantele la Bansko aduc multa distractie, iar asta se intampla indiferent de luna din calendar. Nu doar partiile foarte bune ii atrag pe turisti, dar si drumetiile, plimbarile prin oras si infruptarea cu delicatesele locale.

Programati un city break si in Sofia, capitala se afla la numai 160 de kilometri de statiune, iar la 6 kilometri aveti si micul oras Razlog.

Frumusetea statiunii montane nu este data doar de Pirin, muntii Bulgariei inclusi pe lista Patrimoniului Mondial Natural UNESCO. Acest lant muntos este spectaculos, se intinde pe aproximativ 80 de kilometri, iar cel mai inalt punct este Vihren, cu 2915 metri altitudine.

Bansko - moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin
Muntii Pirin. Sursa foto: traventuria.com

Fata de celelalte orase situate la poalele Muntelui Pirin, Bansko este privilegiat de o pozitie buna, la 925 de metri altitudine. Zona de schi atinge cote intre 2000 si 2600 de metri.

Bansko, o combinatie unica intre o statiune de schi si un oras istoric

Faptul ca Bansko ofera turistilor o combinatie unica dintre o statiune montana si un oras istorie il face un loc perfect pentru petrecerea timpului liber. Nu gresim sa spunem ca acest oras este statiunea de schi numarul 1 din Bulgaria. Investitiile de milioane de euro si interesul autoritatilor se vad la orice pas. In serviciile hoteliere, telecabina moderna, starea excelenta a partiilor, la restaurantele din zona, in sistemul de permise pentru partii.

Bansko - moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin
Telescaunul nu se opreste o clipa. Sursa foto: kidpassage.com

Aflat la poalele Muntilor Pirin, Bansko ,,detine” si uimitoarele cascade Yulenski, Banderishki si Demianishki skok, pestera Banderitsa, formatiunea in roca Svatbata (Nunta). De asemenea, tot aici exista Baikushevata mura, un conifer cu o vechime de peste 1300 de ani. Vechimea dar si dimensiunile sale sunt impresionante, 26 de metri inaltime si o lungime in jurul pomului de 7 metri.

Bansko - moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin
Orasul vechi, Bansko. Sursa foto: tripsjournal.com

Tarife gondola schi

Biletul pentru gondola o urcare si o coborare : adulti – 20 de leva bulgara, studenti/ pensionari -18 leva, copii intre 7-12 ani – 16 leva si copii sub 7 ani – 1 leva.

Biletul unic pentru gondola: adulti – 16 leva, studenti/pensionari -14 leva, copii intre 7 si 12 ani- 12 leva, copii sub 7 ani – 1 leva.

Cardurile pentru copii (pana la 7 ani) pot fi utilizate numai cu un adult insotitor, acesta putand insoti doar doi copii din aceasta categorie de varsta.
Un adult poate însoți până la doi copii (până la 7 ani)

Cum ajungeti in Bansko?

Distanta dintre Bucuresti si Bansko este de 600 de kilometri si ca sa ajungeti la destinatie aveti 2 alternative. Prima, si cea mai comoda si rapida, este cea cu avionul pana pe Aeroportul din Sofia. Insa, din acest capitala Bulgariei mai aveti de pracurs, spre Bansko, aproximativ 150 de kilometri pe care ii puteti parcurge cu o masina inchiriata sau cu mijloacele interne de transport.

Bansko - moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin
Bansko – moderna statiune de schi din Bulgaria. Vacanta de iarna incepe in Muntii Pirin. Sursa foto: suitcasemag.com

Bansko, in timpuri stravechi parte a unei comunitati de comercianti de animale a devenit astazi un centru international pentru turism. Bansko a ajuns sa rivalizeze cu statiuni renumite din Franta. Zona de schi are 75 de kilometri de partii de schi, 14 lifturi care servesc pana la 24.500 de persoane pe ora, la 2.600 de metri.

Satul din apropiere Banya, situat la numai 5 kilometri de oras, este cunoscut pentru cele 27 de izvoare termale minerale.

Linia ingusta de ecartament de la Septemvri la Dobrinishte este o alta atractie pe care s anu o ratati. Conexiunile regulate de autobuz sunt disponibile, printre altele, catre Sofia, Plovdiv, Blagoevgrad, Gotse Delchev sau Razlog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here