Puternica undă de șoc pe care a provocat-o în turismul mondial falimentul celei mai vechi agenții din lume, Thomas Cook, încă se resimte și face în continuare victime.
În țara vecină, Bulgaria, pe care românii o preferă mai ales pentru serviciile de pe litoral, și-a anunțat falimentul Astral Holidays, cel mai mare operator de turism. Compania era parteneră cu Thomas Cook și a anunțat pe site-ul oficial că a început procedurile de faliment, dar și-a asigurat clienții că va lua toate măsurile pentru a-i proteja.
Autoritățile britanice au anunțat zilele trecute că a finalizat operațiunea de repatriere a aproximativ 140.000 de turiști, a două săptămâni după surprinzătorul faliment al touroperatorului Thomas Cook. În momentul în care compania și-a anunțat dispariția, în jur de 600.000 de turiști care avea achiziționate pachete vacanță prin intermediul acestora se aflau în diverse colțuri ale lumii.
Probleme au fost nu doar în Bulgaria, ci și la la filiale Thomas Cook din țări europene precum Germania, Austria și Polonia.
Există și o veste bună. Toate cele 555 de magazine deținute de agenția de turism Thomas Cook vor fi cumpărate de compania rivală Hays Travel, ceea ce ar duce la salvarea a aproximativ 2.500 de locuri de muncă.
Ministrul bulgar al Turismului, Nikola Angelkova, a spus că Thomas Cook îi aducea Bulgariei, în fiecare an, între 350.000 și 450.000 de turiști. E o cifră importantă, având în vedere că anul trecut, Bulgaria a fost vizitată de un total de 9,2 milioane de turiști străini.
Directorul Institutului pentru analize și evaluări în turism din Bulgaria, Roumen Draganov, este chiar mai pesimist și spune că acest faliment este un eveniment major și va avea consecințe grave asupra industriei turismului din Bulgaria. De exemplu, tour-operatorul britanic, prin avioanele sale, este responsabil pentru mai mult de jumătate din zborurile spre și dinspre aeroporturile Varna și Burgas.
Draganov a vorbit și de alte două consecințe negative care își vor face efectele în următoare perioadă. În primul rând, Thomas Cook are datorii către hotelurile din Bulgaria, pentru că plățile pentru sejuri sunt făcute la 60 de zile după ședere, ceea ce înseamnă că e vorba de perioada vârfului de sezon, lunile iulie și august. În al doilea rând, vacanțele de la sfârșit de sezon vor fi anulate, la fel și contractele pentru sezonul 2020.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…