Pestera Muierii – cel mai vizitat obiectiv speologic din Romania

2
3447
Pestera Muierii

Pestera Muierii este una dintre cele mai vizitate pesteri si printre cele mai fascinante monumente ale naturii din tara noastra.
Situata in Baia de Fier, judetul Gorj, Pestera Muierii sau Pestera Muierilor, este prima pestera electrificata din Romania. Aceasta a fost sapata la o altitudine de 700 de metri, in masivul calcaros Parang, de catre raul Galbenul.

Ceea ce ii ofera unicitate, reprezentand si motivul pentru care a devenit o principala atractie pentru turisti, sunt concretiunile calcaroase aflate in interiorul acesteia, motiv pentru care pestera a si fost declarata Rezervatie speologica in anul 1955, si primind titlul de Monument de Rezervatie Naturala.

Pestera Muierii si-a primit numele de la locuitorii din Baia de Fier. Legenda spune ca, pe vremuri, cand barbatii luptau in razboaie dese, femeile (si copii), se adaposteau in pesteri. Astfel, aceasta pestera a devenit Pestera Muierilor. (regionalismul muiere inseamna femeie casatorita).

Pestera Muierii are 4 nivele. Nivelul superior, aflat la 40 m deasupra solului este deschis publicului. Trecerea se face printr-un pasaj de 580 m cu cai si lumina electrica.

Dupa numai 20 m de la intrarea in pestera, incepe bogatia extrema in speleoteme si pot fi observate imediat stalactitele si formatiuni stalagmitice uriase.

Cea mai impresionanta stalagmita este numita Domul Mic. Apoi, in Sala Altarului, o formatiune ce atrage imediat atentia este Stanca insangerata – cauza fiind scurgerile de rugina si oxid de fier.
Galeria Electrificata, o alta parte importanta a pesterii, cuprnde concretiuni ale plafonului, dar si bazine in care se gaseste apa, numite Bazinele Mici si Bazinele Largi.

Etajul inferior este impartit de catre aluviuni in 2 sectoare, reprezentand un adevarat interes stiintific.
Galeria Ursilor este o alta “sala” a pesterii ce nu trebuie ratata; aceasta si-a primit numele de la ramasitele de schelet ale fosilelor mamiferelor (ursi de pestera in general), din perioada cuaternara.

Electrificarea pesterii s-a facut intre 1963 si 1978, iar de atunci a devenit cel mai popular si vizitat obiectiv turistic speologic din Romania, fiind vizitat de zeci de mii de turisti in fiecare an.
Pestera Muierii poate fi vizitata incepand cu luna mai, pana in luna octombrie.

Se poate ajunge de pe drumul DN 67, care leaga Targu Jiu de Ramnicu Valcea, prin localitatea Poienari spre Baia de Fier.

Pret bilet: 10 lei – adulti;
5 lei – copii, elevi, pensionari.

In continuare, va prezentam Pestera Muierii pentru a va convinge sa o vizitati. (FOTO)

2 COMENTARII

  1. Mai informati-va asupra preturilor …. este 10 lei de adult si 5 lei de copil … am fost luni, 05.09.2016, ghidul cam dezinteresat … a butonat telefonul tot timpul periplului nostru prin pestera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here