Istoria Mardin aduna laolalta mai multe culturi, popoare precum arabi, asirieni, kurzi, mongoli, persani si otomani si-au lasat amprenta asupra acestui pamant. Astazi, orasul vechi, cu case de piatra, care se intinde sub o creasta de stanca, ofera o multime de oportunitati de vizitare a obiectivelor turistice. Orasul are o incarcatura istorica fantastica si doar un pasionat al domeniului poate fi incantat de acest oras-muzeu al Turciei. Unele cladiri istorice au fost transformate in hoteluri boutique, iar azi, peste ani, Mardin atrage vizitatori pentru a absorbi patrimoniul cultural si nu pentru a invada sau a cuceri.
Cuvantul sirian Mardin denumeste o ,,fortareata”, o ,,cetate”, iar orasul aflat in apropiere de Siria si Irak nu este departe de acest inteles. Mardin este un oras-muzeu in aer liber. Aici, vanatorii de comori arhitecturale pot gasi adevarate bijuterii ale artei islamice: moschee: Şehidiye, Ulu, scoli unde se invata Coranul: Zinciriyye, Kasımiyye si Sitti.
Mardin este unul dintre cele mai vechi orase ale Turciei, sapaturile arheologice arata ca aceasta regiune a Mesopotamiei dateaza din anul 4000 i.Hr.
Atractii turistice
Zinciriye Medresesi este un punct turistic de neratat. Aceasta este cea mai mare caldire din oras, ca suprafata ocupata si cea mai bine conservata. Zinciriye Medresesi este de fapt o scoala islamica fondata in 1385 de catre Isa Bey si singura care isi primeste elevii si in prezent.
Biserica celor Patruzeci de Mucenici dateaza din secolul al IV-lea, iar cei interesati sa vada cum arata, in weekend sunt poftiti sa vada fiecare coltal sau.
Muzeul Mardin detine o colectie mica, dar contine cateva artefacte interesante din siturile arheologice imprastiate in tinutului Mardın. In special, exponatele ceramicii de la Asirian și Bronz sunt excelente. Chiar dacă nu sunteți un fan al muzeului, cladirea muzeului este un obiectiv in sine. Aceasta vila traditionala, cu coloane si regate mare reda perfect stilul de viata al comerciantilor locali.
Mardin, un oras credincios
Moscheea Sehidiye a fost construita in secolul al XIV-lea si are un minaret tip ac, imbogatit cu sculpturi fine. Daca sunteti facsinati de aceste magnifice constructii si de arhitectura in detaliu sa stiti ca cele mai multe moschei se afla de-a lungul Cumhuriyet Caddesi. Din Moscheea Sehidiye, mergeti la est de-a lungul drumului pentru aproximativ 200 de metri si ajungeti la Moscheea Bulgara, cu pietre de aur Melik Mahmut, care dateaza din secolul al XIV-lea. Sau mergeti spre vest pentru aproximativ 400 de metri si veti ajunge la Moscheea Ulu.
Castelul Mardin se inalta deasupra orasului, pe o pajiste stancoasa, inca din secolul al XV-lea. Pentru a ajunge acolo, mergeti pe drumul abrupt care duce pana la cetate, incepand de la Zinciriye Medresesi. Daca vizitati vara Mardin, luati cu voi o sticla mare cu apa si incaktari comode, sub arsita soarelui acest drum vi se va parea o vesnicie. Tocmai de aceea amanati vizita pentru zilele de toamna, va fi mult mai placut.
Hasankeyf este de neocolit
Satul fermecator este strabatut de Raul Tigru care serpuieste printre campii. Hasankeyf a fost ridicat de romani ca post de frontiera cu persii și numit Cephe. Sub dominatia bizantina, orasul a prosperat, dar sfarsitul sau a venit cu invazia mongolilor. Patru arcuri lipite, de fapt ruinele lor se afla in rau, acestea fiind ultimele dovezi ale podului vechi care trecea peste rau.
Deyrulzafaran este o manastire crestin-ortodoxa ce merita o excursie in oras. Patriarhul Bisericii ortodoxe siriene si-a mutat resedinta aici in 1160, cand el si enoriasii sai au fost izgoniti din Antiohia (modernă Antakya). Cladirea ridicata in secolil al V-lea are de fapt in componenta trei biserici, toate inconjurate de ziduri inalte. Nu ratati camera de salvare subterana și camera laterala a capelei cu mozaicurile sale de lemn. Un impedimentȘ se afla la 7 kilometri de Mardin.