Gradina Zmeilor – rezervatie naturala

0
2510
gradina zmeilor

Gradina Zmeilor se afla in Podisul Somesan, la 10 km de orasul Jibou, jud.Salaj. Se poate ajunge la aceasta destinatie, pe DN1H, pe ruta Jibou-Var-Tihau. Se extinde pe 3 ha, iar in anul 2000 a fost declarata arie protejata, pentru interesul deosebit, din punct de vedere, geologic.
Rezervatia din gradina zmeilor cuprinde stanci, cu forme neregulate si destul de ciudate si sunt din gresii, au culoare cenusie si sunt create prin actiunea repetata a aerului, a apei, dar si a fisurarilor si prabusirea peretilor de stanca. Peisajul este incantator si la frumusetea desavarsita contribuie si flora, din zona.
Aici exista arbori si arbusti, flora mediteraniana si flora salbatica. Ca specii de flori, se gaseste laptele cucului, osul iepurelui, ciclamen, talpa gastii, margarete si inegalabila, brandusa de toamna.
Fauna rezervatiei este si ea foarte diversa. Aici traiesc mamifere(mistretul, vulpea roscata, veverita), pasari ( mierla, cinteza, pupaza, gaita albastra), reptile (sarpele orb, gusterul, salamandra de foc).

Odata ajunsi in zona Gradina Zmeilor trebuie vizitate si cateva obiective, de interes artistic, istoric si cultural:

Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice,din Jibou

Biserica de lemn „Sf.Apostoli Petru si Pavel”, sec. XVIII, din Var

Ansamblul Castelului Wesselenyi, monument istoric, construit intre 1779-1810, din Jibou

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here