Rauri din Romania bogate in aur. Apele pe care si acum cautatorii revin cu speranta

Reteaua hidrografica a Romaniei ascunde o comoara care de zeci de ani nu a mai fost exploatata. Zacamintele aurifere din Carpati si aurul aluvionar din rauri fac din tara noastra una dintre putinele tari din Europa, ce mai detin aceasta resursa. Geologii spun ca acest metal pretios apare ca solzisori, foite, granule, filoane, aur pulverulent. O familie din Bistrita-Nasaud nu cauta zacaminte aurifere in albiile raurilor. Aceasta a gasit chiar elixirul vietii, un izvor cu aur coloidal. Apa provine din Muntii Rodnei si este captata in comuna Maieru, apoi ia calea exportului, acolo unde ii este apreciata valoare terapeutica. 

Am intocmit si noi o lista a celor mai importante rauri a caror apa contine aur:

Harta aurului aluvionar exploatat in istoria Romaniei in rauri. Sursa foto: http://hartacomorii.blogspot.ro/2013/09/unde-gasesti-aur-in-apele-romaniei.html
Harta aurului aluvionar exploatat in istoria Romaniei in rauri. Sursa foto: http://hartacomorii.blogspot.ro/2013/09/unde-gasesti-aur-in-apele-romaniei.html

Raul Pianu, judetul Alba

Inca din cele mai vechi timpuri, in apropiere de comuna Pianu de Sus, din judetul Alba s-a exploatat aurul aluvionar. Primele date, despre exploatarea aurului, apar in anul 1485, atunci cand s-a format satul Pianu de Sus.

Se spune ca aurul de pe raul Pianu, afluent al Muresului, are o finete ridicata, de 905‰, iar aluviunile masoara intre 0,3-6 metri. Aici exista o adevarata breasla, reunita in Casa Auraria, unde satenii depozitau metalul pretios, care ajungea sa fie vandut la oras.

Activitatea principala in aceasta localitate a inspirat la realizarea unei steme pe care apare saitrocul, unealta folosita la gasirea aurului. Potrivit specialistilor, in zona dintre Pianu de Sus si Cioara s-au extras 0,1-0,9 grame la tona de aur. Metalul pretios provine din sisturile cristaline si din rocile eruptive din Muntii Sebes. In monografia localitatii, realizata de bunicul profesorului Ioan Benea, se arata ca ”nisipurile de aici ar contine mai mult metal pretios decat Muntii Apuseni”.

Olt

Valea Oltului este una dintre zonele bogate in firisoare de aur. Si aici zacamintele de aur se gasesc in nisipurile si pietrisurile albiei Oltului. Marturie a exploatarii metalului pretios de pe vale, o confirma numele comunelor: Aurari, Rudari, Ruda. Finetea aurului descoperit in Olt este de 888,8 ‰ aur si 111,2‰ argint, se arata pe hartacomoriiblogspot.

Olt. Sursa foto: mapio.net
Olt. Sursa foto: mapio.net

Somesul Mare, judetul Bistrita-Nasaud

Conform timponline.ro, geologul Adrian Avramescu spune ca aur aluvionar se gaseste si in in Somesul Mare si Bistrita Aurie. Dar si in alte rauri de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud a fost gasit acest metal pretios. In raul Somesul Mare, care izvoraste din Muntii Rodnei, au fost gasite granule de 21 de carate.

Somesul Mare. Sursa foto: Tetcu Mircea Rares/wikipedia.org
Somesul Mare. Sursa foto: Tetcu Mircea Rares/wikipedia.org

Nera/Bozovici

Zona Banatului este si ea bogata in resurse aurifere, mai exact judetul Caras-Severin. La Bozovici, la confluenta raului Nera, a fost gasita o pepita de 19 kilograme. Aceasta a ajuns intr-o colectie din Viena, spune geologul si fostul presedinte Emil Constantinescu, conform digi24. Bozovici face parte din Raul Nera- izvoraste din Muntii Semenic si strabate tara noastra si Serbia pe o lungime de 124 de kilometri.

Raul Valsan, judetul Arges

Pe unul dintre afluentii principali ai Argesului se gaseste si astazi aur pur de 24 de karate.  Ca in toata reteaua hidrografica a Romaniei, aurul de aici a fost adus din zacamintele de aur din Muntii Carpati, si s-a depus in nisipul si pietrisul din albia raului.

Raul Valsan, Arges. Sursa foto: Tetcu Mircea Rares/wikipedia.org
Raul Valsan, Arges. Sursa foto: Tetcu Mircea Rares/wikipedia.org

Dambovita

In secolele XIX-XX, raul Dambovita era descris ca apa ”dulce si curata”sau ”foaia de stejar”, pentru ca toamna raul era plin de frunze ruginii. Afluentul raului Arges izvoraste din Muntii Fagaras si strabate, pe o distanta de 237 de kilometri, judetele Arges, Dambovita, Ilfov, Calarasi si Bucuresti. Geologii au emis ipoteza conform careia, pe raza comunei Gemenea ar exista aur. Situata la 30 de km de Targoviste, comuna are un loc numit ,,La cruci”, unde aurul este adus din pietrisul de Candesti si purtat de ape, pana in albia Dambovitei.

Dambovita, Podul Ciurel. Sursa foto: Cristian Chirita/ wikipedia.org
Dambovita, Podul Ciurel. Sursa foto: Cristian Chirita/ wikipedia.org

Raul Aries, judetul Cluj

Pe timpul romanilor, Raul Aries era numit ,,Aureus”- Raul de Aur. Specialistii confirma faptul ca, de aici au fost obtinute concentratii de aur, de 30 de ori mai mari, fata de zacamintele de la Rosia Montana. Balastierele pentru extragerea aurului se intalneau pe raza a 7 localitati din judetul Cluj. Activitatea acestora pe Aries a incetat in anul 2000, odata cu privatizarea.

Institutul Geologic al Romaniei a realizat o harta a substantelor minerale in anul 1984, unde sunt mentionate 5 areale importante cu aur aluvionar. Acestea sunt: Pianu – Muntii Sebes, Cibin Olt – in nordul Carpatilor Meridionali, Raureni- in sudul Carpatilor Meridonali, Valea Ariesului- Muntii Apuseni si Nera/Bozovici -Muntii Banatului.

Aurul aluvionar se mai gaseste si in albia raurilor: Jiu, Arges, Bistrita Aurie, Mures, Ampoi, Geoagiu, Sebes, Somesul Cald, Somesul Mic, Crisul Alb, Crisul Negru, Strei, Lotru.

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole