Piramidele stancoase formeaza un fundal magnific in micul Melnik, la doar 20 de kilometri nord de granita Bulgaria-Grecia. Aceste formatiuni naturale de roca se ridica la o inaltime de aproximativ 100 de metri. Daca te uiti de la distanta seamana cu niste palarii si ele sunt cele care au dat numele satului (cuvantul vechi slavon inseamna ,,creta nisipoasa”).
Cel mai mic oras din Bulgaria, cu putin peste 300 de locuitori, Melnik, este construit in pantele sudice ale Pirinului, printre piramidele nisipoase ale masivului. Orasul, ce pare o acuarela pe panza, este situat in municipiul Sandanski, la 175 de kilometri de Sofia. Vecinii greci sunt la o aruncatura de bat, doar 20 de kilometri distanta. Asa ca din Melnik puteti da o fuga pe taram elen.
Locul are o istorie fascinanta, iar descoperirile arheologice marturisesc istoria veche de secole.
Primele dovezi scrise despre Cetatea Malnikului dateaza din secolul al XI-lea, cand tracii si-au gasit adapost la poalele Muntilor Pirinului. Ulterior, romanii au pus stapanire pe acest oras, dovada este vechiul pod care inca se mai pastreaza in Melnik. Apoi, orasul a fost colonizat de catre slavi si dominat de otomani timp de 5 secole.
Melnik, Toscana Bulgariei
Incepand cu secolul al XVIII-lea, Melnik s-a transformat intr-un oras infloritor, producatorii locali reuseau sa isi vanda produsele in Budapesta, Viena, Genova sau Venetia. Melnik a devenit, de asemenea, faimos in intreaga Europa pentru vinul sau excelent, cu o traditie de sute de ani, cu care este cunoscut si in zilele noastre.
Melnik este si un importante centru al vietii ecleziastice, aici aflandu-se Manastirea Rozhen, cea mai mare manastire ortodoxa din regiunea Pirin. Manastirea este relativ bine pastrata pana in prezent, iar in fiecare an este vizitata de turisti din diferite tari.
Una dintre atractiile importante ale orasului: Casa Kordopulova
Dintre cele mai vii monumente arhitecturale, din Peninsula Balcanic, se numara Casa Boyar, resedinta lui Despot Alexius Slav. Alte doua case sunt atractiile orasului: Casa Kordopulova si Casa Pashova.
Casa Kordopulova, devenita astazi muzeu, trebuie vizitata, doar este cea mai mare casa medievala din Balcani. Anual, 30.000 de turisti ii calca pragurile, incantati de ceea ce gasesc aici. De exceptie sunt galeriile-pivnitele in care vechii locuritori pastrau licorile lui Bacchus, de altfel, celebrate de localnici la Festivalul Strugerului Auriu (una ianuarie).
Casa Kordopulova a fost ridicata in 1754 de catre familia Kordopouloses, comercianti de vin cu traditie, atat in Balcani cat si in Venetia. Cladirea are trei nivele, iar vitraliile de la ferestre sunt inspirate din arhitectura venetiana, otomana si cea bulgara. Cat despre pivnita casei, aceasta este impresionanta, a fost sapata la 200 de metri si poate adaposti 40.000 de litri de vin. Licoarea este la adapost, la temperatura optima de 10-12 grade.
In Melnik nu gasiti taxiuri si nici alte mijloace de transport in comun, asa ca va trebui sa va descurcati cu o masina inchiriata sau sa va inscrieti in tururi organizate.