Capitale culturale europene 2019 sunt, de data aceasta, orasele istorice Matera si Plovdiv. Potrivit Comisiei Europene acestea sunt desemnate inainte cu 4 ani de anul in curs, un timp necesar pentru planificarea si pregatirea unui astfel de eveniment. La finalul perioadei de monitorizare, CE va acorda Premiul Melina Mercouri, in valoare de 1,5 milioane de euro.
Aceasta initiativa a prins contur in anul 1985 si, pana astazi, distinctia a fost acordata unui numar de peste 50 de orase din Uniunea Europeana.
Anul 2020 va fi al oraselor Rijeka (Croatia) si Galway (Irlanda), anul 2021 se vor intrece Timisoara (Romania), Elefsina (Grecia) si Novi Sad (Serbia). In anul 2022 au fost selectate Kaunas (Lituania) si Esch ( Luxembrug), iar in 2023 – Veszprém (Ungaria).
2019 este anul unora dintre cele mai frumoase orase din Europa, dar cu toate acestea, orase cu un numar relativ mic de turisti: Matera si Plovdiv.
Vizitati Matera – Sassi, centrul istoric si Murgia Materana este indemnul pe care il primesc turistii care acceseaza site-ul www.discoverymatera.it. Desemnat capitala europeana a culturii, Matera este si una dintre cele mai vechi asezari din lume, inca locuite. Potrivit insemnarilor istorice, are o vechime de 10.000 de ani, fiind al treilea oras cel mai vechi, dupa Aleppo si Jericho. Cu siguranta cei pasionati de istorie vor avea multe locuri de vazut.
Sassi – pesterile naturale sapate in stanca sunt constructii elaborate ce au folosit drept locuinte. Vizitarea acestora este ca o intoarcere in timpurile biblice, in extraordinarul Defileu Gravina. In realitate, „Città Sotterranea” (orasul subteran) a fost adesea folosit pentru scene biblice in filme si televiziune.
Legendara Matera este impartita in doua: Sasso Barisano si Sasso Caveoso, separate fiind de Duomo, catedrala impunatoare din oras. Daca in prezent, Matera este numita capitala culturala a Europei, in trecut, in special in anii ’50, acest oras cu arhitectura bizara era numit ”rusinea Italiei”. Asta din cauza conditiilor vitrege de trai in aceste sassi. Asa, localnicii au fost mutati, si doar dupa decenii a putut fi recunoscuta valoarea acestui oras eliberat de trafic.
Anul acesta, orasul Plovdiv, candidat la capitalele culturale europene 2019, pregateste 300 de proiecte si 500 de evenimente. Este primul oras bulgar care detine acest titlu, asta pentru ca aceasta urbe este o Mecca culturala. Descoperirile arheologice din ultimul timp i-au determinat pe cei de la Comisia Europeana sa aleaga acest loc drept capitala culturala. Au fost scoase la lumina vechile tevi de apa ale orasului, si chiar intr-o stare foarte buna.
Plovdiv are o istorie de 8 milenii, regasindu-se pe lista celor mai vechi orase ale lumii si in topurile celor mai frumoase orase antice. Poata ca Bulgaria, la fel ca si Romania, nu stie sa atraga atat de bine turisti, asa cum o fac tari precum Grecia sau Italia, insa Plovdiv este destinatia pe care sa o vedeti in 2019.
Amplasat in sudul tarii, pamantul permite vitei de vie sa se dezvolte si sa dea struguri buni pentru vinuri alese. De altfel, preparatele culinare sunt o alta atractie ce merita incercata. Monumentele, mozaicurile romane, galeriile de arta, muzeele, casele vechi fac din Plovdiv o destinatie obligatorie.
Includeti in itinerar zonele Kapana – pentru evenimentele artistice ce au loc aici si cartierul Stolipinova, adapostul celei mai mari comunitati de romi din Balcani.
Orasul de pe sapte dealuri, Plovdiv, merita cu siguranta atentia noastra!
O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…
Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.
Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…
În inima Transilvaniei, satul Cund găzduiește un loc cu adevărat special: Valea Verde Retreat. Acest…
Creioanele colorate sunt instrumente esențiale atât pentru artiști profesioniști, cât și pentru pasionații de desen,…
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…