Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana

Odata cu venirea toamnei ne continuam seria calatoriilor prin Romania, de aceasta data cautand obiective turistice in Bihor. Nu de multe ori alegem destinatiile exotice, metropolele Europei sau ceea ce ni se recomanda, insa uitam din vedere faptul ca fiecare judet al tarii ascunde comori nebanuite. Asadar, porniti chiar si intr-o scurta calatorie de weekend pentru a vedea cu proprii ochi ce locuri fascinante se afla asa aproape de noi. 

Muntii Padurea Craiului

Nici o calatorie prin Crisana nu poate incepe sau nu se poate termina fara un traseu prin Muntii Padurea Craiului. Potrivit celor de la site-ul emunte.ro unul dintre traseele care pot fi parcurse tot timpul anului este: Pestera Vadu Crisului – V. Crisul Repede – Poiana Ponor – Dealul Podirei – Belvedere – halta CFR (circuitul versantului drept). Dureaza 3 ore si este marcat cu o bulina albastra. 

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Lacul Lesu in Muntii Padurea Craiului. Sursa foto: emunte.ro

Obiective turistice in Bihor: Pestera Vantului

Denumirea sugestiva indica prezenta unor curenti de aer foarte puternici. Si nici nu ar putea sa fie altfel pentru ca Pestera Vantului este situata la o adancime de peste 170 de metri. Caverna muntilor Pietrei Craiului( langa localitatea Suncuius) este recunoscuta in lumea speologilor ca fiind cea mai mare pestera din Romania, cu o lungime de 50 de kilometri. Un singur inconvenient ar exista: pestera este deschisa doar cercetatorilor!

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Pestera Vantului. Sursa foto: 99tour.ro

Cetatea Oradea

De-a lungul anilor, Cetatea Oradea a devenit simbolul orasului, un simbol ridicat in secolul al XI-lea. Ce atrage atentia turistilor este forma sa nemaintalnita, si anume pentagonala, o forma de altfel unica in estul Europei. Aici au functionat si o scoala, biblioteca, un  observator, dar si o tiparnita. In prezent, functioneaza aici Facultatea de Arte Vizuale a Universitatii din Oradea.

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Cetatea Oradei. Sursa foto: Ovi.D.Pop/ faktor.hu

Cetatea era formata din 5 bastioane intre care nu se putea comunica, dar erau folosite ca puncte de observare. Dupa zidurile inalte de 10 metri se mai aflau palatul princiar, cateva case si pravalii, biserica, camere pentru soldati, magazii pentru munitie, mori si o temnita, toate realizate din piatra.

Obiective turistice in Bihor: Groapa Ruginoasa

Treceti pe harta judetului Bihor si Groapa Ruginoasa, o rapa  cu diametrul de peste 600 de metri si cu o adancime de 100 de metri. Rana Apusenilor este de fapt o ravena formata in urma eroziunii depozitelor de grsii, argile si cuartite, dar ea continua sa se mareasca de la an la an. La o prima vedere locul aduce cu un canion si daca sunteti in cautare de locuri noi pentru o iesire in weekend, Groapa Ruginoasa este locul ideal.

Defileul Crisului Repede

O alta atractie a judetului este Defileul Crisului Repede, rezervatie naturala cu peste 200 de hectare. Familiile cu copii nu ar trebui sa piarda o asa lectie de geografie interesanta, mai ales ca zona reprezinta locul de observare al plantelor precum feriga, coada calului si a caprioarelor, vulpilor, iepurilor si a altor salbaticiuni ale padurilor.

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Defileul Crisului Repede. Sursa foto: bihorinimagini.ro

Obiective turistice in Bihor: Sirul Canonicilor

Oradea este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei, unde turistii isi pot bucura privirea cu cele mai frumoase piese arhitecturale.  Unul dintre ele este Sirul Canonicilor, un coridor lung de circa 250 de metri alcatuit din 57 de arcade. Constructia, un exponat interesant al stilului baroc ce uneste 10 cladiri ale orasului. Interesant de aflat ca aceasta constructie a fost ridicata intre anii 1758-1875 pentru a servi clericilor Oradei.

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana: Sirul Canonicilor. Sursa foto: oradeainimagini.ro

Parcul Natural Cefa

Si pentru noi, Parcul Natural Cefa este o surpriza, dar una placuta, asa ca putem spune doar ca este un loc de pus in bagajul de vacanta. Stapane pe acest loc sunt ierburile inalte, mlastinile, pajistile si paduri mixte. Acest teritoriu vast adaposteste specii de nufar galben, isi fac cuiburi egreta alba, lisita, pescarusul albastru, barza, iar vidra se afla intr-un climat prielnic. Parcul masoara 5.000 de hectare si include  situl Cefa si Pescaria Cefa-Padurea Radvani. Drumul de acces catre acest loc natural este DN79 – Oradea-Nojorid-Gepiu-Inand-DJ797-Cefa.

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Parcul Natural Cefa. Sursa foto: infooradea.ro

Obiective turistice in Bihor: Dealul Ciuperca

Dealul la poalele caruia a fost construit orasul Oradea. Din pacate, Dealul Oradei nu este in cea mai buna conditie (fiind inchis), avand loc alunecari de teren, insa autoritatile promit pentru anul 2019 o alta fata a acestei zone de agrement. De aici de sus orasul se vede cel mai bine, iar apusurile sau rasariturile surprind pe oricine. Se ajunge aici urcand cu masina pana in capatul strazii Graurilor sau la pas pe strada Olteniei.

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Dealul Ciuperca inainte de alunecari. Sursa foto: ghidlocal.com

Baile Felix

Nu este niciun secret faptul ca Baile Felix se afla printre alegerile celor care cauta statiunile balneoclimaterice. Distanta relativ mica fata de Oradea, de 10 kilometri, investitiile din ultimii ani si numarul de turisti fac din acest loc unul foarte popular. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania, unde pot fi tratate numeroase afectiuni, pacientii putand beneficia si de electroterapie, hidroterapia, aerosoli, masaje, impachetari cu parafina.

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Baile Felix. Sursa foto: blog.hotelguru.ro

Temperatura apelor termale este cuprinsa mereu intre 20-49 grade Celsius, ceea ce permite cresterea gingasilor nuferi.

Stiati ca Baile Felix au fost puse in valoare de catre calugarul Felix Helcher, de la Manastirea Sanmartin, in secolul al XVIII-lea?

Obiective turistice in Bihor: Stana de Vale

Statiunea din Apuseni este una dintre destinatiile obligatorii pentru vacanta in Romania. Cu un aer pur, fiind asezata la peste 1000 de metri, Stana de Vale reprezinta locul in care puteti avea grija si de sanatate. Stim ce spunem! Izvoarele cu ape termale, feruginoase si hipotonice sunt un motiv in plus pentru cei in cautarea metodelor naturale de vindecare. Traseele montane, partiile de schi si minunatele peisaje, fac din Stana de Vale o atractie turistica, inclusiv pentru straini.

Obiective turistice in Bihor. O calatorie uimitoare prin Crisana
Stana de Vale. Sursa foto: turism.bzi.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole