Cel mai vechi restaurant din Romania. Ce te asteapta la Butoiul de Aur?

0
2264
Butoiul de Aur. Sursa foto: sibiu.ro

Capitala Culturala Europeana, declarata in anul 2007, Sibiul (in limba germana Hermannstadt) se poate mandri cu cel mai vechi restaurant din Romania.

Daca va lasati purtati pe strazile inguste din oras, pana in locul numit Pasajul Scarilor (legatura dintre Orasul de Sus si Orasul de Jos), o sa descoperiti localul care ademeneste pofticiosi de veacuri.

Centrul istoric,Sibiu. Sursa foto: sibiu.ro

Cum arata Butoiul de Aur

Decorul de la ”Butoiul de Aur” evoca o perioada demult apusa, cea a domnitelor si cavalerilor medievali. Cladirea construita in anul 1542 are pereti grosi din piatra, mobilier masiv si turn de aparare, elemente care reusesc sa impresioneze trecatorii.

Conform legendei locale, insusi Mihai Viteazul (Mihai Voda) s-ar fi ospatat din bucatele preparate in acest restaurant.

Butoiul de Aur. Sursa foto: oradesibiu.ro

Chiar daca a fost renovat in perioada 2001-2003, restaurantul ”Butoiul de Aur” a pastrat si astazi acelasi stil medieval al secolului XIV.

Interior Butoiul de Aur. sursa foto: infopensiuni.ro

Marturii

Redactia celor de la Sibiu News a aflat povestea cu parfum de epoca a Butoiului de Aur de la Nea Luca, un sibian octogenar ce a prins perioada de aur a restaurantului.

Redam si noi citatul intocmai:

D-apoi, la Butoiul de Aur meream aşa, la zile mari, de zile de leafă, să bem adălmaşul, ori la sărbători, că era de clasa întâi acolo, nu-şi permiteai toată ziua. Mai meream şi la Popa Luca, în jos, pe Elisabeta (azi, 9 Mai).  Dar aici, la Butoi, numai boierii şi domnii cu ştaif erau mai d-ai casei… Dar se dusese vestea de vinul bun şi d-ale gurii faine, că se zice că multe capete luminate or trecut p-aici. Păi d-asta i-o şi spus „de aur”, că veneau pe timpuri şi capete încoronate. Chiar şi Vodă Mihai zice că s-o lins pe degete la Butoiul de Aur, că de dinaintea Domniei sale s-o făcut restaurantul şi pe mulţi i-o cinstit.

Butoiul de Aur. Sursa foto: da.zf.ro

Stiati ca:

Tot in centrul istoric al Sibiului se afla si cel mai vechi hotel-restaurant din Romania.

Hotelul ”Imparatul Romanilor” a primit, de-a lungul anilor, numeroase personalitati. Printre acestea ii amintim pe: Imparatul Iosif al II-lea al Austriei, Mihai Eminescu, Johann Strauss, Franz Listz, printul mostenitor Ferdinand al Romaniei si Printesa Maria, Danielle Mitterand si Ionel Bratianu.

Imparatul Romanilor. Sursa foto: sibiu.imparatulromanilor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here