În zona Moldovei există câteva sate în care încă se mai păstrează tradițiile și obiceiurile vechi. De asemenea, unele dintre ele sunt înconjurate de peisaje naturale de vis și au câteva obiective încărcate de istorie care trebuie vizitate. În acest articol vă prezentăm o parte dintre cele mai frumoase sate din Moldova.
Lista rămâne deschisă și vă invităm să adăugați, în secțiunea de comentarii, alte locuri superbe pentru a completa lista cu cele mai frumoase sate din Moldova.
Vorona, Botoșani. Cu siguranță această localitate, în care se află mănăstirea cu același nume, intră pe lista cu cele mai frumoase sate din Moldova. O legendă a locului spune că domnitorul Alexandru Ioan Cuza ar fi fost confundat de către un stareț al mănăstirii și a fost închis în beciul lăcașului de cult, fiind tratat ca un infractor.
Turismul este înfloritor. Satul este recunoscut pentru faptul că sătenii încă mai păstrează tradițiile. În Vorona are atelier artistul Gheorghe Ștefan, unul dintre cei mai buni creatori de măști populare. În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, la Vorona are loc o paradă a celor care țin obiceiuri tradiționale precum „Ursul” sau „Căprița”.
Cotnari, Iași. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din Moldova, dar și unul dintre cele mai vizitate de turiști. Este renumit pentru dealurile cu vii și vinul care se face aici. Pe lângă o vizită pe care o puteți face la cramele din Cotnari, mai puteți vedea aici, pe dealul Cătălina și ruinele unei cetăți fortificate a traco-geților din Epoca Fierului, secolele IV-II î.e.n. De asemenea, în Ansamblul Medieval Curtea Domnească mai puteți vizita și ruinele Bisericii Domnești Cuvioasa Parascheva, ctitorită la sfârșitul secolului al XV-lea de Ștefan cel Mare. În Evul Mediu, Cotnari era un oraș locuit de o puternică comunitate de catolici germani și unguri. În timpul lui Despot Vodă, aici a funcționat chiar și un colegiu latin. În Cotnari s-a născut în 1892 romancierul Cezar Petrescu.
Poiana Sărată, Bacău. Este o altă localitate de pe lista cu cele mai frumoase sate din Moldova. Se află chiar la granița care separă Ardealul de Moldova, în pasul Oituz. Drumețiile care au ca punct de plecare Popasul Poiana Sărată sunt ușoare și le poate face toată lumea. Puteți admira frumusețea munților Nemirei, râul Oituz, Vârful Pufu sau Vârful Cerbu. De asemenea, de aici puteți ajunge pe Valea pârâului Brezaia, Poarta Vânturilor de la Nemira sau Valea Halosului, Piatra Runcului sau Coarnele.
Dofteana, Bacău. Comuna se află în zona montană din vestul județului, la poalele munților Nemira, la limita cu județele Covasna și Harghita. În comuna Dofteana se află ansamblul castelului Ghika, monument de arhitectură de interes național, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și este compus din castelul propriu-zis și parcul acestuia.
Parcul dendrologic din Dofteana este cu adevărat impresionant. Se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare și are peste 600 de specii de arbori. A fost întemeiat la începutul secolului al XX-lea şi s-a dezvoltat datorită unui silvicultor foarte pasionat, pe nume Iuliu Moldovan, care a plantat aici puieţi din specii româneşti, dar şi aduşi din străinătate.
Ruginoasa, Iași. Și această localitate trebuie trecută pe lista cu cele mai frumoase sate din Moldova, care trebuie vizitate. Se află în zona de nord-vest a județului Iași. Aici sunt patru obiective incluse pe lista de monumente istorice. Două dintre ele sunt situri arheologice. Vorbim în primul rând de ruinele hanului de la Ruginoasa din secolul al XVIII-lea, dar și de situl de „pe Platou”, ce cuprinde urme de așezări din perioada Latène, cultura geto-dacică, secolele al II-lea–al III-lea e.n., secolul al IV-lea e.n.
Ansamblul Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, un monument de arhitectură, cuprinde palatul propriu-zis (1862), biserica „Adormirea Maicii Domnului” cu parcul, zidul de incintă și turnurile (1813), și mormântul pregătit pentru domnitor. Al patrulea obiectiv este un monument memorial funerar dedicat eroilor care au căzut în Primul Război Mondial.
Fotografia principală a articolului: Cotnari Vinul de Aur/Flickr
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…
Vezi comentariile
Lepsa
Soveja