Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ”vatra” traditiilor

0
7506
Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ''vatra'' traditiilor

Cautam intotdeauna cele mai pitoresti locuri din Romania, si, iata-ne ajunsi la obiective turistice in Maramures. Regiune istorica, frumos plai, cu oameni molcomi, care inca mai stiu sa dea binete. Datinile din strabuni nu au fost uitate, ci ele sunt bine pastrate de maramureseni mandri de port, grai si locuri natale. Va invitam sa calatoriti cu noi, fie doar si virtual, prin 10 locuri-cheie ale acestei ”vetre”.

Valea Vaserului

Unul dintre locurile cele mai frumoase pe care le are Romania. O spunem noi, dar si turstii de pretutindeni care ajung in zona si raman uimiti de autentic. Un lucru pierdut de multi straini, dar care noua ne scapa printre degete.

Vacanta de primavara in Romania. 10 destinatii pe care sa le incluzi in itinerariu
Vacanta de primavara in Romania. 10 destinatii pe care sa le incluzi in itinerariu: Valea Vaserului. Sursa foto: blog.totmaramures.ro

Fie ca sunteti in cautare de noi locuri linistite in Romania, fie ca ati auzit de la prieteni cat de frumoasa poate fi Valea Vaserului, veniti de va minunati. Iar mocanita va va purta intr-o calatorie de demult, tare demult prin cele mai frumoase peisaje. Linia de pornire pe traseu, devenit emblema regiunii, este statia Viseul de Sus, iar capatul de linie este statia Paltin. Sa nu credeti ca va veti plictisi, aveti de parcurs 21 de kilometri prin Muntii Maramuresului, care trec intr-o clipa. Puteti consulta programul mocanitei pe site-ul oficial cffviseu.com.

Obiective turistice in Maramures: Turnul Sfantului Stefan din Baia Mare

Din fosta biserica Sfantul Rege Stefan din Baia Mare a mai ramas, in prezent, doar turnul-clopotnita. Daca o sa va opriti la intersectia strazilor Crisan si 1 Mai este imposibil sa ratati cladirea inalta de 50 de metri. Construita in secolul XV din initiativa lui Ioan de Hunedoara si terminata in timpul domniei lui Matia Corvinul. Primul nivel al turnuluie ste accesibil pe o scara de piatra in forma de spirala,iar pana in foisor veti urca pe scari de lemn.

Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ''vatra'' traditiilor
Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ”vatra” traditiilor: Turnul lui Stefan. Sursa foto: baiamare.ro

Manastirea Barsana

Chiar daca nu sunteti o persoana religioasa, opriti-va la Manastirea Barsana fie si pentru a admira tainicul mestesug al lemnului la care maramuresenii se pricep atat de bine. Iar peisajul este uimitor, Valea Izei nu a fost nicicand mai frumoasa, asa ca asigurati-va ca aparatul foto are baterii!

Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ''vatra'' traditiilor
Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ”vatra” traditiilor:Manastirea Barsana. Sursa foto: rador.ro

Obiective turistice in Maramures: Pasul Prislop

Stiati ca Pasul Prislop este cea mai inalta trecatoare din Carpatii Orientali? Trecatoarea leaga doua regiuni istorice: Maramures de Bucovina. Indrazniti sa urcati pana la 1416 metri, altitudinea la care este situata si parcurgeti cei 50 de kilometri ai sai. Aici, in varf de munte, privelistea este spectaculoasa. Tot aici veti gasi Manastirea Prislop, ce parca sta de straja muntilor. Cum se arata luna lui cuptor ( august) prindeti-va in Hora de la Prislop, festival anual de datini, obiceiuri si cantec populare.

Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ''vatra'' traditiilor
Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ”vatra” traditiilor:Pasul Prislop. Sursa foto: Cosmin Tomoiaga/festivaluri-romanesti.ro

Cimitirul Vesel din Sapanta

Cimitirul Vesel din Sapanta este dovada ca taina lemnului poate capata si conotatii comice. Satenii, oameni simpli, dar cu frica de Dumnezu si mult bun simt au inteles ca moartea face parte din viata. Acest lucru i-a determinat sa nu o mai privesca cu rigiditatea cu care suntem obisnuiti si asa a aparut Cimitirul Vesel. Faima sa a trecut de mult timp granitele tarii, iar crucile sale colorate si epitafele hazlii au transformat cimitirul intr-o atractie turistica.

Vacanta de primavara in Romania. 10 destinatii pe care sa le incluzi in itinerariu
Vacanta de primavara in Romania. 10 destinatii pe care sa le incluzi in itineraru: Cimitirul Vesel de la Sapanta. Sursa foto: travelguideromania.com

Obiective turistice in Maramures: ”Valea castorilor”, satul Breb

Maramuresenii stiu sa isi pastreze datinile, poate de aceea regiunea Maramuresului este un taram sfant, care are randuiala sa bine stiuta. Satul Breb este unul dintre satele in care poti ramane mut de uimire in fata mestesugurilor arhaice. Aici, la ”crapatul” zilei, cand noapte inca-o ingana, talanga de la gatul animalelor este ceasul desteptator.

'' Valea castorilor'' din Maramures. Ce minuni te asteapta in satul Breb
” Valea castorilor” din Maramures. Ce minuni te asteapta in satul Breb. Sursa foto: sursazilei.ro

Satenii s-au trezit de mult ca sa isi ”aseze”gospodaria”, iar turistii asista in tacere la scena rurala. ”Valea Castorilor”, asa cum mai este numit satul, a devenit loc de tihna si pentru turistii straini, care cauta simplitatea vietii de la tara. Sa nu fiti uimiti ca, dupa ”Buna ziua!”, ”Hello” sa fie un cuvant des auzit.

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei, situat pe teritoriile a doua judete: Bistrita-Nasaud si Maramures, este una dintre atractiile importante in regiune. Cu un relief bogat in forme glaciare, admirati pe indelete cele doua lacuri denumite Lale( cea Mica si cea Mare), Iezerul sau Repedea ori Buhaescu. Pestera Izvorul Albastru al Izei este spectaculoasa, fiind un important loc pentru speologii din tara.

Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ''vatra'' traditiilor
Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ”vatra” traditiilor: Muntii Rodnei. Sursa foto: 365romania.ro

Obiective turistice in Maramures: Memorialul Sighet

Inchisoarea din Sighetul Marmatiei, unde au fost torturati peste 100 de demnitari romani in perioada interbelica, a fost transformat in Memorialul Sighet. Fostele celule au fost transformate in muzeu si ”vorbesc”azi despre o fila din istoria Romaniei. In curtea fostei inchisori veti putea vedea si ,,Cortegiul Sacrificatilor”, un grup statuar format din siluete umane ce se indreapta spre un zid.

Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ''vatra'' traditiilor
Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ”vatra” traditiilor: Cortegiul Sacrificatilor. Sursa foto: it.wikipedia.org

Creasta Cocosului

Una dintre atractiile de sfarsit de weekend este Creasta Cocosului, o formatiune stancoasa cu forma asemeni unei creste de inaripata. Daca faceti o drumetie prin Pasul Gutai, la 1428 de metri altitudine, nu aveti cum s-o ratati, cei 200 de metri lungime sunt ideali pentru cataratori. O suprafata de 50 de hectare este protejata prin lege, aici aveti ocazia sa va intalniti cu mistretul, acvila, cerbul carpatin si sa mancati pe saturate afine.

Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ''vatra'' traditiilor
Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ”vatra” traditiilor:Creasta Cocosului. Sursa foto: bookingmaramures.ro

Obiective turistice in Maramures: Castelul Teleki

Nu ocoliti Castelul Teleki, acest monument arhitectural merita o vizita pentru a afla povesti scrise cu multi ani in urma. Construit pe la 1771, in stil baroc, castelul a fost ridicat la initiativa familiei Teleki localitatea Satulung, comuna Coltau.

Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ''vatra'' traditiilor
Obiective turistice in Maramures.10 locuri-cheie din ”vatra” traditiilor: Castelul Teleki. Sursa foto: locuridinromania.ro

Este adeseori numit ,,cel mai frumos castel din Ardeal”, astfel ca faceti un drum pana aici ca sa admirati si impresionantul parc dendrologic din imprejurimi. Autoritatile locale au vesti bune pentru turisti, Castelul Teleki a intrat intr-un amplu proiect de reabilitare, potrivit graiul.ro. De abia asteptam rezultatul final!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here