Luati o harta, cat mai detaliata, a Romaniei si indreptati-va atentia catre obiective turistice in Dambovita. Credeati ca le cunoasteti pe toate? Veti fi surprinsi sa aflati cate comori se pot ascunde in acest judet. Calatorul, e musai, sa tina ochii deschisi pentru ca a lui calatorie sa fie una de neuitat.
Pesemne ca numele acesta ciudat nu va este cunoscut. Nici noua nu ne-a fost pana sa-l descoperim intamplator in Muntii Bucegi si sa aflam ca este o arie protejata. Turbaria Laptici sta ascunsa printre brazi inalti, la o altitudine de 1.500 de metri si este foarte aproape de hotarul care va duce in judetul Prahova. Daca v-am starnit curiozitatea sa stiti ca aveti la dispozitie aproape 16 hectare de mlastina oligotrofa (saraca in nutrienti)ce se intinde in lunca paraului Scandurarilor(afluent al Ialomitei).
Intr-un weekend cu soare, incropiti niste bagaje, ca pentru o zi, si plecati la drum, din Bucuresti catre Targoviste. O distanta de aproximativ 70 de kilometri, un drum ce il parcurgeti int-o ora si jumatate, aproape ca din Piata Romana catre cartierul Berceni.
Mentionata pentru prima oara in anul 1427, Targoviste a fost una dintre capitalele Tarii Romanesti, iar Curtea Domneasca aminteste de acele vremuri. Aici puteti vizita palatul domnesc, Turnul Chindiei( inaltat de Vlad Tepes) Biserica Sfanta Vineri, Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti si alte ansambluri.
Dornici de drumetii montane, in judetul Dambovita va puteti delecta in natura in Muntii Bucegi. Un punct de atractie este negresit Parcul Natural Bucegi, care se intinde pe raza a trei judete: Dambovita, Brasov si Prahova. In partea damboviteana mai puteti vedea Cheile Zanoagei sau Rezervatia Pestera.
Daca tintiti sus, ajungeti negresit la ”ciupercile”din piatra, Babele, formatiuni impresionante de stanca erodata. O plimbare care va va incarca cu aer curat o puteti face chiar din Busteni cu telecabina.
Sfinxul sta de veghe in falnicii Bucegi, la 2216 metri altitudine, un punct de atractie pentru majoritatea turistilor care vin in regiune.
Lacul Bolboci este marea de la munte a judetului Dambovita, un lac de acumulare care isi croieste drum prin padurile dese. Nu aveti cum sa-l ratati, se afla aproape de limita judetului Brasov, fiind parte din drumul catre munte. Pozitionarea sa la o altitudine impresionanta de 1438 de metri face ca acest lac sa fie amplasat la cea mai mare inaltime din Romania. Iata inca un motiv ca sa va convingeti de unicitatea locului si, garantat, veti realiza cele mai frumoase fotografii.
Zimbraria Neagra este unul dintre putinele locuri in care mai puteti vedea aceste maiestoase animale, zimbrul. In rezervatie sunt protejati peste 35 de zimbri, fiecare cu numele sau, iar cei care se ocupa de animale reusesc sa le ingrijeasca datorita taxelor de vizitare. Se afla in localitatea Bucsani!
In Masivul Bucegi curge neintrerupt cea mai pura apa din lume si a fost numita 7 Izvoare. Specialistii confirma acest fapt, puritatea este 100% si bacterii, chiar si la microscop, sunt 0. Izvorul isi tine apele terapeutice in una dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din tara. Descoperit in urma cu 2.000 de ani, legendele locului spun ca insusi zeul dacilor, Zamolxe ar fi baut din aceasta ,,apa vie”.
Cel mai popular loc din Targoviste este fara indoiala Manastirea Dealu. Asta si datorita panoramei asupra orasului si a restaurantelor construite pe dealul lacasului de cult. Dar nu este doar atat, acest loc este o fila de istorie, pe care au scris-o mai multi domnitori romani printre care Alexandru I Aldea, Mircea cel Batran, Radu cel Mare sau Mihai Viteazul.
Un loc de altfel important si pentru limba romana, aici existand si prima tiparnita din Tarile Romane adusa de calugarul Macarie. Si tot aici, intre anii 1912-1940 a functionat Liceul Militar ,,Nicolae Filipescu”.
Loc tare pitoresc, comuna Potlogi! Iar din Bucuresti sau Targoviste se parcurg aproximativ 50 de kilometri. In vremurile de demult, Potlogiul l-a inspirat pe domnul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu sa ridice in localitate un frumos palat. Nu o spunem doar noi, dar si inscriptia de pe fatada palatului care aminteste de cel care a inaltat acesta cladire in anul 1698.
Mult timp a fost doar o ruina, dar cu ajutorul fondurilor europene, azi e un adevarat ansamblu arhitectural, aproape la fel de frumos ca Mogosoaia.
Palatul poate fi vizitat in fiecare zi, de la 9 la 17( pe timp de vara), iarna de la 8 la 16, iar tariful de vizitare este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru elevi si studenti. Detalii puteti afla si pe site-ul oficial.
Printre atatea obiective turistice in Dambovita, faceti o oprire si la Pestera Ialomitei, poate una dintre cele mai vizitate caverne. Din cei 480 de metri lungimea pe care se intinde pestera, numai 400 sunt accesibili turistilor purtati prin galerii si sali. Daca vreti sa ajungeti aici o puteti face foarte usor din localitatea Moroeni, fiind sculptata in Cheile Ialomitei, la o inaltime de 1530 de metri, pana la care veti avea ceva de urcat. Tot aici se afla si Manastirea Ialomitei, un monumnet istoric ctitorit in secolul al XVI-lea de voievodul Mihnea cel Rau.
Cei pasionati locuri uitate, de literatura, de case vechi, le pot gasit pe toate in casa in care s-a nascut marele dramaturg I. L Caragiale. Stiati ca numele sau face parte din cacofoniile permise in limba romana? Poate va veti gandi sa ne corectati in ceea ce priveste numele localitatii, stim in actele de nastere apare satul Haimanale, care azi ii poarta numele. Casa memoriala se afla pe DN 72 Targoviste-Ploiesti. Orarul de vizitare este 8-16 si este deschis de miercuri pana duminica.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…