Plaiurile mioritice au un farmec aparte! Pentru astazi va propunem sa ne lasam pasii purtati catre Fundata. Un loc mirific, de o frumusete salbatica, cu piscuri montane spectaculoase si case acoperite de sita traditionala, ce stau marturie trainiciei mestesugului romanesc de 200 de ani.
Fundata: localitatea unde cerul si pamantul se intalnesc
In Fundata se respira cel mai curat aer din tara! Nu degeaba este comuna situata la cea mai mare altitudine, la 1.360 de metri. O demonstreaza si specialistii, cu masuratorile de la statia pentru inregistrarea puritatii aerului.
Cat despre localnici, ei bine, varstele inaintate la care ajung si starea de bine sunt dovezi clare ale unui stil de viata sanatos, in aerul proaspat al Fundatei.
In zare, varfurile alpine ale Bucegilor si crestele stancoase ale Pietrei Craiului strajuiesc Fundata si dau aerului tarie. Pe dealurile de aici, brazi inalti si vesnic verzi se inghesuie in padurile inca bogate ale locului. Indiferent de anotimpul in care decideti sa petreceti cateva zile linistite, peisajul montan este unul de la care nu va veti mai lua ochii.
Cum se ajunge la Fundata? Pana in Brasov sunt doar 50 de kilometri, si, daca veniti din aceasta zona puteti veni prin drumul national 73, Brasov-Rasnov-Bran-Moeciu-Fundata. Daca plecati din Bucuresti, puteti alege culoarul Rucar-Bran, capitala-Targoviste-Campulung-Rucar-Fundata sau, mai aveti varianta pe DN1A, prin Ploiesti.
Unde puteti innopta? In aceasta zona turistica veti gasi numeroase oferte de cazare ale localnicilor, in cele mai cochete pensiuni. Preturile sunt accesibile. Pentru o noapte de cazare in Fundata puteti plati intre 80 si 180 de lei pentru o camera. De asemenea, pe site-urile de profil se poate inchiria si intreaga vila/pensiune, pentru sume cuprinse intre 400 si 800 de lei, depinde de facilitatile oferite.
Fundata: ce poti face in cea mai inalta localitate din Romania?
Ati ajuns in natura, in unul dintre cele mai frumoase sate ale Romaniei, asa ca ar fi pacat sa nu va aventurati pe carari de munte in Bucegi, Piatra Craiului, Leaota sau Cheile Gradistei. Aveti grija insa, unele trasee nu sunt atat de simple, fiind destinate celor cu ani in spate de experienta pe munte. Echipati-va corespunzator si luati si o harta turistica! Nu strica sa stiti pe unde va aflati.
Ce puteti vizita? Ce ati spune de o plimbare in primul sat turistic al Romaniei, in satul Sirnea sau vizitarea celebrelor Moeciu, Bran, Rasnov. Puteti admira si Cheile Dambovicioarei si face un popas la pestera de aici sau la Pestera Liliecilor, din satul Pestera.
Daca sunteti in cautarea aventurii si va place adrenalina puteti incerca Tree Adventure Park, unde veti gasi cea mai lunga tiroliana din culoarul Rucar-Bran.
Ahitectura
Un alt motiv pentru care Fundata este o destinatie unica- arhitectura locului. Aici inca mai veti gasi, la fel ca si in Sirnea, case acoperite de sita, unele dintre ele rezistand intemperiilor vreme de 200 de ani. Un alt punct de atractie al satului, pe care nu trebuie sa il ratati, este biserica ortodoxa veche de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, construita in anul 1830.
Lacul fara fund
Comuna ascunde, printre padurile verzi, un crater botezat de sateni ”Lacul Fara Fund”. Se pare ca acesta face legatura cu pestera Uluce din Valea Cheii. Insa, legendele sunt cele care l-au facut faimos! Localnicii spun povesti de demult cu animale sau oameni care s-au pierdut in apele verzi ale lacului. Totodata, aici isi aveau adapostul haiducii de altadata ce jefuiau bogatii in calatoriile lor prin culoarul Rucar-Bran.
La cabane aux images – Casuta cu Imagini
La o distanta de doar 20 de minute, de mers cu masina, in Moeciu de Sus veti afla povestea unui francez, indragostit de aceste meleaguri ale culoarului Rucar-Bran. Inspirat de asa peisaje si de oamenii primitori, a lasat tara natala pentru traiul simplu de la tara. Zis si facut, iar in vara anului 2011 a inaugurat Casuta cu Imagini.
Dupa cum spune si numele, acest loc este un mini muzeu dedicat fotografiei, in special alb-negru. Pe albii pereti ai casutei au fost expuse diverse lucruri intr-ale fotografiei, de la aparate foto din toate timpurile, ziare cu povestea locului, fotografii developate si alte obiecte ce pot fi achizitionate.
Evenimente unice de peste an in Fundata! In fiecare an, in luna lui cuptor, are loc Festivalul de Reconstituire Istorica. Un eveniment ce pune in scena batalia din Primul Razboi Mondial, ce a adus comuna, de la granita cu Imperiul Austro-Ungar, Romaniei.
Tot vara, in preajma zilei de Sfantul Ilie, se desfasoara Nedeia Muntilor sau sarbatoarea pastorilor. Se spune ca doar in aceasta zi, ciobanii coborau de pe munte si se veseleau cu ceilalti sateni.