Categorie: Obiective Turistice

Lacul Vulturilor – doua legende si un lac fara fund

Distribuie

Lacul Vulturilor cunoscut, de asemenea, si sub numele de Lacul fara fund, este un lac periglaciar din Muntii Siriu, in judetul Buzau, situat la 1420 metri altitudine, pe versantul Malaia.
Zona este o locatie salbatica, nu foarte cunoscuta de catre turisti. Numele sau provine de la o legenda declarata de catre autorul roman Alexandru Vlahuta in lucrarea sa „Romania Pitoreasca”. Vara, aici este locul unde vulturii vin sa bea apa, pentru a intineri. Legenda spune ca, primavara, vulturii vin la lac sa isi invete puii sa zboare.

Lacul fara fund, – aceasta denumire a lacului nu are nici o legatura cu adancimea acestuia – este supranumit asa, desi adancimea nu depaseste 3 metri.
De ce este totusi, numit asa? Ei bine, o alta legenda spune ca un cioban si-a parasit turma si si-a aruncat batul in lac, plictisit fiind de meseria ce o practica de atatia ani.
Dupa o perioada de un an insa, acesta gaseste bata aruncata, plutind pe apele Dunarii, moment in care se decide sa isi reia vechea activitate.

Lacul Vulturilor poate fi vizitat de catre oricine isi doreste sa vada frumusetea pura a unui lac inconjurat de peisaje care iti taie rasuflarea. Din satul Gura Siriului, se merge pe Valea Neagra si tot inainte prin Baile Siriului. Mentineti traseul urmarind marcajele de culoare rosie (linie verticala) pana la intersectia cu marcajele cu bulina rosie. Urmariti marcajele cu bulina rosie pana la Lacul Vulturilor. Traseul dureaza aproximativ 3-4 ore. Frumusetea peisajului este completata de fauna si vegetatia destul de rafinata. Aici putem gasi faimoasa capra neagra, specie pe cale de disparitie, protejata prin lege.

Desi Lacul Vulturilor are un potential turistic deosebit, in zona acestuia nu exista decat un loc de campare, la 15 km distanta, in Valea Neagra. Pe traseul catre Lacul Vulturilor iubitorii de fructe de padure pot gasi palcuri intregi de afine neatinse de ochiul si mana omului.

Descopera locatia salbatica – Lacul Vulturilor

Claudiu Pavel

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni