In Romania poate ca nu v-ati fi asteptat sa existe un canion, acea vale adanca, dramatic de ingusta, cu roci sculptate de vant si ape, asa cum este si Rapa Rosie. Poate nu un canion in sensul exact al cuvantului, insa rezervatia a fost botezata ”micul canion”, datorita asemanarii cu formatiunea geologica. Privelistea este intr-adevar uluitoare si amuteste privitorul intr-un soi de admiratie continua si frica.
In Podisul Secasului, la numai 3 kilometri de Sebes, intr-un peisaj aparent domol, dintr-o data dealurile prind un contur ciudat. Numai incretituri formate in stanca de culoare rosie, vizibile de la distanta, de pe drum. De pe drumul care leaga orasele Sebes de Alba-Iulia in 20 de kilometri si duce catre acest ”mic canion al Romaniei”, asa acum a fost numita zona.
Rapa Rosie: orga la care natura mestereste incontinuu
Formatiunea aceasta stranie se intinde pe 10 hectare, gata de explorat, cu inaltimi de pana la 130 de metri. Privelistea pare un scenariu bine pus la punct. In zare te astepti sa iasa vreun cowboy ca in peliculele western, filmate prin Marele Canion al Americii.
Insa, departe de ceea ce ne imaginam, fiecare, despre acest loc incredibil, in realitate, Rapa Rosie s-a format din cauza eroziunii apei si a alunecarilor de teren. Asa au luat forma conuri, turnuri, coloane, piramide si alte figuri sculptate de torenti. Aspectul unic, colorat este dat de argilele rosii si gresiile cenusii, ne confirma geologi pasionati.
Rapa Rosie este locul vanat de parapantisti, de cei in cautarea aventurii, de cei care aleg doua roti ca sa plece pe drumuri de tara. Un loc incredibil pentru vanatorii de imagini perfecte, asadar nu uitati camera foto acasa! Puteti surprinde fotografii precum cele intalnite in renumita revista National Geographic.
Vegetatia abunda in aceasta rezervatie
Peisajul acesta SF este, contrar a ceea ce ne-am fi asteptat sa gasim, inconjurat de vegetatie bogata, paduri nesfarsite si dealuri inverzite. Aici veti intalni si specii de plante rare, precum garofita endemica si stejarul pufos.
Daca va uitati cu atentie, in departare se pot zari Muntii Fagaras. Calatorul invatat cu drumul de munte se poate aventura in (ne)cunoscut. Locula cesta are o importanta deosebita pentru oamenii de stiinta. Prin aceste vai inguste, la poalele rezervatiei au fost descoperite fosile de dinozauri. Potrivit cercetatorilor, dinozaurii ar fi trait aici in urma cu 74 de milioane de ani.
Nu doar Rapa Rosie este vedeta Sebesului, ci si Papucul – un platou in forma de papuc, un loc periclos, dar cu privelisti senzationale. Gura Hotilor este o alta atractie a Rezervatiei Rapa Rosie. O grota sapata in stanca stacojie, pe peretii careia au fost scijelite tot felul de nume. Batranii locurilor spun ca aceste meleaguri ascund tot felul de povesti cu hoti si haiduci.
Ruta de acces catre Rapa Rosie
Accesul catre rezervatie se face din Sebes inspre satul Daia Romana, pe DJ 106K. La primul pod care va iese in cale trebuie sa faceti stanga pe langa o unitate militara. Apoi, drumul se continua pe langa un rau, in zare deja se vede Rapa Rosie. Ati ajuns doar la baza ei, de aici existand mai multe trasee, marcate sau nu, pe care le puteti incerca.
”Orga de pamant”, un alt nume sub care este cunoscuta rapa, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din preajma Sebesului. Indiferent de anotimp, curiosii sunt atrasi de aceasta formatiune geologica, care este la fel de interesanta pe fundal verde sau acoperita de zapada.