Biertan este situat intr-o vale lunga, inconjurata de dealuri si podgorii, in centrul Romaniei, la
80 km nord de Sibiu si 29 km est de Medias.
Satul a fost fondat in 1283 si este dominat de biserica-cetate Sfanta Maria. Aceasta constructie medievala, inconjurata de trei ziduri fortificate, face parte din Patrimoniului Mondial al Fundatiei UNESCO.
Biertan a fost un important centru ecleziastic si comercial – in anul 1572 a fost numit ca Departament al Episcopiei Lutherane, mentinand acest rol timp de aproape trei secole. Biserica in stil gotic a fost construita intre 1500 si 1525. Catapeteasma sa spectaculoasa are 28 de icoane, pictate de un artist vienez in anul 1483.
In jurul anului 1515, Johannes Reychmut, un artist din orasul Sighisoara, a decorat exteriorul si interiorul bisericii. Cetatea are, de asemenea, un sistem unic de protectie cu lacate, construit de mester local, in acelasi an.
Astazi, traditia locala de fabricare a vinurilor a devenit aproape pe cale de disparitie. Cu toate acestea, cantitati mici de vin sunt inca produse in pivnitele de vin din Biertan, pe care le puteti vizita, explora, si sprijini.
In Biertan, puteti opri si la atelierul de pictura si sculptura al domnului Ion Constantinescul, care foloseste metode traditionale vechi de secole.
Activitati:
Transybike – tur cu bicicleta
18 sate sasesti vazute intr-un tur cu bicicleta de 5 zile. Veti trece prin sate pline de peisaje si prin paduri frumoase, veti vizita biserici vechi fortificate, o parte din patrimoniul mondial UNESCO si mestesugari locali care folosesc inca tehnici traditionale.
Vizita la Cetatea Biertan
Biserica fortificata de la Biertan a fost construita intre anii 1490 si 1524 in stil gotic, fiind ultima din Transilvania, de acest tip. Impresionanta biserica este protejata de peretii exteriori si mai multe turnuri construite in acelasi timp cu biserica
Una dintre cele mai interesante cladiri ale intregului complex este camera de divort sau ”inchisoarea matrimoniala”, in care cuplurile care voiau sa divorteze erau fortate sa petreaca cateva saptamani impreuna, impartind tot timpul doar o camera, un scaun, un set de vesela si un pat. Practic, cei doi trebuiau sa imparta totul.
Ceea ce este interesant insa, este faptul ca in 300 de ani, doar un singur cuplu a dorit sa mai divorteze dupa timpul petrecut in acea camera.
Intregul complex ofera o priveliste deosebita asupra acoperisurilor rosiatice asemanatoare ale orasului si asupra dealurile din jur.
Este intr-adevar o evadare de la viata plina si obositoare a oraselor.
Si daca se intampla sa va fie foame, incercati restaurantul locale medieval Unglerus, situat in imediata vecinatate a cetatii. Aici puteti gasi si cazare in casa locala frumos chiar vizavi de biserica medievala fortificata de la Biertan.
Orarul bisericii fortificate Biertan:
Luni – Duminica: 09: 00-13: 00 / 14:00 – 18:00
Foarte frumoasa locatia. Recomand.