Cele trei râuri sacre din lume care au drepturi ca ale oamenilor

1
974
FOTO: Ekabhishek/Wikimedia Commons
FOTO: Ekabhishek/Wikimedia Commons

Un tribunal din India a declarat zilele trecute râurile sacre Gange și Yamuna drept „entități vii” și le-a conferit unele drepturi specifice oamenilor.

De exemplu, prin decizia Tribunalului Superior din statul indian Uttarakhand, Gangele și principalul său afluent, Yamuna, vor avea dreptul de a fi protejate de lege, nu vor fi „vătămate” și pot fi „părți în dispute juridice”, fiind apărate de avocați.

„Gangele, înainte de toate este râul Indiei, cel care a fermecat inima Indiei și a ademenit nenumărate milioane de oameni către malurile sale, de la începutul istoriei. Povestea Gangelui, de la izvor până în mare, din timpurile vechi până în cele noi, este povestea ciilizației și a culturii indiene, a ridicării și a declinului imperiilor, a orașelor magnifice și mândre, a aventurilor omului…”, spune Jawaharlal Nehru, în cartea „Descoperirea Indiei”.

Este considerat sacru de către hinduși și venerat sub forma personificată a zeiței Ganga. De asemenea, este important din punctul de vedere istoric, pentru că pe malurile sale sau înființat multe din fostele capitale provinciale sau imperiale, precum: Patliputra, Kannauj, Kara, Allahabad, Murshidabad, Baharampur și Calcutta.

Această decizie a magistraților indieni vine la o săptămână după ce, în Noua Zeelandă, fluviul Wanganui (foto jos), considerat sacru de populația Maori, a fost recunoscut de Parlament ca fiind entitate vie și va avea „personalitate juridică”.

Wanganui
Ministrul Justiției, Chirs Finlayson, a spus că fluviul va beneficia de „toate drepturile și îndatoririle unei identități juiridice”. Tribul local Maori luptă pentru recunoașterea drepturilor fluviului din anii 70. „Noua legislație este o recunoaștere a conexiunii spirituale profunde între tribul Whanganui și fluviul său ancestral.

Cursul de apă este o ființă vie unică, plecând de la munți până la mare, inclusiv afluenții săi și ansamblul elementelor fizice și metafizice”, precizează ministrul Justiției.

Tribul care s-a luptat în justiție pentru obținerea acestui statut al fluviului a primit echivalentul a aproximativ 52 de milioane de euro cheltuieli de judecată, dar și 30 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți starea cursului de apă. Numele maori al acestui fluviu este Te Awa Tupua.

Fotografia principală: Ekabhishek/Wikimedia Commons

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here