Nu de puține ori se întâmplă să te trezești că-ți lipsește ceva atunci când pleci în vacanță. Situațiile de acest fel sunt ușor de justificat, întrucât întreaga atenție a celui care plănuiește o vacanță este îndreptată spre drum, cazare, itinerariu, costuri și așa mai departe. Și cum noi românii stăm destul de prost cu timpul, deseori ne trezim în situația de a face pregătirile pentru vacanță cu numai câteva ore înainte de plecare. Ei bine, nu vrem să-ți încărcăm memoria cu tot felul de chestiuni, însă înainte de a pleca într-o vacanță, fă bine și citește aceste sfaturi:
Bagajele – Bagajul pe care trebuie să-l faci va depinde în mare parte de destinația aleasă, tipul de activitate pe care dorești să o faci și de mijlocul de transport pe care îl vei folosi. Odată ce ești în clar toate aceste aspecte, gândește-te cum poți eficientiza bagajele pentru a nu-ți transforma vacanța într-un eșec. Dacă zbori cu avionul, este posibil să ai nevoie de mai multe trolere (care să respecte anumite dimensiuni și o greutate totală), în schimb dacă mergi cu trenul sau cu mașina personală, vei avea parte de mai multă flexibilitate. Ia în calcul și felul în care te vei deplasa în vacanță, pentru că este posibil să ai nevoie să cari și anumite lucruri după tine, așa că asigură-te că ai o geantă sau un rucsac adecvat.
Hainele și încălțămintea – Vremea te poate surprinde în orice colț al lumii te vei duce, așa că pe lângă urmărirea prognozei, trebuie să-ți iei anumite rezerve, în limita spațiului disponibil în bagaj. Calculează-ți hainele pe care le vei purta și adaugă mereu cel puțin o rezervă pentru fiecare categorie vestimentară. Nu uita că atât frigul sau precipitațiile, cât și canicula, te-ar putea surprinde atunci când te aștepți mai puțin. Așa că fă bine și ia-te după proverbul britanic: „Better safe than sorry”, care te îndeamnă să fi precaut.
Acte – Chiar dacă nu se întâmpla prea des să uiți de ele, ți se poate întâmpla să te trezești că ai plecat în afara UE cu un pașaport expirat sau că nu ai obținut o viză necesară, printre altele. Asigură-te că ai la tine și copii ale actelor, pe care să le ții în locuri diferite de actele originale, pentru ca în caz de pierdere sau furt, să ai ceva la mână pentru a face ca lucrurile să decurgă ceva mai lin. Totodată, dacă ai un animal de companie s-ar putea să ai nevoie de anumite documente suplimentare, precum și dacă deții anumite medicamente.
Bani, carduri și acces la fonduri de rezervă – Nu peste tot vei avea posibilitatea să plătești cu cardul, iar dacă plănuiești să retragi sume mari, este posibil să te trezești cu limitări datorită băncii tale sau a bancomatului cu pricina, așa că ar fi bine să dispui și de cash, mai ales pentru plățile iminente pe care ai avea nevoie să le faci în primă fază. Totodată, nu este bine să-ți pui toate ouăle într-un singur coș, așa că ar fi bine să dispui și de anumite fonduri de rezervă într-un portofel online sau într-un cont de economii, pentru a nu fi nevoit să-ți retragi ultimii bani de pe unibet.ro sau să-ți compromiți anumite plăți recurente.
Dispozitive și accesorii – Degeaba pleci cu aparatul foto la tine dacă ai uitat să încarci și să iei cu tine bateriile și cardul de memorie al acestuia. La fel este și cu încărcătoarele de telefon, laptop și de cele pentru alte dispozitive pe care le-ai putea lua cu tine în vacanță. Dacă te bazezi pe un GPS, asigură-te că ai hărțile actualizate pentru traseul stabilit. Fă o probă la toate aceste lucruri înainte să te trezești că ești prea departe pentru a mai putea face ceva în acest sens. Totuși, nu ți-ar strica să ai la tine și o hartă, chiar dacă ai mai multe dispozitive cu navigație disponibile.
Una peste alta, dacă vei avea în vedere acest lucruri, ar trebui să poți preîntâmpina majoritatea situațiilor neplăcute cu care se confruntă călătorii și să te poți relaxa în adevăratul sens al cuvântului în următoarea ta vacanță!