Așa cum ne zice și 2020, e musai să vă spunem 20 de locuri din România, pe care dacă nu le-ați vizitat până acum, aveți posibilitatea anul acesta să o faceți. Pentru că anul acesta cei mai mulți vor rămâne să își petreacă vacanțele în țară vă propunem o listă cu topul celor mai deosebite obiective turistice din țară.
1. Delta Dunării
Delta este un loc deosebit de frumos, mai ales dacă vă doriți cu adevărat priveliști de vis și relaxare totală departe de peisajul urban de multe ori prea zgomotos. În Deltă vă puteți bucura de plimbările pe canale, unde puteți vedea zeci de specii de păsări pe care doar aici aveți posibilitatea să le descoperiți.
Bucătăria zonei este specifică, veți putea gusta preparate noi servite doar în această zonă a țării. De la preparatele de pește, până la cele de vânat, Delta oferă bucate pentru toate gusturile. Cei care vor să experimenteze cu adevărat viața aventuroasă, se pot caza pe un hotel plutitor pentru câteva zile chiar în mijlocul sălbăticiei.
2. Salina Turda
Pentru cei care își doresc o experiență care să îmbine plăcutul cu utilul, salinele sunt întotdeauna rețeta ideală. Salinele sunt recunoscute pentru puterile lor de vindecare și pentru puterea de sănătate pe care le oferă. Salina Turda este una dintre cele mai spectaculoase de la noi din țară. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România și este înscrisă pe lista monumentelor istorice ale județului Cluj. În plus, mediul natural îmbinat cu mediul modern realizat în salină vă va duce direct într-un peisaj de film SF. Copiii vor fi, cu adevărat, fascinați.
3. Biserica Fortificată din Prejmer, care este și cea mai puternică fortificație țărănească din Transilvania
Dacă ați plecat la o scurtă plimbare spre Brașov, nu evitați să mergeți la câțiva kilometri de oraș în Prejmer, pentru a vizita o fortăreață unică în România. Cetatea este construită în jurul bisericii și este considerată o fortificație țărănească foarte puternică. Altarul bisericii din interiorul cetății datează din secolul XV.
4. Mănăstirea Voroneț, monument UNESCO
Pentru că tot suntem la capitolul biserici, această mănăstire merită tot efortul. Aceasta mai este supanumită și Capela Sixtină a Estului, a fost ridicată în anul 1488 într-un timp record pentru aceas vreme – 3 luni și 3 săptămâni. Pictura realizată cu vestitul albastru de Voroneț datează din vremea lui Ștefan cel Mare la interior, iar la exterior de pe vremea lui Petru Rareș. Albastrul de Voroneț nu este deosebit doar pentru culoarea unică, ci și pentru rezistența de care a dat dovadă de-a lungul timpul la vremea de multe ori nefavorabilă. Este o lecție de istorie și credință deosebit de valoroasă.
5. Castelul Corvinilor
Castelul datează din secolul XIV, fiind reprezentativ pentru arta feudală gotică din Europa. Castelul de Hunedoara este unic datorită intervențiilor ulterioare, din secolele XVII, XIX, oferind vizitatorilor o mixtura de elemente arhitecturale aparținând stilului Renașterii, baroc și neogotic.
6. Peștera Urșilor
Dacă vă aflați în Parcul Natural Apuseni, nu trebuie să plecați fără să vizitați Peștera Urșilor, un obiectiv turistic modern și plin de surprize.
7. Transfăgărășan
Acest drum care și-a câștigat renumele în întreaga lume, leagă Muntenia de Transilvania într-un peisaj care se parcurge cu sufletul la gură. Cine nu a avut ocazia să soarbă peisajele și aerul de munte curat pe acest drum, trebuie să se bucure de experiența oferită atât de drumul în sine, cât și de o priveliște unică.
8. Cascada Beușnița
Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este un loc ce trebuie vizitat musai de orice român care se crede patriot. Spectacolul naturii din această zonă este cu adevărat imrpesionant. Traseul până la cascadă este unul lejer, se parcurge ușor în 2 ore, chiar și cu copiii. Pe drum se pot admira micile cascade care pregătesc pentru adevăratul spectacol natural.
