Polovragi intre mit si realitate. Ce locuri incredibile poti vizita

La limita dintre mit si realitatea, localitatea Polovragi este locul tainic caruia ai vrea sa ii afli secretele. Ruinele vechilor asezari dacice din pitorescul judet Gorj, izvoarele termale si povestea plantei polovragi iti intetesc curiozitatea. Asa ca am pornit si noi in cautarea locurilor incredibile ce ar merita vizitate. 

Cheile Oltetului

O zona carstica spectaculoasa, unde se dezvolta peste 400 de specii de plante. Desfasurate pe o distanta de 4 kilometri, zona cea mai uimitoare ramane cea in amonte de Pestera Polovragi, acolo unde latimea vaii nu trece de 50 de metri, iar peretii cheilor ating chiar si 300 de metri.

Polovragi intre mit si realitate. Ce locuri incredibile poti vizita
Polovragi intre mit si realitate. Ce locuri incredibile poti vizita: Cheile Oltetului. Sursa foto: turismistoric.ro

Manastirea Polovragi

La poalele Muntelui Piatra Polovragilor a fost ridicat un lacas de cult despre care se spune ca a fost ctitorit pe la 1505. Manatirea de aici a fost inaltata in timpul domniei lui Matei Basarab si se pot observa influentele bizantine in arhitectura.

Polovragi intre mit si realitate. Ce locuri incredibile poti vizita
Sursa foto: commons.wikimedia.org

Pestera Polovragi

Dupa Pestera Muierilor si pestera Ursilor, Pestera Polovragi este cea mai vizitata caverna din Romania, cu un numar de peste 20.000 de oaspeti. Pestera Polovragi a fost sapata in versantul stang al Cheilor Oltetului, la altitudinea de 670 m. La temperaturi de 10 grade, ce nu coboara si nici nu urca vreodata, traiesc liliecii, iar pe stancile de la intrare cate un lastun si fluturas, 2 specii rare de pasari, isi continua cautarile.

Polovragi intre mit si realitate. Ce locuri incredibile poti vizita
Pestera Polovragi. Sursa foto: 50locuridevizitat.wordpress.com

Legenda spune ca insusi Zamolxe, zeul dacilor, s-ar fi retras in grota de aici, iar ca drept dovada sta asa numitul ”tron al lui Zamolxe”, o formatiune calcaroasa ce seaman cu un jilt.

Cetatea dacica si Crucea lui Ursache

Odata ajunsi in Polovragi trebuie sa includeti in vizita voastra si fortificatiile din apropierea Muntelui Pades. Urmariti cu atentie malul stang al Oltetului, sunteti la 1000 de metri altitudine, iar ruinele Cetatii dacice amintesc de neam stravechi. Se spune ca zeul Zalmoxis se folosea de un tunel secret care ducea din cetate in pestera din apropierea manastirii.

Polovragi intre mit si realitate. Ce locuri incredibile poti vizita
Crucea lui Ursache. Sursa foto: skytrip.ro

Si tot cu ajutorul tunelului dacii disparea din calea romanilor, lasand cetatea goala. In Poienile de Sus, se inalta pe un varf de munte numit „Piatra Polovragilor”, Crucea lui Ursache. Un monument ridicat in amintirea unui vataf al plaiului Novacilor ce a condus obstile in lupta.

Legenda: Se spune ca demult, tare demult, in Cheile Oltetului ar fi trait ”jidovii”, uriasi care se sprijineau cu un picior pe munte si pe celalalt si-l bagau in apa rece a Oltetului.

Targul de la Polovragi

Daca ajungeti in luna iulie in aceasta comuna puteti asista la o adevarata sarbatoare traditionala, la izvoarele Oltetului, prilej de cinstire a muntelui, animalelor si vietii. Nedeia de la Polovragi aduna mestesugari, negustori si este scena unei parade a portului popular, dar si a muzicii folclorice de prin partile acestea.

Polovragi intre mit si realitate. Ce locuri incredibile poti vizita
Targul Nedeia. Sursa foto: zefirincomunitate.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole