O nouă descoperire în Egipt. Ce au descoperit arheologii într-un sarcofag vechi de 2500 de ani

Un total de 27 de sarcofage îngropate în urmă cu peste 2500 de ani au fost dezgropate de arheologi într-o necropolă egipteană veche. Acestea au fost găsite într-un puț nou descoperit într-un loc sacru din Saqqara, la sud de capitala Cairo.

Treisprezece sicrie au fost descoperite la începutul acestei luni, urmate de încă 14 sarcofage, spun oficialii. Descoperirea este acum declarată de experți ca fiind una dintre cele mai mari de acest gen. Imaginile lansate arată sicrie din lemn bine conservate și pictate colorat, dar și alte artefacte mai mici. Saqqara a fost un cimitir activ de mai bine de 3.000 de ani și este desemnat Patrimoniu Mondial al Unesco.

„Studiile inițiale indică faptul că aceste sicrie sunt complet închise și nu au fost deschise de când au fost îngropate”, a declarat sâmbătă ministerul antichităților din Egipt, informează bbc.com.

Vasta necropolă din Saqqara este situată la aproximativ 16 kilometri sud de faimoasele piramide din Giza. Face parte din orașul antic Memphis, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și găzduiește colosala Piramidă din Djoser.

Fotografiile sicrielor din lemn bine conservate prezintă picturi ornate și complicate, cu linii maro și albastre, precum și pictoriale hieroglifice. Ministerul a declarat că au fost planificate mai multe săpături, iar aceștia se așteaptă ca la locul respectiv să fie găsit un alt grup de sicrie din lemn.

Mai multe secrete?

Declarația adaugă că ministrul Egiptului pentru Antichități, Khaled al-Anani, a întârziat inițial anunțarea descoperirii până când a putut vizita el însuși locul, unde a mulțumit personalului pentru că a lucrat în condiții dificile în puțul de 11 m adâncime.

Printre artefactele din lemn găsite de curând, se număra un obelisc de lemn înalt de 40 de centimetri, cu reprezentări ale zeițelor egiptene.

Anul trecut, arheologii au descoperit, de asemenea, un mormânt „unic” aparținând unui mare preot datând de 4.000 de ani.

„Este cel mai mare număr de sicrie într-o singură înmormântare de la descoperirea casetei Al-Asasif”, a spus Khaled al-Anani , referindu-se la descoperirea din 2019 a 30 de sicrie, una dintre cele mai semnificative descoperiri de mai bine de un secol, scrie independent.co.uk.

El a mulțumit lucrătorilor de la sit pentru că au funcționat în condiții dificile, inclusiv cu noile măsuri de siguranță legate de coronavirus. „Este o descoperire foarte interesantă”, a mai spus el. „Cred că este doar începutul.”

Nu este foarte clar câte sarcofage ar putea fi descoperite în fântână, dar ministerul a spus că speră să dezvăluie mai multe „secrete” la o viitoare conferință de presă.

Marele Muzeu Egiptean se va deschide în câteva luni

Lucrările de excavare continuă la fața locului, în timp ce experții încearcă să stabilească mai multe detalii cu privire la originea sicrielor. Ministerul a declarat că speră să dezvăluie „mai multe secrete” la o conferință de presă în zilele următoare. Alte artefacte descoperite în jurul sicrielor de lemn păreau, de asemenea, bine lucrate și decorate colorat.

Egiptul a încercat să promoveze descoperirile arheologice în întreaga țară, în încercarea de a reînvia turismul, care a fost lovit de restricțiile de călătorie din cauza noii pandemii de coronavirus.

În iulie, autoritățile au redeschis public piramidele de la Giza și alte situri arheologice după o închidere de trei luni și au renunțat la taxele de viză turistică pentru a atrage turiștii.

Egiptul intenționează, de asemenea, să dezvăluie proiectul său central al Marelui Muzeul Egiptean în următoarele luni. Sectorul turismului, lovit de ani de frământări politice și atacuri teroriste, și-a revenit pentru a atrage vizitatori record, în jur de 13,6 milioane anul trecut, când a izbucnit criza Covid-19, scrie news18.com.

Sursa poza: bbc.com

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole