Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat

0
2216
Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat

In inima Transilvaniei, acele obiective turistice in Alba-Iulia, care stau marturie de secole, atrag din ce in ce mai multi straini. Noi, romanii, poate ca ne amintim mai des de acest oras de ziua Unirii, sau, cand se intampla vreun eveniment extraordinar. Dar ce ati spune daca ne-am propune sa facem o prioritate din calatoriile in tara? Stim, unele locuri pot fi mai scumpe decat destinatiile exotice, conditiile nu sunt intotdeauna cele mai bune, precum nici serviciile. Dar, oare, nu avem atatea locuri frumoase care merita atentia noastra?

Obiective turistice in Alba-Iulia: Cetatea Alba – Carolina

Cetatea Alba-Carolina este printre putinele cladiri, in stil Vauban, ramase in picioare in Europa. Acesta se refera la sistemul inovator de fortificatii conceput de inginerul militar Sébastien Le Prestre, Marchiz de Vauban. Pentru a o aduce in forma de astazi, o stea cu 7 bastioane si ziduri de 3 metri grosime, s-a muncit neintrerupt timp de 23 de ani. Cele doua santuri de aparare i-au adus faima in sud-estul europei, iar orasul Alba-Iulia este des pus pe harta turistica a strainilor.

Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat
Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat: cetatea Alba Carolina. Sursa foto: turismistoric.ro

Adresa: Calea Motilor nr. 5A, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 09:00 – 23:00
Tarif: intrarea este gratuita

Palatul Apor

Un alt monument istoric cu care se mandreste Alba-Iulia este Palatul Apor, prima cladire civila construita in stil baroc din Transilvania. Locatari celebri au stat in camerele sale, printre care Stefan Apor, unul dintre cei mai bogati ai regiuni. Si contele de Steinville, comandant al trupelor imperiale a locuit in aceasta casa.

Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat
Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat: Palatul Apor. Sursa foto: albaiuliaqr.ro

De-a lungul anilor, fiecare proprietar si-a pus amprenta, iar caldirea a suferit modificari. In prezent, aici exista sediul Rectoratului Universităţii „1 Decembrie 1918”, dar isi deschide usile si penttu vizitatori.

Adresa: Strada Gabriel Bethlen, Alba Iulia

Program vizitare: In fiecare zi de la 8 la 4, iar in zilele de miercuri este inchis.

Obiective turistice in Alba-Iulia: Muzeul National al Unirii

Nu am putea sa nu ne oprim la Muzeul National al Unirii, fiindca in Sala Unirii s-a nascut Romania Mare. Infiintat intre anii 1887-1900, muzeul adaposteste si cladirea Babilon. In prezent, aici sunt gazduite 200.000 de obiecte de patrimoniu.

Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat
Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat: Sala Unirii. Sursa foto: turism-apulum.ro

Adresa: Strada Mihai Viteazul nr. 12 – 14, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Marti – Duminica 10:00 – 17:00
Tarif: Adulti – 8 lei, copii, elevi, studenti, pensionari – 4 lei (pentru cladirea Babilon). La Sala Unirii, intrarea este libera.

Catedrala Reintregirii Neamului – Catedrala Incoronarii

Construita de arhitectul Victor Gh. Stefanescu, Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia este lacasul de cult in care au fost au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria, pe 15 octombrie 1922. Turlele sale ating si 60 de metri inaltime, iar cladirea robusta domina orasul. Uitati-va cu atentie, atunci cand pasiti in interior, pe peretii catedralei veti putea vedea portretele Doamnei Stanca si pe cel al lui Mihai Viteazul.

Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat
Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat: Catedrala Incoronarii. Sursa foto: mirunacotrau.blogspot.com

Adresa: Strada Mihai Viteazul nr.16, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 08:00 – 20:00

Obiective turistice in Alba-Iulia: Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum, unul dintre cele mai importante obiective turistice in Alba-Iulia, a fost fondata de Batthyány Ignác, Episcop al Marelui Principat al Transilvaniei. In interiorul cladirii se regasesc colectii rare de carte veche. Manuscrise, incunabule si o serie de documente care ii confera unicitate acestei biblioteci in lume.

Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat
Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat: Biblioteca Batthyaneum. Sursa foto: viziteazaalbaiulia.ro

 

Adresa: Cetatea bastionara Alba Carolina (strada Gabriel Bethlen nr. 1, Alba Iulia, judetul Alba)
Program: Luni – Vineri 08:00 – 15:00

Catedrala Romano – Catolica

In Catedrala Romano-Catolica sunetul este dumnezeiesc, doar asistati la un concert de muzica clasica si ne veti da dreptate. Pe langa un sunet incredibil, catedrala ce poarta hramul Sfantului Mihail este si cel mai bine pastrat lacas de cult medieval din Europa Centrala. Aici isi dorm somnul de veci Iancu de Hunedoara si fiului acestuia, Ladislau de Hunedoara, precum si Izabella si Ioan Sigismund.

Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat
Obiective turistice in Alba-Iulia. Orasul Marii Uniri are multe de aratat: Catedrala Romano-Catolica. Sursa foto: Florin Dutulescu/viziteazaalbaiulia.ro

Adresa: Strada Mihai Viteazul nr.21, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 08:00 – 18:00

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here