Cele mai mari insule din Romania. Locuri rupte de ritmul in care traim

0
2512
Insula Ovidiu. Sursa foto: bloghaisitu.ro

Aduc, astazi, in atentia voastra, o propunere mai putin obisnuita de petrecere a timpului liber. Am rascolit arhiva, m-am documentat si am aflat ca Romania are 5 insule (daca nu luam in calcul Insula Ada Kaleh -disparuta si Insula Serpilor care este in prezent a Ucrainei) spectaculoase pe care trebuie neaparat sa le vedeti.

Insula Sacalin

Insula Sacalin este situata in Marea Neagra. Daca vreti sa adaugati insula pe lista cu obiective turistice aflati ca, accesul este interzis in dreptul bratului Sfantul Gheorghe, restul insulei va sta la dispozitie. Aceasta bucata de pamant, scaldata de apele marii, este casa unor variate specii de pasari, mamifere, reptile si pesti. Chirele de mare, pelicanii creti, sturionii, toate isi au cuibul pe insula Sacalin.

Insula Sacalin. Sursa foto: greatnews.ro

Insula Bisericuta

Pe Insula Bisericuta se regasesc vestigii arheologice de pe vremea elenilor, romanilor si epocii medievale.  Ca localizare, insula se afla in apele Lacului Razim din Delta Dunarii.

Insula Bisericuta, Delta Dunarii. Sursa foto: adevarul.ro

Insula Mare a Brailei

Aproape de 3 ori mai mare decat Bucurestiul, Insula Mare a Brailei se intinde pe o suprafata de 60 de kilometri si 20 kilometri latime. In prezent, pe aproximativ 90 % din suprafata exista terenuri agricole.

Insula Mare a Brailei. Sursa foto: brailapebune.net

Insula Ceaplace

Este o zona protejata care face parte din biosfera Deltei Dunarii, fiind declarata rezervatie stiintifica. Habitat al pelicanilor creti, insula ofera refugiu pentru peste 100 de perechi din aceasta specie, dar este si locul in care se odihnesc in drumurile lor si alte pasari.

Singura fotografie pe care am gasit-o este cea de jos. Din pacate nu exista poze cu Insula Ceaplace, asta pentru ca este o zona protejata.

Pozitionare Insula Ceaplace. sursa foto: info-delta.ro

Insula poetului Ovidius

Inspiratie pentru versurile poetului Ovidius, insula de pe Lacul Siutghiol este un loc atractiv pe timp de vara, pentru turisti. Este amplasata la 500 de metri de orasul Ovidiu si la 5000 de metri de statiunea Mamaia.

Insula Ovidiu. Sursa foto: bloghaisitu.ro

Insula pierduta -Insula Serpilor

Chiar daca nu mai apartine teritoriului romanesc, insula se poate vedea daca ajungeti in Ucraina. Insula nascuta in Marea Neagra se afla la 45 de kilometri fata de tarmurile tarii noastre si de cele ale Ucrainei.

Insula Serpilor. Sursa foto: descopera.org

In timp, in jurul insulei s-au creat numeroase legende. Se spune ca, aproape de insula se afla un Triunghi al Bermudelor. Tot aici ”marea arde”. Cercetatorii explica ca acest fenomen se intampla din cauza miscarii falilor tectonice, ce determina emisia de hidrogen sulfurat care arde odata ajuns la suprafata.

Insula disparuta -Insula Fortareata

Insula maslinilor si vitei de vie despre care a scris ”parintele istoriei”, Herodot. Insula Ada Kaleh (traducere din limba turca-Insula Fortareata) era renumita pentru parfumul de trandafiri obtinut de localnici si delicatesele turcesti (rahat, tutun, serbet, halva, cafea, uleiuri) pentru care turistii veneau aici. In timpul comunismului insula a fost acoperita de apa pentru constructia Hidrocentralei Portile de Fier. S-a incercat refacerea insulei pe insula Simian, dar proiectul nu a avut succes, iar astazi e in paragina.

Ada-Kaleh. Sursa foto: wikipedia

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here