9. Mocănița de pe Valea Vaserului
Plimbarea cu mocănița durează aproximativ 6 ore, fiind o aventură extraordinară ce ne întoarce cu 100 de ani în urmă. 6 vagoane trase de o locomotivă cu aburi vă va duce în locuri misterioase pe care să le descoperiți împrenă cu cei dragi.
10. Podul lui Dumnezeu din județul Mehedinți
Acest pod a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din țară. Locul este extraordinar, peste pod trece șoseaua Baia de Aramă. Podul se află în comuna Ponoarea.
11. Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia este un loc cu o deosebită încărcătură istorică pentru români. Este inclus în partimoniul UNESCO, fiind recunoscută ca cea mai mare și mai importantă așezare din Dacia. Este unul dintre cele mai importante situri istorice de la noi din țară. Cetatea regilor, după cum ne spun istoricii, este supranumită și ” cetatea de pe stâncă”.
Cetatea era aparată de alte cetăți mai mici și a devenit capitala Daciei în vremea lui Deceneu, urmașul lui Burebista. Descoperirile de aici atestă faptul că funcția de rege era unită cu cea de preot, astfel Sarmizegetusa era totodată și centru religios.
12. Saschiz, satul de poveste din Transilvania
Această comună din Transilvania a fost supranumită de foarte mulți vizitatori raiul pe pământ. Locul se află în județul Mureș și abundă de istorie, liniște, cultură și tradiție mureșeană. Pe vremuri, comuna era una dintre cele mai bogate așezări săsești. Aici puteți vizita cetatea medievală și biserica evanghelică fortificată.
13. Biserica Sfântul Nicolae din Brașov și prima școală românească
Pentru cine dorește să afle istoria primei școli din România, trebuie să viziteze Biserica Sfântul Nicolae din Brașov, în interiorul căreia s-a înființat prima școala. Astfel, primele ore de limbă română din țară au avut loc aici în anul 1583. Clădirea datează din 1760 și aici poate fi vizitat Muzeul Prima Școală Românească.
14. Vulcanii Noroioși din județul Buzău, minunea naturală
Vulcanii noroioși sunt deosebiți, deoarece sunt unici în Europa. Ei sunt prezenți în Europa de mii de ani și este locul ideal pentru a merge să admirați extraordinara putere a naturii. E bine să știți că erupțiile sunt dese, așadar vă trebuie haine corespunzătoare, iar perioadele de vizită cele mai bune sunt primăvara sau vara.
15. Grădina Botanică din Cluj Napoca, o grădină superbă ce nu trebuie ratată dacă treceți prin zonă
Grădinile botanice pot oferi aceeași experiență nemaipomenită ca atunci când vă aflați în mijlocul naturii, pe munte, de exemplu. Este un loc unic, ideal pentru iubitorii de plante, se întinde pe o suprafață incredibilă de 14 hectare și adăpostește peste 10 mii de plante de pe întreg continentul.
16. Mănăstirea Curtea de Argeș
Descoperiți legenda Meșterului Manole direct de la sursă. Copiii vor fi fascinați să asocieze personajele din legendă cu locul faptelor.
17. Cimitirul Vesel, o oază de veselie într-un loc unde oamenii vin să plângă în general
Poporul român nu este renumit doar pentru ospitalitate, dar și pentru veselia cu care întâmpină cea mai dureroasă despărțire de cei dragi, moartea. Veselia din Cimitirul de la Săpânța a ajuns subiect de documentar și pentru cei de la New York Daily News.
18. Transalpina, campioana Gorjului
Transalpina reprezintă cel mai înalt drum rutier din România, fiind cel mai vizitat punct turistic din țară.
19. Sighișoara
Perla Transilvaniei, Sighișoara, este un obiectiv impotant, atât în ceea ce privește istoria, cât și arhitectura orașului. Aerul Evului Mediu poate fi respirat încă în acest oraș, cu case colorate, pitorești.
20. Roșia Montană
Zona se află în declin economic grav după evenimentele din 2013, așadar, nu numai că puteți avea parte de o vacanță pe cinste aici, ci puteți participa la scoaterea zonei din sărăcie. Galeriile săpate cu dalta și cu mâinile libere, dar și drumețiile, împreună cu petrecerea alături de localnici, va vor îmbogăți experiența de viață.