O cetate importantă din România ar putea fi redeschisă

La începutul anului 2015, proprietarul Cetății Brașov, compania Aro Palace, care are ca acționar majoritar SIF Transilvania, a decis închiderea obiectivului turistic „pentru că nu mai era profitabil”.

„Nici nu are Aro Palace banii necesari ca să investească în reabilitarea radicală a Cetăţii Braşovului şi chiar dacă i-ar avea ar fi ineficientă o astfel de investiţie pentru că acei bani nu ar fi recuperaţi niciodată”, spunea Mihai Fercală – preşedinte SIF TRansilvania, în urmă cu aproximativ un an.

Au fost mai multe etape de negocieri cu Primăria Brașov, iar ultimul preț stabilit de proprietar a fost de 3,8 milioane de euro. Reprezentanții Primăriei Brașov nu au vrut să dea acești bani și s-au adresat instanței. Tribunalul Brașov a decis zilele trecute ca Cetatea Brașovului să revină în patrimoniul statului. Astfel, cetatea ar putea reveni primăriei, care are în intenție să o refacă și să o reintroducă în circuitul turistic.

Cetatea a fost trecută în patrimoniul companiei de stat Oficiul Național de Turism (ONT) în 1982. După Revoluție, societatea s-a privatizat și a preluat în patrimoniu inclusiv această atracție turistică, pe care a transformat-o în restaurant cu terasă.

Cetatea Braovului, care se află pe dealul Straja, este unul dintre simbolurile orașului și o atracție pentru turiști. Inițial, pe acest loc, în 1524, a fost construit un turn în formă de semicerc, care apoi a fost înconjurat de un zid.

În timpul luptelor dintre regele Ferdinand și Janos I, pentru tronul Ungariei, a fost ocupată de Petru Rareș și distrusă.

În 1625 a fost reconstruită , iar în 1688 s-au refugiat din fața hansburgilor o mare parte dintre brașoveni. În 1690 armatele imperiale au cucerit cetatea, iar de aici au asuprit orașul.

În anul 1773, Iosif al II-lea a ordonat refacerea în totalitate a cetății, iar apoi a oferit-o spre cumpărare orașului.

Pentru că nu a fost cumpărată, o perioadă a funcționat ca închisoare pentru prizonerii turci și francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă a fost o secție pentru cei cu probleme de sănătate.

În 1848, cetatea a fost ocupate de oștile lui Bem, iar în 1894 a ajuns în mâinile oștilor țarului. A fost resturată în anii `40, dar o perioadă a fost nefolosită, până a ajuns la ONT.
Cetatea Brasovului
Cetatea Brasovului.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole