Biblioteca din Iasi – inclusa in topul celor mai frumoase din lume

0
3204
biblioteca din iasi

Biblioteca Universitatii Gheorghe Asachi din Iasi, Romania, a fost ales ca cea mai maiestuoasa biblioteca din lume, intr-un clasament al site-ului Boredpanda.com. – un site de cultura.

Studiul a cuprins 25 de biblioteci din intreaga lume. Desi aceasta a avut concurenti de renume, arhitectura si istoria cladirii iesene, au impresionat, iar biblioteca s-a clasat pe primul loc, cu peste 900 de voturi, urmata de biblioteca din Praga, cu 500 de voturi.

Concurenta” afiseaza capodopere arhitecturale, cum ar fi biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regala din Rio de Janeiro, Biblioteca Nationala din Praga sau Biblioteca Nationala din Franta.

Biblioteca este parte a Palatului Universitatii din Copou (parc faimos din Iasi). Palatul a fost construit in 1892, pe baza proiectului celebrului arhitect elvetian Louis Blanc, care a fost, la randul sau, bazat pe schitele unui arhitect roman, profesor si ministru la acel moment.
Louis Blanc a fost, de asemenea, cel care a proiectat Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.

Biblioteca Universitatii Tehnice din Iasi a fost fondata in 1892.
Biblioteca din Iasi a fost grav avariata in timpul al doilea razboi mondial, in 1944, procesul de reconstructie a durat, pana la sfarsitul anilor ’50, cand intregul palat a fost reinnoit.

In prezent, biblioteca este inca functionala si detine o cantitate impresionanta de un milion de volume.
Potrivit profesorului Seghedin, Prorector al Universitatii Tehnice, intervievat de radioiasi.ro, in ceea ce priveste clasamentul bibliotecii mondiale, aceasta este cea mai frumoasa sala de festivitati din Romania. Atat biblioteca si sala de festivitati a universitatii, pot fi vizitate; accesul este gratuit.

Vizitata anual de mii de turisti, biblioteca din Iasi este astazi unul dintre cele mai insemnate simboluri universitare ale Iasului, atat din punct de vedere istoric, cat si cultural.
Biblioteca Universitatii Gheorghe Asachi din Iasi este deschisa de luni pana vineri, in intervalul orar 8:00-14:00

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here