O insulă s-ar putea transforma într-o „Altă Rusie”, cu țar și fără Putin

0
614
FOTO: Department of Foreign Affairs and Trade/Flickr
FOTO: Department of Foreign Affairs and Trade/Flickr

Guvernul din Kiribati analizează o propunere de la un om de afaceri care ar dori să reinstaureze monarhia rusă.

Afaceristul, pe nume Anton Bakov, un fost parlamentar rus care este liderul Partidului Monarhist, vrea să folosească trei insule nelocuite din Kiribati pentru a construi pe ele hoteluri și pentru a înființa o „Altă Rusie”.

Bakov spune că va investi 350 de milioane de dolari în acest proiect, iar soția sa a spus, la un post de radio, că ideea soțului ei este deja sprijinită de mai mulți „patrioți ruși care sunt nemulțumiți de regimul condus de Vladimir Putin”.

Monarhia rusă a fost înlăturată în anul 1917, după Revoluția Bolșevică.

Anton Bakov a avut mai multe tentative de a reinstaura monarhia. În urmă cu cinci ani a creat „Tronul Imperial”, o națiune nerecunoscută de alte state și fără teritoriu. Liderul a fost numit „Împăratul Nicolae al III-lea”.

Anton Bakov a încercat în trecut să găsească terenuri nelocuite pentru proiectul „Altă Rusie” şi în alte regiuni ale lumii. Potrivit presei internaţionale, el ar fi cumpărat o insulă din Cook Islands, însă informaţia a fost negată de guvernul local.

Autoritățile din Kiribati spun că analizează propunerea lui Bakov, care este susțintă și de Teburoro Tito, un fost președinte al acestui stat. Acesta spune că inițiativa afaceristului rus ar putea aduce mulți bani în industria turismului local.

Însă nu toți susțin această propunere. Sitiveni Halapua, un specialist în dezvoltarea regiunii Oceania-Pacific, a spus pentru Radio New Zealand că înţelege foarte bine faptul că guvernul din Kiribati caută investiţii pentru a combate efectele încălzirii globale, dar este de părere că propunerea formulată de antreprenorul rus este „foarte ciudată” şi „înspăimântătoare”.

Kiribati este cel mai mare stat din Oceania din punct de vedere al întinderii. Ocupă o suprafață de aproximativ 5.000.000 kilometri pătrați acoperită de ocean, dar aria uscatului reprezintă numai un mic fragment al acesteia, de numai 811 kilometri pătrați, sub forma a 32 de insulițe.

Pe aceste fărâme de uscat, împrăștiate în oceanul nesfârșit trăiesc aproximativ 100.000 de oameni.
Insulele dintre granițele statului Kiribati formează trei arhipelaguri: Insulele Gilbert, Insulele Line și Insulele Phoenix. Tot aici se mai află insula coraligenă izolată Banaba, numită și Ocean. Cea mai vastă întindere de uscat este Kiritimati din grupul Line, cunoscută și sub denumirea de Insula Crăciunului.

FOTO: Department of Foreign Affairs and Trade/Flickr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here