Emblema turistica a Barcelonei – Sagrada Familia – in sfarsit finalizata

0
489
Emblema turistica a Barcelonei - Sagrada Familiasagrada familia
Emblema turistica a Barcelonei - Sagrada Familia - in sfarsit finalizata. Sursa foto: https://www.barcelonabusturistic.cat/es/basilica-de-la-sagrada-familia

Fotografiata, vizitata de milioane de turisti anual, aparuta in campanii de promovare turistica, emblema turistica a Barcelonei, este, de departe, opera ilustrului Antoni Gaudi. Insa, capodopera arhitectului catalan se afla intr-un santier etern, deschis in anul 1882. Patru decenii i-au fost necesare lui Gaudi pentru a-si vedea visul terminat, insa planurile i-au fost date peste cap de un accident stupid, in urma caruia si-a pierdut viata. A venit Razboiul Civil Spaniol, iar planurile basilicii au fost distruse, astfel incat continuarea constructiei acestui monument-simbol a fost intarziata 137 de ani.

Nici lipsa autorizatiei de constructie nu a ajutat. Gaudi a depus in anul 1885 o cerere, insa primaria din Sant Marti nu i-a dat vreodata un raspuns.

Avizul mult asteptat a venit de abia in 2019. autoritatile spaniole au decis sa faca toate demersurile necesare pentru aceasta emblema turistica a Barcelonei. Practic, din 1882 si pana in 2019, Sagrada Familia a fost o constructie ridicata ilegal. In plus, in anul 2018 catedrala a primit o amenda in valoare de 35 de milioane de euro.

Emblema turistica a Barcelonei: Sagrada Familia – ”anomalia istorica a orasului”

Responsabilul pe probleme de urbanism al primariei din Barcelona, Janet Sanz, a declarat ca a putut sa „rezolve o anomalie istorica in acest oras: o lucrare emblematica precum Sagrada Familia (…) era construita ilegal”, se arata pe AFP.

Potrivit autorizatiei de constructie, inaltimea maxima admisa este de 172 de metri. Astfel, Sagrada Familia va deveni cel mai inalt edificiu din Barcelona. Bugetul alocat este de 374 de milioane de euro, din donatii si bugetul de stat.

Proiectul are termen de finalizare pana in 2026 Data la care se vor fi implinit 174 de ani de la nasterea arhitectului catalan. Ramane insa de vazut cum va arata in forma sa finala, avand in vedere ca planurile originale nu mai exista.

Temple Expiatori de la Sagrada Família a fost inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. In anul 2017, cea mai populara opera a arhitectului Gaudi a atras 5 milioane de turisti.

  • Nu ati vizitat niciodata Sagrada Familia, dar v-ati dori o vacanta in cel de-al doilea oras ca marime din Spania? Rezervati bilete din timp AICI. Acestea au preturi cuprinse intre 17 si 40 de euro. Obiectivul turistic poate fi vizitat din aprilie pana in octombrie, intre orele 9-20. Din octombrie pana in martie de la 9 la 18.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here