Pristina – cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati!

0
1416
Pristina - cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati!
Libraria Nationala din Pristina. Sursa foto: emerging-europe.com

Cu o istorie zbuciumata, statut disputat, Kosovo nu prea exista pe harta turistica a lumii, insa orasul Pristina, oras in plina schimbare, incearca sa se transforme in cea mai noua capitala balcanica. Incercati sa vedeti dincolo de stilurile arhitecturale haotice si sa cautati ,,acel ceva”. In afara de un centru aglomerat, restaurante internationale, turistii au ocazia sa vada cartiere situate pe dealuri, unde sunetul rugaciunii suna din minarete. Acoperisurile sunt din teracota, bazarul inca aduna multimea, iar influenta otomana nu se pierde in veac. 

Pristina - cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati!
Casele traditionale pe deal in Pristina. Sursa foto: viator.com

Kosovo, la o privire mai atenta, este o bijuterie ascunsa in Europa de Est, insa una neslefuita, precum un diamant ce asteapta sa fie descoperit. Suntem in Balcani, iar tarile din regiune nu seamana deloc,insa au totusi un numitor comun. Stim ca statutul social si cultural difera, dar influenta marilor popoare care au invadat aceste teritorii se afla in fiecare lucru. Kosovo a devenit o tara independenta in anul 2008, insa numai putin peste 100 de tari ii recunosc statutul. Pozitia geografica strategica in Peninsula Balcanica, cu iesire la Marea Adriatica si spre Marea Neagra, determina cateva state sa lupte pentru autoritatea asupra acestui stat.

Pristina - cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati!
Pristina – cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati! Sursa foto: checkinprice.com

Atractii turistice in Pristina?

Desi, Pristina nu este, de departe, cea mai frumoasa capitala europeana, aici puteti face un tur al celor cateva monumente-simbol ale acestui oras.

Monumentul NewBorn este nelipsit din fotografii. Daca ati ajuns in Pristina nu ezitati sa aveti amintire o imagine cu simbolul independentei provinciei Kosovo. Pe langa acest monument se vand si bilete pentru meciurile de baschet, posibil cel mai popular sport din tara.

Serbia, destinatie de vacanta. 9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a vizita aceasta tara
Monument Newborn, Kosovo. Sursa foto: Wikipedia.com

Bazarul din Pristina trebuie vizitat, atmosfera pietei este cu unica si are un aer diferit cele din Turcia. Este probabil unul dintre cele mai bune locuri pentru a obtine o perspectiva a cotidianului din Pristina.

Pristina - cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati!
Bazarul e plin de culoare. Sursa foto: markethopper.com

Moscheea Imperiala din Pristina se afla la doar 5 minute de mers pe jos de piata. A fost construita in 1461 de catre sultanul Mehmet II Fatih si este declarata monument cultural.

Pristina - cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati!
Moscheea Imperiala. Sursa foto: de.advisor.travel

Un reper cultural

Daca ne referim la repere, atunci cu siguranta Biblioteca Nationala se inscrie pe lista. Desigur, constructia sa nu e lipsita de dispute, in timp ce unii ar considera-o un test de arhitectura, altii au pus-o pe lista celor mai urate cladiri din lume. Biblioteca este proiectul arhitectului croat Andrija Mutnjakovic, iar interiorul este mult mai spectaculos decat exteriorul.

Pristina - cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati!
Pristina – cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati! Sursa foto: adventurous-travels.com

Biblioteca Nationala a fost inaugurata in anul 1982, un spatiu de 16.500 de metri patrati, iar la exterior compusa din 99 de cupole de diferite dimensiuni. Pe deasupra arhitectul a acoperit-o cu ceea ce pare plasa metalica, posibil sa ii fi fost mintea la pescuit.

Catedrala lui Hristos Mantuitorul se afla langa Biblioteca, o constructie ce a inceput in anii ’90, dar niciodata terminata, si din cauza razboiului. Parca seamana cumva cu Catedrala Mantuirii Neamului, pe deasupra este un simbol al guvernarii Milosevic.

La 5 minute de biblioteca, veti mai gasi o Catedrala, cea a Sfintei Mame Teresa, lacas de cult dedicat calugaritei si misionarei romano-catolice de origine albaneza, Maica Teresa. In pristina, aceasta este cea mai inalta cladire, asa ca sa stiti.

Pristina - cel mai nou oras turistic european. Indrazniti sa explorati!
Pristina noaptea. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Semnificatia statuii lui Bill Clinton

Statuia lui Bill Clinton, aflata pe Bulevardi Bill Klinton, a devenit, dupa monumentul Newborn, unul dintre cele mai vizitate si mai fotografiate monumente din Pristina. De ce statuia lui aici? Datorita rolului pe care l-a jucat Bill Clinton in razboiul din Kosovo, el a devenit un fel de erou national, iar numeroase strazi din Kosovo ii poarta numele.

Informatii practice:

Moneda tarii: euro.

Cu ce ajungeti: cu avionul spre Aeroportul International Pristina.

Limbi vorbite: albaneza, sarba, engleza si turca veti auzi des.

Cei care spera sa viziteze Pristina trebuie sa tina cont de faptul ca sarbii nu recunosc granita dintre Kosovo si Serbia. Astfel ca, intrarea pe teritoriul Kosovo se va face doar din Serbia. Intrarea din Albania sau Macedonia este ilegala in Serbia.

Cetatenii romani sunt sfatuiti, potrivit MAE, sa fie prudenti atunci cand calatoresc in Kosovo, in special in nordul provinciei, chiar daca razboiul s-a incheiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here