Everestul va primi mai putini alpinisti. China a inceput ecologizarea pe cel mai inalt munte al lumii

Everestul, mai exact portiunea din Tibet, va primi un numar redus de alpinisti si doar cu permise speciale, se arata pe ABC News. Masura luata vine in urma numarului foarte mare de vizitatori care au lasat mormane de gunoaie. Cel mai inalt punct de pe Pamant, cu o altitudine de 8.848 m deasupra nivelului marii se afla in Muntii Himalaya si este testul suprem pe care il poate trece un alpinist.

China inchide tabara de baza de pe Muntele Everest

In China se desfasoara o ampla campanie de curatare a deseurilor, iar inchiderea bazei de pe varful montan face parte din aceasta. Peturile lasate in urma, echipamentele de alpinism abandonate, ambalajele alimentelor, totul va fi curatat pentru a reda naturii dreptul.

300 de alpinisti pe an, cu permise speciale, vor avea dreptul sa treaca dincolo de 5.181 de metri altitudine. In plus, sezonul de alpinism va fi limitat la cel de primavara. Turistii nu vor mai avea acces la tabara de baza, ei vor putea ajunge doar pana la manastirea Rongbuk, la 4.998 metri.

De asemenea, China va percepe o taxa de colectare a gunoiului in valoare de 1.500 de dolari per catarator. In afara de aceasta taxa, fiecare alpinist va trebui sa coboare 8 kilograme de gunoi pentru a le preda autoritatilor.

Rezervatia Nationala a Naturii Qomolangma, din China, ramane deschisa cercetarii stiintifice

In decembrie 2018, guvernul local din judetul Dingri din Tibet a anuntat o noua legislatie nationala privind protectia mediului. Astfel incat, „nici o unitate sau persoane nu sunt admise in zona centrala a rezervatiei naturale naturale Mount Qomolangma” (numele tibetan pentru Everest).

Regiunea Autonoma de Sport din Tibet a declarat ca in timpul sezonului de alpinism din 2018 au colectat 8,4 tone metrice de deseuri, inclusiv deseuri umane.

Gesang Droma, directorul adjunct al Rezervatiei Nationale a Naturii Qomolangma din China, a declarat pentru ABC News ca noile restrictii nu vor fi valabile pentru cercetarea stiintifica.

Cea mai populara ruta spre Everest ramane prin Nepal, in sud. In anul 2017, au fost 648 de summituri si 217 au fost din partea Tibetului.

Everestul, ”Acoperisul lumii’ se afla la granita dintre China si Nepal. Este un loc incredibil ce atrage in fiecare an, aproximativ 60.000 de alpinisti si ghizi.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole